Ön dönt: iszik vagy vezet?
2018. november 02. írta: ami.nem.mozog

Ön dönt: iszik vagy vezet?

Hiánypótló jellegű témával jelentkezem. Több, körülöttem hallható sztori és a híradókban felbukkanó történetek alapján a következő a felállás: kimennek a vadászok terepre, majd jól kigondolt szabályok ellenére is halálos sebet kap valaki tűzfegyvertől, figyelmetlenség miatt. Mivel nem vagyok vadász, így legfeljebb kérdezősködni tudok szakavatottaktól arról, hogy mi történhetett. Szóval egy valamire való vadászat előtt megszondáztatják a résztvevőket - majd aki nem odavaló az már csomagolhat is, miután kitárazott. Szonda ide vagy oda, azt senki nem garantálja, hogy menet közben nem kerül elő egy flaska, ami az arra amúgy is fogékony személyeknél megnöveli a balesetek veszélyét. Elég sokszor ez a megtippelt történet. Nem is akarom túlragozni a dolgot, lássuk. A résztvevők: én jelen vagyok. Velem van egy kissé állítgatott és finomított kínai csigás íj, 58 fontra tekerve. Finomított nyílvesszők (saját produktumok), 30 méteres és vízszintes céltávolság mellmagasságban. 60cm-es vesszőfogó, előtte egy teniszlabda: szóval ő lesz a cél. Jah, és persze családi eredetű szilvapálesz ~49 fokra állítva. Jófajta. Raádásként egy sör, kísérőnek. A tákolt célért bocsánat, inkább túlterveztem mindent. Fontos, hogy előttem 150 fokban nincs élőlény. Erre amúgy mindig törekszem.

Íme az első kép, amely bármilyen külső befolyásoló tényezőtől mentes-, szerintem jól felkészülten és kellően lazán leadott lövéseket mutat. 3-4 lövés célt fog, a maradék 2-3 a saját technikám fogyatékosságának köszönhető. Ez még csiszolandó, főleg, hogy pár kör után már csak kettő talál, a többi 4 csapódik be mellette. Végül egy sem: centiméterekkel csupán, de körbelövöm.
1.jpg
A teniszlabda felhasználásom télen két labda per tréning körül lesz. Nekem ez nagy eredmény, viszont már egy örömíjász versenyen is csak középmezőny alatti lehet.
1a.jpg
Íme a második kép, mármint a lőképet mutató. Ezt megelőzte egy 4 centes pohár kiürítése, majd 5 -10 perc várakozás. Ez az a pont, amikor az ember még nem sok mindent érez az alkohol hatásából. Tehát az az analógia, amikor valaki (félkegyelmű) úgy ül a volán mögé, hogy "én még tudok vezetni". Szó se róla, maga a lövés látszólag tisztán megy, tök lazán lehet oldani. Érzésre a koncentrációm még jobb is. Dehát nem, ez balra hord. Mindig. Érzésre pont úgy csinálok mindent, mint 10 perce csináltam. A lassított felvételen azonban látszik, hogy a markolatot erősebben szorongatom a kelleténél és belecsavarok picit ahogy elengedem a kioldót. Oldáskor feszültség van a húzó kezemben is, a lassított felvételen nincs lazaság. Talán azért van mindez, mert túl lazának érzem magam és próbálom ellensúlyozni. Esélytelenül. Ha megzöldülök sem fogok célt, de érzésre megvan az "akkor is meglövöm". Hiába, minél több kört lövök annál rosszabb lesz - ez egy vállalható kép a sok közül: van ahol 20 centit szórok, viszont így most feltűnőbb lesz a következő lépcső. Ezen a ponton az a legveszélyesebb, hogy érzésre jobb eredményt várnék 4 találatnál is. Hát nem, nincs is találat.
2.jpg
Íme a harmadik kép. Ezt megelőzte egy további 4 centes és már a sörbe is belekortyolgattam. 10 perc pihenő. A koncentráció már érezhetően lentebb van. Nincs mit beszélni róla, ha valaki fegyvert fog éles körülmények között ilyenkor az biztosan nem normális. Igen nagy figyelem kellett már ehhez a lőképhez is, pedig egy nulla. És ennek a végeredménynek a szánalmas jellege még sehol nincsen egy jót rúgó vadászpuskához képest. A két legtávolabbi vessző egymástól 40+ centiméterre fogott. Ez nagy méretű FITA lapon is max két piros és két kék kör, meg egy fehér sávon kívüli rettenet. Holott tényleg a labdára célzok, semmi színház. Simán megvan már az érzés is, hogy ezt most nem kellene erőltetni.
3.jpg
Végül íme a kép, ahol eddig már 3db 4 centes ment le (okés, az utolsó óvatosságból nincs tele - ma még csak finoman kajáltam), és a sör a végén van. Áhh, dehogyis teszek képet, értelmetlen. 3 vessző a fogóban van kb. úgy, mint az előzőnél. Szánalmasan. Plusz egy elején szétrobbant vessző, ami átszaladt a szélső biztonsági 3 geotextil rétegen és még a tákolmányomat támasztó fémlétrában is kárt tett. Nem tudom hogyan ment át, meg kellett volna fognia. Egy másik vesszőt némi keresgetés után találtam meg valahol további 20 méteren: ez a teljes vesszőfogót és a textilt is elkerülte. Majd' fél órányi iszogatás után. Nem dülöngélek, nem botlok (nyelvben sem), szerintem még éppen normálisan dumálok meg minden, de ami innen következne pálinkázással, az a határon lenne már szerintem is. Talán most még jópofa is vagyok, kitudja. Az alkohol már jól érezhető magamban belül és valami kaját is kívánok már, a vasat is megenném. A családom azonnal leveszi, hogy ittam, nem kellenek másodpercek sem. Aki nem ismer annak kis idő kellene hozzá, de ott is meglenne a felismerés. Lássuk, hová jutottunk. Ismétlem: dülöngélés nélkül, nagy részegedés nélkül is remeg a lövő tartásom: oldási sokkom van. A bal könyököm miatt minden kocsonyásan reszket. Mintha a csiga nem könnyítene ki, pedig de. A vessző kiugrik a villás kifutóból ahogyan kihúzom. Életveszély. Ha kirepül, métereket is balra visz és még az íj is szétesik. Tehát a tartó kezem mutatóujjával visszaigazítom a villára. Próbálom úgy csinálni, hogy a peepen keresztül látható remegő ponton megvárom, hogy épp célon legyen és gyorsan kioldom. Másképp esélytelen vagyok, a centert így is elég nehezen fogom. Nagyon ijesztő, ahogyan kívülről nem tűnik ilyen katasztrófának: a reszketést csak avatott szem látja és csak közelről, minden más ugyanilyen apró és akár célszerű korrekciónak látszik. Dehát az ördög a részletekben rejlik és az apróságok az elkövetőben összeadódnak, ellenük küzdeni pedig nemigen lehet hatékonyan.

Remélem meggyőzően sikerült a halálos baleset szimulációja. 30 méteren akár 50 centis kilengések a céltól, igazítások után is. A két legrosszabb lövés távolsága nem is mérhető. Nem kapáslövésekről beszélek, hanem beállt oldási pózról, 10 másodpercig is kitartva. Kapáslövéssel és tradis íjjal ez méterekre lenne a céltól ilyen távon. El lehet képzelni, mit jelenthet ez tűzfegyverrel, a legalapvetőbb biztonsági szabályokat is elfelejtve, majd kapásból lőve, pl. hajtott vad esetén. Ha -szerencsésen- nem ér embert a lövés, hanem "csak" állatot, már az is minimum állatkínzás. Hiszen ittasan a tokba lőni és eltalálni a nemes szervet gyakorlatilag lehetetlen még nyugodt állásból is: szó sincs pár másodperces haláltusáról, a vad kilométerekre elmenekülve fog elhullani akár órákig tartó válogatott kínok között.

4.jpg

Szóval: bármilyen koncentrációt igénylő tevékenységet zavar az alkohol. Remélem ez nem vita tárgya, de ha ez olyan játékba torkollik, ahol a tét az emberélet, akkor kérlek ne. Lövés, vezetés, akármi: ne. Kérlek ne fogj fegyvert, ne ülj volán mögé. Ne!

Te pedig, kedves leendő áldozat, ha tudtod van ilyenről inkább lépj le arról a vadászatról, miután jelezted a vezetőnek az esetet. Vagy ne ülj be ilyen ember mellé utasnak. Amilyen "szerencséd" lesz, enélkül te fogod a rövidebbet húzni, pedig téged is várnak otthon.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemmozog.blog.hu/api/trackback/id/tr3714340599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ami.nem.mozog 2018.11.03. 19:01:49

Justin Hale: meglehet, jaja. Mégis megpróbálom, nem kerül semmibe. Érdemes lehet az áldozati oldal figyelmét is felhívni a dologra és leírni jó szárazon, hogy mi történhet belül az elkövetőben.
süti beállítások módosítása