Testidegen rovat, második rész: Slavia 630 csőletörős rugós légpuska
2018. július 09. írta: ami.nem.mozog

Testidegen rovat, második rész: Slavia 630 csőletörős rugós légpuska

Ilyen egy jól bejáratott, belépőszint fölé pozicionált cseh légpuska. 4.5mm kaliberű, minden porcikájában Csehszlovákiához kötődik - a hengerbe írtak szerint 1977-ben született. Nekem kissé nosztalgikus - vagyis inkább techno-romantikus érzéseket keltő "céllövöldés" fegyverről van szó, melynél megpróbálom kikapcsolni a fentebbiek okozta esetleges egyoldalú ömlengési kényszert. Szóval inkább rövidre fogom, az lesz a legegyszerűbb.

img_0025.JPG
Csőletörős modell, tehát felhúzásához a huzagolt csövet ütközésig kell lehajtani egy határozott mozdulattal, ekkor a rugó összenyomódik a hátsó pozíciójába. Ebben az állapotában lehet betölteni a lövedéket a csőfarba, majd a lehajtott csövet határozottan visszahajtva fejeződik be a használható állapotba hozás művelete. Elsütni ekkor még nem lehet, mert már felhúzáskor (nagyon ötletesen) a biztosító retesz kiugrik a léghenger hátsó részén: lövés előtt vissza kell nyomni. A képen reteszelve, kiugorva látod. Ennek benyomása nélkül az elsütőbillentyű megakad pár milliméter mozdítása után.

img_0024.JPG
Technikájából és a korabeli szokásokból adódóan rövidnek nem nevezhető, de 120 centiméter alatti teljes hosszméretének hála mégis csupán közepes hosszúságú puska. Súlya valamivel 3kg alatti, kényelmes formájával együtt ez a két paraméter nagyon jól kezelhető produktumot jelent. Azonban ezek együttesen azt is megmutatják, hogy szó nincsen komoly sportfegyverről. Nekem amúgy ez nem igazán számít, hiszen öröm kézben tartani, de tényleg.

img_0027.JPG
Sajnos ezeken a korai 630-asokon nincs távcsősín a léghengerbe marva, így semmilyen célzást segítő külső optikai irányzék nem helyezhető rá gyárilag. Kókányolni pedig teljesen értelmetlen, úgysem lesz belőle precíz szerelék. Legfeljebb azt tudom elképzelni, hogy a tus első-alsó részére valaki red dot-ot csavaroz, bár az már nem lenne sem sportlövészet, sem hobbilövészet - sokkal inkább nagy adag öncélú áltatás. Gyári irányzéka elég masszív, mindkét merőleges irányban állítható: kezdetleges-, de átgondolt megoldás, a céllövöldékből ismerős lesz sokaknak. Az elsütőbillentyű hosszában redőzött felületű, így nem csúszik rajta az ujjad! Kiváló, filléres ötlet.

img_0023.JPG
Bükkfa tussal készült: a kezemben lévő 41 éves modellen ez eléggé viseltes - mint ahogyan a fegyver egésze, hiszen egy hányatott sorsú eszközről van szó. Sok éven át fűtetlen melléképületben telelt, majd ugyanott emésztette a nyári 40 fokos és mozdulatlan levegő is. A léghengert, és úgy általában a fémszerkezetet (szintén emiatt) nem mondanám patika állapotúnak. Szóval az elmúlt négy évtized nyomot hagyott rajta, bár jobban belegondolva a sérülései és kopásai leginkább a tulajdonosának igényeiről árulkodnak.

img_0028.JPG
Kevés ápolás és takarítás után pont olyan jó vele lőni, mint amilyen jó volt régen. Úgy értem pont olyan, mint gyerekkoromban. Szoknyás, magyar gyártmányú diabolóval próbáltam elsőre, majd a Kandar B4-nél említett cinkmagos csodával. Erős, viszonylag pontos modell, bár ez utóbbi megjegyzést gyorsan ki is egészítem: ápolatlansága miatt 20 méterről 70 millimétert szór random, de szerencsére leginkább felfelé és a szoknyás ólomlövedékkel. Ez már-már sok, de teljes karbantartással csökkenthető. Cinkmaggal és vízszintes irányban elég jó!

img_0031.JPG
Amúgy megöregedve is kényelmesen működik, kerti hobbilövészethez még így is kellemes partner. 8-10 méterről a földbe szúrt nyílvessző átlőhető vele Hyper Velocity pellettel (nyilván nem jó vesszőt tettem tönkre: ez egy alattomosan törött példány volt, alig várta, hogy megsebezzen). Pedig a kopásaiból ítélve nem kevés lövést engedett el életében. Szerintem meg is fogom vásárolni a tulajdonosától, egy tizest nekem megér - szemlátomást úgysem érdekli mi van vele. Csináltatok hozzá egy kártyát, az nagyjából egy ötezres. A fegyvert pedig majd szétszerelem és szépen felújítom az unalmas téli napokon. Akarom mondani fordítva, a bevizsgálást a renoválás meg kell előzze. Szóval kellemes elfoglaltságnak nézek elébe, ebből én egy nagyon szép és minden irányban pontos puskát fogok varázsolni!

img_0047.JPG
Ezt a modellt egyébként még elvétve el lehet érni kereskedelmi forgalomban, új ára valahol bruttó 60.000 Ft körül van. Sőt, a Cseh és Szlovák származással egyaránt elérhető, a szlovákiai megfelelője Perun néven hallgat. Utóbbi csodálatosan szép, és a hatályos szabályozás szerint 7,5J torkolati energia határértéknek akár bő másfélszeresét is simán tudja. Szóval olvasd el kérlek az előző testidegen témánál írt MKH kártyás tudnivalókat, fontos!

A bejegyzés trackback címe:

https://nemmozog.blog.hu/api/trackback/id/tr1914090749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása