Mustra: tradis íjak, hazai gyártóktól
2019. november 02. írta: ami.nem.mozog

Mustra: tradis íjak, hazai gyártóktól

Íjmustra következik. Összegyűjtöttem a gyártókat és linkjeiket, majd zanzásított tudnivalóikkal együtt csokorba kötöttem őket.. tessék parancsolni, kedves-lelkes amatőrök: laminált ill. belépőszintű műgyanta íjak alább. Szaruíjakról és más célú reflexíjakról majd később. A bejegyzés végére tettem egy leírást a három (pontosabban három és fél) szerintem legfontosabb formáról.

Szimeiszter Pista :: Szimeiszter Bows :: https://www.szimeiszterbows.hu/
10.jpg
Török-, Tatár-, Magyar-, általános lovasíj, Longbow és vadászreflex shop. Jellemzően laminált íjakat kapsz tőle, de kompozit szaruíj igényeddel is meg tudod keresni. Egyszerű és meglehetősen szépen megmunkált, kecses fegyverei vannak. Ezeken felüli az egyedi elképzeléseidről is el tudsz beszélgetni vele. Mivel minden terméke a funkcionalitás jegyében készül, sebességük ennek megfelelően átlag feletti. Nyílvesszőkről és egyéb dolgokról is el tudsz vele beszélgetni, elég jó tanácsokat tud adni. Tapasztalatból mondom, hogy ha 31 collon 49 fontos íjat kérsz tőle, akkor valóban 49 fontosat fogsz kapni ezen a hosszon. Viszonylag szűk határidőkkel dolgozik, teljesen nulláról kezdve két héten belül a kezedben van amit kértél, személyre szabottan - ami a külföldi teljesítéseit is figyelembe véve nem kis mutatvány.


Végh Róbert :: Végh Bow :: https://veghbow.com/ -> Facebook
85_big.jpgMagyar-, Hun- és Török íjak lelőhelye (a honlapon látható Szkítát már nem készíti). Laminált íjakat kereshetsz nála, de kompozit szaruíj igényeddel is meg tudod keresni. Laminált íjai hasonló jellemzőkkel bírnak, mint Szimeiszter Pistáé. A markolati részt nagyon vagányan meg tudja színezni és festeni, így Robi íjai akár díszként is simán megállják a helyüket. Több SE versenytáblázatán láttam igen jó eredményeket Végh íjakkal, ez nem mellékes. De lőttek már nagyon-nagyot is Végh-féle törökkel, szóval még távlövés kapcsán is tényező lehet.


Akosbow :: http://akosbow.com -> Facebook
Magyar-, Török-, Tarim íjakat vásárolhatsz tőle, laminált verzióban. Külföldi piacon keresett tradis céllővő és lovasíjak - ott fel-fel szokott tűnni eredménytáblázatokon. Piszok autentikus mindegyik terméke, a formákon kívül szerintem nagyon ügyesen játszik a pácokkal és úgy általában a színezett laminációval. Nincs vele tapasztalatom, ez bakancslistás termék.


Szalóki Pista :: Szalóki íjak :: http://iszaloki.hu/ -> Facebook   
laminalt-szarv5-scaled.jpgMagyar-, Mongol-, és Asszír íjak, illetve ezek praktikus változatai születnek nála - ennek megfelelően elég széles spektrumban le tud fedni rengeteg igényt. Laminált íjakat kapsz tőle. Tartós produktumai vannak, ennek megfelelően 2 éves garanciával ad ki mindent a kezéből. Elég kitartó pali, egy sajnálatos és pusztító káreset miatt a jelenlegi apparátja már a második nekifutás terméke: érdemes elolvasni az újjászületést szimbolizáló logó rövid történetét. Nagyon ügyesen használja a bandázsanyagokat, szemrevaló fegyvereket készít. A díszítésen túl olyan funkcionális mod-okban is otthon van, mint az ólombetét vagy a markolati tenyértámasz. Imponáló a kísérletező kedve, nem rest elvágni mondjuk egy Asszír karjait, hogy ebből kialakított más karakterisztikájú fantázia-íjat próbálgasson.


Kassai Lajos: Kassai Lovasíjászat :: https://www.lovasijaszat.hu -> Facebook
kassai_1a.jpgMagyar íjakat - és ezek praktikus változatait keresd itt, a talaj- és lovasíjászat terén (magyar formával természetesen) Lajosék mindent lefednek. Műgyanta-fa kombinált és laminált íjakat vásárolhatsz tőlük, akár könnyűfém szarvakkal szerelve. A lovasíjászattal ellentétben egy percig se gondold, hogy célszerűen csak gyenge modellekből kell választanod: némelyikük elérhető akár 100 font feletti húzóerővel. Egyszerű felépítésűek és tartósak. Mivel Lajoséknál akár vessző-alkatrészeket is vásárolhatsz a tegezeken, nyergeken, ostorokon át, így széles spektrumú íjász-szaküzletként is tekinthetsz rájuk. Ha kézben szeretnél tartani valamit, neadjég' ki is szeretnéd próbálni ,az túl nagy szervezést nem igényel: a honlap hírei között a nyílt napok előre jelezve vannak. Ekkor pedig bátran a Völgy felé veheted az irányt, szívesen látott vendég leszel.


Grózer Csaba :: Grózer Traditional Recurve Bows :: http://www.grozerarchery.com/ -> Facebook
Szkíjta-, Hun-, Római-, Avar-, Magyar-, Perzsa-, Tatár-, Asszír-, Mongol-, longbow-, sport/vadászreflex íjakat szerezhetsz tőle. Szép lista már így is, miközben ezek tovább bonthatóak műgyanta, laminált, biokompozit (préselt szaru), kompozit szaru verzióra - egy-két kivételtől eltekintve teljes az átjárás. Nagyon sok mindent nem akarok írni róla, az íjak terén gyakorlatilag minden le van fedve a csigások kivételével. Ha a delikvens ennyi mindenből nem tud választani, akkor a hiba vélhetően az ő készülékében van. Kassai Lajoshoz hasonlóan Csabának is vannak nyílt napjai. Sajnos egy (1) szaruíjjal kapcsolatban hallottam néhány meredek (de megalapozottnak tűnő) kritikát, valamikor talán veled is szembe fognak jönni. Ettől függetlenül megbízható iparosmunka minden elérhető Grózer-íj, akár rekordokat is lőhetsz velük mind távra - mind célra. Természetesen a felhasználási területhez passzoló fegyverrel.


Mónus József :: Mónus Archery :: Facebook
monusjozsi.jpgA Bajnoknál a Fekete Bég elnevezésű török-asszír-tatár hibridet tudod megvásárolni. Laminált íj. Impozáns megjelenésű, döbbenetesen könnyű és nagyon gyors íj. Legtöbbször míves rajzokkal díszített verzióban fogod fellelni, de díszítés nélkül is nagyon pofás mind. Legkevésbé sem tömegtermékek, ennek ellenére elérhetőek. Tradis versenytáblázatokon találkozni fogsz velük, méghozzá a felső régióban. Sebessége ellenére többször látom kezdőknél is: akár avatatlan kézben kiválóan muzsikál. Létezik húrzsámolyos és anélküli verzió is, a képen a zsámolyost látod. Szakértő kézben 180 méteres céllövésre is befogható - lásd a Farkas teljesítményét. Nekem az egyik kedvenc fegyverem.


Molnár József Dodesz: Centaur Íjak :: http://centaurijak.hu// -> Facebook
dodesz_1.jpgMagyar-, Hun-, Török- és sport/vadászreflex íjat, valamit hosszúíjat vásárolhatsz nála, laminált verzióban. Dodesz íjainak pontosságáról nagyon súlyos legendák keringenek. Az egyik legmeredekebb felismerés, hogy bárkinél van Centaur íj, nincs megfogalmazott negatív kritikája felé. Tehát a működési jellemzői közötti pontosság és kíméletesség ennek megfelelően nem legenda. Keresett versenyíjak egytől egyig, használt forgalomban pillanatok alatt új gazdára találnak, tradis versenyek táblázatain ez a brand gyakran fog szembejönni veled. Többször hallottam azt, hogy (akárki) azért váltott Dodesz íjára (akármiről), mert ízületi fájdalmai miatt csak ezt bírja reggeltől estig. Ez egy beszédes dicséret.


Fejes Gyuszi :: Fejes Íjak :: https://fejesgyula.weebly.com/
Műgyanta és laminált technológiájú Magyar beütésű nomád íjak. Megbízható, robosztus és strapabíró produktumok. Akárhová megyek itt keleten, várjátékok melletti gyakorlótéren az egyesületek mindig visznek Fejes-íjat és nem féltik az érdeklődők kezébe adni, nulla tapasztalatra számítva sem. Védjegyük az egyedi húrakasztók, mely a szarvak lezáró síkjába vannak marva. Ezeken az íjakon nem sok művi és felesleges trükközést fogsz találni: vastag és célszerű bandázs, méretes szarvak, masszív markolat. A műgyanta karokkal dolgozó íjai nagyon szépen működnek, a lamináltról nincsen tapasztalatom.


Kis Jocó :: Kis család :: http://pontmi.com/
Szkíta és Magyar formájú, műgyanta (vagy részben műgyanta) fegyverek: a termékek egésze, vagy annak karjai üvegszálas műgyanta lapok eredménye. Ennek megfelelően elpusztíthatatlan, zombiölő produktumok. Átlagosnál kicsit nagyobb sebességű, emellett átlagos pontosságú fegyvereket vásárolhatsz - az általam ismert legalacsonyabb áron. Műgyanta íjainak ismérve az ötletes húrakasztó, a kombinált műgyanta-fa íjaké a rövid és erősen C-be húzható karok, vastag tenyértámaszos markolatból ívelve. Kezdők számára piszok jó választás lehet mind, ezek a fegyverek a nyílt láng és a szarvak ütésének kivételével mindent elviselnek. Mindent. Szerintem a Léda íjnak minden íjásznál ott a helye: tényleg nem tudod elnyűni, ennek megfelelően elsőosztályú gyakorló- vagy egyesületi mindenes íj. Ha kint marad a műhelyben télre, majd a "szaunában" pihen nyáron, akkor is fel tudod majd ajzani és lőni vele úgy, mintha új lenne. Akár erőnléti edzésre is kiválóak lehetnek.


Nagy Imi :: Tradi Nagy Íjak :: https://tradinagyijak.hu/
Laminált Magyar-, Hun, Mongol, Perzsa, Kínai, Török, Asszír, Koreai íjak és a hosszúíj. 15 fajta színből választhatsz a pácoknál, 12 színből a bandázsanyagoknál, 9 színből a markolati bőrözésnél. Már nulladik lépcsőben full egyedi íjad lesz, másképpen nem is tudsz rendelni Imitől. Mindegyik íjának jellemzője a bőrözött- vagy csupasz markolatra húzott bőrszoknya, mely a kifutó vesszőtől védi a markolati részt. Ha jól megnézed látszik ezen a képen is. Szép lágy formákat használ, szépek a felületkezelt anyagok is. Sajnos még nem lőttem Nagy Imre íjakkal, személyes tapasztalat híján bakancslistás dolog. Mindenképpen pótolni fogom ezt a hiányosságot


Tarcsi Veres Imre :: Tarvei íjak :: http://tarvei.uw.hu/ -> Facebook  
Török-, Hun-, Magyar-, Mongol-, Perzsa és hosszúíjak lelőhelye. Egyszerű, letisztult laminált íjak. Nincsen velük személyes tapasztalatom, a gyártót sem ismerem. Ennek ellenére láttam már ilyen íjat személyesen, és látom alkalmanként megjelenni örömíjász versenytáblázaton vagy piactéren is. Sajnos nem volt még lehetőségem lehetőségem kipróbálni őket - de a táblázatos jelenlétük szerintem nem a véletlen műve. A székely íját nagyon szépnek látom, ez van a képen: bátor vonalak - felajzva törökös gondolatokkal.


Farkas Nándi :: Jackal Archery :: http://www.jackalarchery.hu/ -> Facebook
281721881_861994648076364_6103268373406213743_n.jpgAsszír-, Török-, Ókori Kínai-, Hun-, Magyar-, Szkíta- és lovasíjak szülészeti osztálya. Jellemzően laminált íjakat kapsz tőle, de szaruíj igényeddel is meg tudod keresni. Letisztult és többnyire teljesítményre kihegyezett fegyvereket fogsz vásárolni. Nándi sportfegyvereinél a kiemelkedő sebességet minden tulajdonos el fogja mondani - ez a paraméter a brand egyik névjegye. Legkeresettebb terméke a laminált Asszír. Különlegességekre hajtva szétszedhető tradis íjakat is vásárolhatsz nála. Figyelmes pali, nagyon értelmes meglátásai és tanácsai vannak, miközben simán el tudod neki mondani a véleményedet vagy ötletedet.  Amikor a legnagyobb sebességű modelleket vásárolod ne feledd, hogy azokhoz előképzettség szükségeltetik. Ez fontos, hiszen ha ez megvan, máris felső-kategóriás versenyeszköz van a kezedben. A Jackal felségjelzésű fegyverek külföldön is keresettek, gyakran megjelennek a tradis versenyek táblázatain.


Molnár Sanyi :: Molnár íjak :: http://molnarij.hu/ -> Facebook
fetett_04-scaled.jpg
Molnár Sanyinál Magyar-, Török- és Tatár íjak készülnek, (üvegszálas) műgyanta-fa kombinációban, ahol a karok műanyagok, a szarvak pedig keményfából vannak. Tartós és pofás fegyverek. Lőni nem tudtam velük, de tavaly egy várjáték tövében lövöldöző csapatnál volt egy szép Magyar példány. A műgyanta karok minden jellemzőjével bírt, sebessége teljesen átlagos volt, viszont ha egy hétig lőttek volna vele egyfolytában, szerintem az sem kottyant volna meg neki. Ha lehetőséged lenne egy ilyet kipróbálni, szerintem élj vele: amit én láttam az nagyon jól össze volt pakolva.


Hunting Bt :: Célpont Íjászbolt :: www.huntingbt.hu/
20200507_151543.jpgCégformában előállított, saját gyártású egyfa-, laminált és műgyanta-fa íjak. Mindezek Magyar jellegű-, Szkíta-, Perzsa és Hosszúíj formában. Egyszerű, sokszor belépő szintű fegyverek. Némelyikük kimondottan gyakorlóíj vagy épp ifi- és gyermekíj, megint más megpróbál elsőszámú hobbifegyvered lenni. A karok végigfűzött bőrözése elsőre elég tetszetős. Akad náluk tiszafából alkotott hosszúíj is.


Flagella Dei Kft. :: Traditional Bows Íjászbolt :: https://traditionalbowshop.com -> Facebook
Magyar, Hun, Szkíta, Mongol, tatár formájú laminált és műgyanta-fa íjak szülőháza. Itt nincs ám vége, laminált és egyfa hosszúíjak, valamint primitív íjak is készülnek helyben. Ár-érték arányban mindenképpen érdemes számolni velük, a Flagella külföldön elég népszerű brandnek számít. Legnagyobb attrakciójuk (szerintem) a szabálytalan, görcsös, lyukacsos narancsfa anyagból kifaragott primitív egyfaíj. Szenzációsan néz ki, néhány szakavatott íjásznak már kiakadt tőle a tekintete. Mivel a Kft. átfogó íjászati kellékeket is forgalmaz, így erre a shopra általános íjászsport-üzletként is érdemes tekinteni. Még üveglapot is vásárolhatsz náluk.


Kovács Tamás :: Kovács Tamás íjak :: http://web.axelero.hu/ghgh/kovacs/
magyar1.jpgMagyar-, Tatár és Indián íjakat találhatsz nála műgyanta-fa kombinációban, illetve egyfa verzióban (ez az indián forma). Tartós és egyszerű produktumok. Sajnos még nem fogtam a kezemben, de minden egyszerűségének ellenére nálam bakancslistás. Láttam már piszok pontosan lőni Magyar 2-vel. Tamás a hegyideszkás Attila jóbarátja, így ezeket az íjakat érdemes lehet utóbbi helyen megrendelni - hiszen neki elég jó árengedményei vannak rájuk, nem mellékesen szívesen megosztja veled ezt a kedvezményes elérhetőséget.

Végül egy lista a kimaradt (ismertebb) brandekkel - a teljesség igénye nélkül: Szalma Józsi-, Liskány-, Jancsó-, Darida-, Farmosi-, Kalinák íjak. Sajnos nincsen gyártói linkjük, vagy sosem lőttem a műveikkel. Ha tévedtem, pótolni fogom azonnal. Ezek közül a Darida és Liskány modellekkel van icipici tapasztalatom, de bővebben majd később.  Azt hiszem jól látható: elég jól el vagyunk látva komoly gyártókkal, emiatt (tradis vonalon) a külföldi gyártók modellei eléggé ritkák Magyarországon, ráadásul legtöbbször nem is érik el a mi mestereink munkáinak színvonalát.


Más. Íme, a fentebb ígért formai leírások:

Magyar íjforma:
clipboard01sdfw.jpgMagas homlokú és méretes *merev* szarvakkal szerelt fegyver - tehát a kifeszített íj helyzeti energiájának tárolásából ki van zárva a karvégek rugalmassága. Bármilyen munka kizárólag a karoktól ered, ebből adódóan ezek piszok mód ellenállóak a fizikával szemben, kecsességet legtöbbször nem is kell bennük keresni. Húrzsámolya nincs, a fegyver gyorsítására irányuló ilyesmi trükközéseket nem találsz. Szarvszögét általánosan 40 fok körül határozzák meg, markolati szögét 170 fok körülinek - ami amúgy sosem megy 180 fok felé. A formai kialakítások szabadsága (meglátásom szerint) viszonylag kényelmes mozgásteret ad, de a mellékelt kép alapján a felajzott- és kifeszített forma hasonlóságot mutat bármely "Magyar"-nak nevezett íjnál. Ez azért van, mert az 1930-as évek kutatásaira alapozott és mai napig finomhangolt elképzelésekhez általában ragaszkodnak az íjak készítői. Tehát a háttérben a történelmi hűségre törekvés áll anélkül, hogy akárki is rá lenne kényszerítve. Fontos azonban, hogy ennek a formának a meghatározásában hangsúlyosak a következtetések és számítások - a korabeli pontos leírások és használható leletek ellenében.

Török íjforma:
clipboard02sdfw.jpgRövid és merev szarvakkal szerelt, rövid és agresszíven visszahajló (már-már O-alakba görbülő) karokat adtak neki**. Ebből a természetellenesnek tűnő állapotból ajzották fel, minek köszönhetően nagyon komoly volt az előfeszítettségük. Ezt az előfeszítettséget általában megtoldották nagy fonterővel, és a fegyvert ellátták még húrzsámollyal is. A sebesség (nagyvonalúan lőtávot kellene írnom) ezekből következőleg kiemelkedik a mezőnyből. Markolatuk előre domborodó un. szpáhi markolat. Viszonylag kis méretükből következően az angolszász húrfogás rápréselné a húzó ujjakat a nyílvégekre, emiatt ezeket szinte mindig hüvelykkel oldották. A török íjak pontos formai meghatározása a régió (e tekintetben szerencsésebb) történelmi alakulásának következménye: egészen a 18. századig használták fegyverként, ennek megfelelően szálkapontos leírásaik vannak róla, és majdnem értelmetlen leletekről beszélni: működő és eredeti példányok lelhetőek fel török múzeumokban. Bemehetsz, lefotózhatod őket. Ha a csillagok szerencsésen állnak, akár mérőszalaggal és szögmérővel megmérheted amit szeretnél tudni róluk. Tehát szó nincs következtetésekről és utólag polírozandó meghatározásokról.

** Létezik egy másik általános formája is a töröknek.
clipboard03sdfw.jpgItt a karok leajzatlanul nem görbülnek, hanem 170-180 fokos markolati szöggel mérhetők. Ezek az íjak legtöbbször rövidebben húzhatóak, így távlövő íjként kevéssé praktikusak - ettől azonban még robbanékony harci eszközök. A laminált technikájú termékek inkább ez utóbbihoz vannak közel, cserébe egyszerűen fel tudod majd ajzani őket (a visszagörbülő karos verziót teplire kell feszíteni, vagy térden kell ajzani külső segítséggel).

Asszír íjforma:
Közepes hosszúságú íj, szpáhi jellegű markolattal. A klasszikus értelemben vett merev szarvakat nem kell keresünk rajta, az ívesen formált karok vége felé vékonyodó lap keresztirányban vastagodik, így feszítésekor a karvégek (folyamatosan gyengülő mértékben) képesek ruganyosan "hajlani" a húzás irányában. A kihúzott állapotban megtartott helyzeti energiában így ott van mindennek a munkája (a markolaton kívül). Íves karjaiból adódóan az előfeszítettsége magas. Teljesen kifeszítve közelebb áll a félkörív alakhoz, mint a klasszikus európai-ázsiai íjak formájához. Létezik húrzsámolyos- és anélküli verzióban is. Ez egy nagyon stabil íj-forma, ennek mentén léteznek a mai, modern sportíjak is. Teljesítménye átlagon felüli, kezelése azonban képzett felhasználóért kiált.

Szkíta íjforma:
Nos, ez lenne a negyedik hangsúlyos forma. De ez kis túlzással egy variált asszír, melynek a markolata jóval bentebb van a csúcstól - bentebb, az ideg felé. Legalábbis a laminált verzióban. Emiatt erről egyebet nem kell írjak. Autentikus, kompozit replikaként már másabb a helyzet, amit megnézhetsz például Komendánt Endre munkái között. De ahogy azt a bevezetőben írtam: a magasabb osztály játékosairól majd később.

"Bóbita, Bóbita álmos,
Elpihen őszi levélen,
Két csiga őrzi az álmát,
Szunnyad az ág sűrűjében."

A bejegyzés trackback címe:

https://nemmozog.blog.hu/api/trackback/id/tr9015275122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sándor Szilvási 2019.11.16. 18:42:29

Köszönöm a jól össze szedett anyagot. Nekem is van egy gyüjteményem, ami hiányzik azt Tőled kiveszem. Köszönöm.

Viszont Nálad is találtam hiányt, azt most átadom:

Link(ek) Kassai oldalához.

www.lovasijaszat.hu

www.lovasijaszat.hu/kassai-ijak-felszerelesek

Nálam csak az első van lerögzítve, mert onnan elérhető a második is.

Nyugodtan tedd be a leírásba a megfelelő helyre és töröld a hozzá szólásomat.

Én régóta látogatója vagyok a Völgynek, nyugodt szívvel ajánlom én is minden érdeklődőnek:

Sanyi.

ami.nem.mozog 2019.11.18. 07:46:43

@Sándor Szilvási: Szia Sanyi, köszönöm a jogos kiegészítést, átírtam Lajosék linkjét, így azonnal a felszerelésekhez visz. A Szalóky-íjakat szándékosan hagytam ki, Szántói Gabival és a többiekkel együtt - hiszen náluk nincs tradi, vagy nem fajsúlyos. Ezeknek a gyártóknak külön szálat terveztem, ha időm engedi majd megcsinálom.

A hozzászólásodat nem szeretném törölni, nagyon örülök amikor nem privátban keresnek- ami a hazai íjászatnak szerintem nagy rákfenéje: még mindig zártak a közösségek és sok a zárt egyén, miközben nincs egy normális fórum összefogni ezt az egészet. Mindezt úgy, hogy már réges régen nem annyira réteg-"sport" az egész, mint volt 20 évvel ezelőtt. Sajnos a SZIP a kínai marketing-botok gyűjtőhelyévé változott.

Szóval köszönöm a kiegészítést, és ha találsz valami tradis jellegű elérhető dolgot amit megosztasz velünk azzal is lekötelezel.

Szia, kzs

Gyulaszk 2020.05.22. 18:12:33

Tisztelt Sándor Tamás
Én másfél évvel ez előtt 120 ezer forint előleget adtam a Kommendánt Endrének egy szkíta íjra. Aztán tavaly ősszel el tűnt, íjat nem kaptam.
Meg nem erősített hírek szerint, el ment az országból, mert meg vonták tőle a rokkant nyugdíját. Ha valaki többet tud, és meg osztja, azt előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Gyula

ami.nem.mozog 2020.06.11. 08:26:42

@Gyulaszk: Megpróbálom majd elérni nektek valahogyan, valami ütközőn keresztül információhoz jutni.

Zsigmond Zéta 2022.06.04. 12:53:07

Szuper összeállítás! Teljesen lefed minden kérdést.! Köszönjük!

Amiért hozzászólok , (nem szokásom) az egy objektív vélemény egy szubjektív vélemény és az elkeseredés , "mert a magyar a magyarnak farkasa...."

Az ok amiért megosztom, :mert az emberek nem mennek el a forrásig, álltalában felülnek a hallomásból szerzett információnak.
-Objektív vélemény: Grózer műhely..biocompozit...az folyik minden csőből hogy ledarált szaru műgyantaval. Tizenévvel ezelőtt tényleg hasonló módon készültek, egy ír alapanyagra építve. Mára ez a múlt. Több ezer eladott íjból 1% került vissza a Mesterhez, mert nem tartották be az összes szarus íjra vonatkozó szabályt!!!!: LASSÚ LEAJZÁS MERT A SZARU LAPOKBÓL ÁLL, AMELYEK MEGNYÚLNAK HASZNÁLATKOR... leajzáskor meg idő kell míg visszaveszik eredeti méretüket.- itt indult el a hazugsagágokkal tűzdelt köpködés/ név nélkül/ hiszen a megfelelő emberek a mai napig szítják ezt a tüzet.

..halkan jegyzem meg hogy a Grózer (régi)íjak 10 év után sem erszkednek meg, nem veszítenek egy fontot sem az erejükből!pont.
.. én máshol ilyet nem tapasztalatam! A 4. Generációs biocompozitok szaru rétege csak és kizarólag préselt szaruból áll.pont.
szaru egymásba préselése nem egyenlő a laminálással.ősi nomád technika!!! Szakirodalmát törökországban fellelni. Grózer mester megketeste ezt... A híresztelésekkel ellentétben soha nem csavarodnak és soha nem törnek el. (Lassú leajzás) Minden más csak szított hazugság. A ragasztás szálerősített hideg enyv amely soha nem enged el. Az íjakban álltalában a fa mag szokott "elfáradni". Van egy ősi technika amelyel a nyílvesszőket tették feszesebbé.. ezt használja Grózer mester, ez teszi a famagot szinte törhetetlenné. Bármilyen megdöbbentő, Grózer mester ősi technikákat használ, és szavára senki sem figyel......
Szubjektív vélemény: Törökországtól japánig , és a fél muzulmán világ sorban áll Grózer mesternél és vár az íjára. Ők tudják amit én is . Ősi technika, törhetetlen, 1 "nemzedékes" íjak.. végig kísérnek az élethosszod alatt, mint egy német légpuska az 50-es évekből. Míg mi , itt csak képzeljük hogy mi a jó, addig keleten nem a hoyt a legjobb íj, hiszen ott megvan az irodalma annak amit Grózer mester csinál. Szubjektív véleményem tehát hogy amit Grózer mester csinál az a legjobb a vilagon amit 2022 -ben fellelhető a földgolyón. Tiszteletteljes javaslatom : tapasztalás, elmenni a forrasig. ...és itt kérnék elnézest mindenkitől aki nem úgy gondolja mint én.

Tivadar Pozsgai 2022.06.04. 13:36:32

Szép napot mindenkinek, Pozsgai Tivadar vagyok!
15 éve versenyzek, íjászkodok, megszállottja vagyok a távlövésnek.
A legjobb eredményeimet, Lengyel, Olasz és Törökországban értem el, 50 fontos, és korlátlan ( un limit) kategóriában!
A nyílvesszőimet saját magam készítem.
Sajnos eddig az íjakkal volt problémám, nagyon sok íjgyártónak kipróbáltam, az íjait, de nem voltak elég gyorsak , és nem tudtam tovább fejlődni.
2021 év végén Tahitótfalun volt távlövés verseny, ahol Grózer Csaba íjkészítő mestertől kapott szériában gyártott L1-es Asszír 28 colon 50 fontos íjat használtam! A verseny előtt kipróbáltam , és nagyon meglepődtem, mivel 20méterrel nagyobb távot tudtam lőni, mint a korábban használt szintén 50 fontos íjakkal!
Ez íj nagyon gyors, könnyű, formája nagyon kecses! Tapasztalataim alapján nem csak távlövésre, hanem célba lövésre is szívesen ajánlom! Ezen kívül Grózer Úr által készített bio- kompozit íjak nagyon szépek, szinte szarui hatásúak! Számomra céllövésre a legmegfelelőbb a bio -kompozit íj! Nagyon nagy a választék az íjak skáláján, a "mester" szívét lelkét beleteszi, hogy elégedett legyen, minőségi íjjal lőhessen, és örömét lelje ebben a csodálatos sportágban mindenki !
Jó egészséget kívánok mindenkinek !
Üdvözlettel: Pozsgai Tivadar ( Keselyű)
süti beállítások módosítása