Jackal Archery: laminált "nagy török" íj
2024. február 16. írta: ami.nem.mozog

Jackal Archery: laminált "nagy török" íj

Említettem legutóbb, hogy a kísérletező kedvemet egy időre parkoltatni szeretném, mert a versenyeredmények ellen dolgozik. Ember tervez, Isten végez: úgy alakult, hogy február közepétől heteken át nem feszíthetek íjat, a terepverseny szót pedig jó ideig el kell felejtsem. Azért, hogy kisüljön valami hasznos ebből a szerencsétlen pauzából, kipróbáltam a címbéli sportfegyvert még a kényszerpihenőm előtt, hiszen az eredetileg szüneteltetni szánt tesztelés (sajnos) nem fog tudni megzavarni semmit. A belövés tapasztalatait fogom röviden leírni nektek.

img_2370_002.jpg
A képeken látható nagy méretű török íj (hivatalosan: Hosszú Török) nem az enyém, hanem az egyesületünkben lövő egyik jóbarátom cucca, ezt gyorsan le kell írjam. Mivel a sporttársi körünkben nincs bizalmi problémánk, így feltételek nélkül kaptam kölcsön pár napra, hogy elvégezhessem vele a "munkámat". Húzóereje 47 font, 28 collon bemérve. Én magam 48.5-t mértem, de csak egy szerény csomagmérleggel tudtam ellenőrizni, aminek a pontossága minimum kérdéses. Amúgy ez egy "last minute" belövés volt, hiszen a teszt után néhány nappal valóban kivontak a forgalomból.

img_2361_002.jpg
Egy ideje megint csiklandozták a fantáziám a török formájú modellek, bár hasonló íjakkal többször akadt problémám: méretükből adódóan általában csak korlátozottan alkalmasak a mediterrán húrfogásra *, hüvelykkel lőni viszont nem tudok. Nos, ezzel a darabbal nincs ilyen bajom, mivel a tatár íjaknál is nagyobb valamivel. Bővebben le fogom majd írni a dimenzióinál, lentebb. A kidolgozás minőségét felesleges körbeírnom, húrakasztótól húrakasztóig a szokásos prémium szint. Tényleg hadd rendezzem le csupán két-három mondattal, hiszen leírtam korábban: néhány hazai gyártónál alap, hogy világverő kivitelezést kapsz. Ez is egy ilyen eset. Figyeld meg a képeket alaposan, önmagukért beszélnek (és nagyíthatóak) - a következő fotón szépen látszik a faanyag erezete is a mahagóni pác alatt. Szerintem parádés.

 * Fúúú, de utálom ezt a mediterrán terminust! Semmi köze nincs semmilyen mediterrán dologhoz. Akkor már inkább angolszásznak mondanám.. az legalább alapos megnevezés és nincs messze a valóságtól, bár nyilván nem az angolszász harci kultúrából eredeztethető.

img_2365_002.jpg
A tradicionális íjászat a törököknél érte el a lehetőségeinek csúcsát. Az íjaik teljesítményben és mobilitásban ma is világverők, az íjászaik pedig szervezett keretek között voltak oktatva, hogy a harcászat mellett sporttevékenységben is jeleskedjenek (távlövészet, puta lövészet). A török íjak több méretben-, és több előfeszítettségben léteztek: a legkiválóbb darabok leajzva "karikára" hajlottak, hogy már ajzásmagasságon is kiemelkedően feszesek legyenek. Nagyon rövid karokban tárolták a kinetikus energiát, s ezt merev szarvakon keresztül adták át a húrnak úgy, hogy az a húrzsámolyokon rövidülve további pluszt adjon a nyílvessző sebességének. (Azt hiszem erre ki fogok térni később, egy önálló cikkben)

img_2364_002.jpg
A képen látható Jackal Arhery íj laminált technológiával állt elő, így zárt C-be hajlást nem várhatunk el tőle - az megmarad a szarus osztály privilégiumának. Emellett a kasztjának nagyobb méretű modelljei közé tartozik, tehát nem(!) azonos az Akinji elnevezésű törökkel. Előfeszítettsége mégis nagyon magas, mert a leajzott formája a leírtak ellenére a felső kategóriába repíti. Szerintem ez lejön a képekről. Mérete alapján tehát a nagy méretű sportfegyverek családját erősíti.. ami természetesen relatív megállapítás, hiszen a magyar forma mellett még mindig kicsinek számít. Íme, a dimenziói: leajzott hossza az íven mérve 139cm, markolati keresztirányú szélessége 24mm a kifutási ponton. Súlya 395 gramm. A markolat nyilván szaracén, a 24 milliből következően elsősorban talajíjászathoz kreált. A merev szarvai közepes méretűek. Ideghossza 124cm *, ami 18cm-rel megrövidül amint a húrzsámolynak csapódik. A húr hosszából azonnal látható, hogy átlagos méretekkel megáldott íjásznak nem kell letennie a 3 ujjas húrfogásról, ami a 32" maximális húzáshossz mellett már érdekes lehet: a sajátságos 30.5-31" húzásommal tök kényelmes, semelyik ujjam nem préseli, és szerintem 32"-ra húzva sem nyomná. Aki komolyabban foglalkozik a szaracén íjászattal, nos ő biztosan megmosolyogna a khm.. nem igazán autentikus használat miatt, de nincs mit szépíteni: hüvelykkel rettenetesen béna vagyok, így marad az angolszász módszer, még ha hiteltelen is vagyok vele a törökök térfelén.

* Ez a 124cm szerintem egy megnyúlt méret, mivel az ideg erős használati nyomokat mutat. Szemmel is megállapítható, hogy ezzel nagyonsok' ezret lőttek már.

img_2372_002.jpg
Milyen a kezelése? Használati értéke a fizimiskájához hűen első osztályú, emellett egy hangsúlyos dologban a legtöbb általam valaha használt íj közül kiemelkedik: a pengése önmagától elhal 2-3mp alatt. Nem vicc és nem elírás, annál is gyorsabban hal el, mint ahogy a Jackal asszírnál tapasztaltam. Tehát nem penget: ez a 2-3mp a tradis használatban a zérust jelenti. Nagyon furcsa élmény, fogamra való. Piszokmód el van találva, mert a rúgása is minimális, többórás használat után sem bánt, ami a sebessége mellett kissé meglepő *. Ilyen előzmények után felesleges leírnom, hogy a lőképe konzisztens - de egyúttal azt is felesleges ragoznom, hogy nem való kezdők kezébe: bár nem rúg, a sebessége miatt sok lövéstechnikai hibát megmutat (valójában felerősíti őket, hiszen 200-> 200+ FPS környékén és húrzsámollyal már nem ér ujjnyitogatással "oldani", és nem ér bizonytalankodni sem). Ajzani férfimunka, s a munkagörbéje magasról indul. Tehát abban a fázisban tud a legjobb barátod lenni, amikor már nem az ismerkedés van porondon, hanem jó versenyeredményeket szeretnél lőni. Abban és ott komoly segítségedre lesz. Apropó, mivel fentebb hivatkoztam az asszír íjra, ahhoz képest hangsúlyos különbség, hogy nem olyan érzés kihúzni. Ahhoz mérve keményebb munka megfeszíteni, és a húrzsámoly miatt más érzés oldani is. Nem rosszabb, nem jobb, hanem más: kicsit harciasabb. Lehet, hogy nem jól fogalmazok, de azt akarom kinyögni, hogy kicsit sem nőies darab.

* ~28 grammos 11/32 favesszőkkel 191-195 FPS-t mértem a fent említett hosszon kihúzva, 5 lövésből. Robbanékonysága ellenére (és a prémium osztálytól elvárhatóan) teljes hosszában tolja a lövedéket, így jut a húrzsámolynak valódi szerep a további gyorsításban. Egy korábbi bejegyzésben írtam, hogy a húrzsámolynak kizárólag ilyen esetekben van szerepe. Minden más történetben csak pózerkedés. Az említett 190+ FPS a nehéz vesszőkkel pedig annyit tesz, hogy intuitív lövéstechnikával (és rengeteg gyakorlással) 3D-barát: hozzá hangolt nyílvesszőket lőve nem kell kalkulálj az esésükkel 20-20+ méteres távig, tehát nem kell távolságbecslésben jeleskedned az esetek jelentős részében (3D-ben tradival 27 méter a maximális táv). Nekem 25 grammal és 5/16 átmérővel kellett volna lőnöm az optimális esetet keresve, csakhát' nem volt kéznél ilyesmi nyíl - ott simán 200 FPS felett lenne.

img_2368_002.jpg
A nívó árulkodó: ilyesmit nem sokan tudnak gyártani, már első pillantásra néhány alkotóra szűrhető a kezdő tipp. A forma és a szarvak kiképzése végül tűpontosan megmondja a gyártót. A konklúzió a következő: a Nagy Török minősége a Jackal Archerytől elvárhatóan kidolgozott, s eközben úgy van kihegyezve a teljesítményre, hogy a lövés komfortja hangsúlyos szerepet játszott a megalkotásánál. Kismókusoknak én nem adnám, de a nagymókusok bármikor süteménybe tölthetik. Amit nem szerettem ebben a pár napban az mindössze annyi, hogy az ideiglenes honlapon nem sem találtam erről a modellről információt, így kénytelen voltam Nándit zaklatni a hülye kérdéseimmel.

Ha néhány fonttal gyengébb lenne, megpróbálnám megszerezni magamnak.. bár nem hiszem, hogy mosolyogva adná el nekem bárki is - szerintem akinek ilyen jutott, az nemigen fog megválni tőle. Apropó, még egy (illetve kettő) kiegészítés: a markolati bőrözés a tulajdonos munkája, a saját kényelmére kialakítva. Ezt nem bonthattam le, teljesen érthető okokból. A másik amit le kell írnom az, hogy ez egy viszonylag régóta használatban lévő íj. Rendeltetésszerűen van használva, ennek ellenére kishíján új állapotú - szóval tartósnak látom.

Farkas Nándor barátom, ez (is) szép munka!

https://www.facebook.com/jackalarchery/

A bejegyzés trackback címe:

https://nemmozog.blog.hu/api/trackback/id/tr7518322151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása