Testidegen rovat, első rész: Kandar B4 alsó felhúzókaros rugós légpuska
2018. június 17. írta: ami.nem.mozog

Testidegen rovat, első rész: Kandar B4 alsó felhúzókaros rugós légpuska

Nos, ilyen egy belépőszintű, mégsem "legalja" kategóriás 4.5mm kaliberű légfegyver. Kandar feliratú dobozban érkezik, fantázianeve WF600P (vagy ezesetben Kandar B4). A Designed in Germany címke ne tévesszen meg, ennek legfeljebb a sziluettjét álmodhatták meg Németországban - minden egyéb művelet elvileg Lengyelországhoz köti, bár szerintem inkább Kínához. Ezzel kivételesen nem degradálni akarom, mivel itt egyáltalán nem a silány minőséget kapod, amikor megvásárolod.

img_0271.JPG
Ez egy rövid, egylövetű légpuska. A pontossághoz nem is kell túl hosszúnak lennie, hiszen a huzagolt csöve fix: mivel nem ezt kell lehajtani, emiatt a felhúzás műveletével és a felhúzó szerkezet esetleges kopásaival nem befolyásolható a szórása. Ezek az alsókaros modellek általában emiatt (is) rövidek. Gyári irányzéka szerintem nem a legjobb, de láttam már ennél sokkal kezdetlegesebb megoldásokat is. Ez itt pont olyan, mint az előd Tytan fegyvereken volt: elöl fénygyűjtős, hátul néhány fokozatban állítható a két merőleges irányban.

img_0268.JPG
A puska 7.5J alatti erejű, így fegyvertartási engedély nem kell hozzá, mint ahogyan megvásárlásához sem kell semmilyen igazolvány. Ez azonban nem jelenti azt, hogy csípőből nálad lehet, azt pedig főleg nem, hogy mindenütt lőhetsz vele. Bármilyen hasonló eszközt egy bevizsgálás során kitöltött, sorszámozott MKH kártya igazol. Ha nincs ilyened az elég nagy baj, mert ekkor első körben engedéllyel nem rendelkező lőfegyver (nem légfegyver) tartásának címén biztosan vár rád némi hivatalos ügyintézés. Ha kiderül, hogy a fegyverhez tartozó kártyán feltüntetett erőtől felfelé eltér amit használsz, akkor az illegális átalakításának miértjét kell majd megmagyaráznod. Azt hiszem mindkettőt kihagynám ha lehet, ezek már nem a kispályás gyerekcsínyek közé tartoznak. Nos, ennél az eszköznél a csőbe van ütve az MKH felirat, felette az igazolásának száma. Ez helyettesíti a plasztikkártyát. Hazai, legális forrásból vásárolva ennek meg kell lennie a csövön, másképpen ne vedd át. Ugyanezen gondolat mentén a zsibvásárról vagy külföldről se vásárolj soha légfegyvert, mert leginkább egyvalaki szívhatja meg: te magad. Akár érvényes kártyával rendelkező puskánál is legyél megfontolt, mert használt forgalomban semmi nem garantálja, hogy nem mókoltak vele: rugós fegyvernél sajnos mindennapos dolog a mekkmester-jellegű és kontrollálatlan barkácsmunka, külföldön pedig a 7.5J lényegtelen paraméter.

img_0270.JPG
Az összevissza lövöldözésre visszatérve, csak zárt területen használhatod: ekkor is csak a saját terepeden, vagy ha másén akkor a tulajdonos engedélyével. Lövedék nem hagyhatja el az adott területet és nem lőhetsz sem emberre sem állatra. Ennyit a szabályokról, ezek fontosak. Visszatérve a témához, a dugattyúház 11mm távcsősínes kialakítású, rámegy az egyszerű ebayes kínai kukker is, bár ez a puska szerintem a kétezer forintos távcsöveknél sokkal jobbat érdemel. A polimer tus időtállóságáról még nem tudok mit mondani, durván másfél éve használom. Ennyi idő alatt még karcolás sincsen rajta. A fogása egészen jó: esze ágában sincs csúszkálni, esze ágában sincs kényelmetlenül nyomni sehol.

img_0274.JPG

Lövedékként kizárólag műanyag köpenyes, cinkmagos Hyper Velocity pelletet használok, hazai gyártmányt. Ahogyan a nyílvesszőknél, itt is igaz: a sebesség nagyobb arányban határozza meg a mozgási energiát, mint a tömege. Ennek pedig megdöbbentő sebessége van. Ahogyan közepes keménységű célt ér, a nem deformálható cinkmag a műanyag köpenyből kiszakad és próbálja folytatni az útját: pl. vastagabb gipszkarton célon ez nagyon szépen megfigyelhető. Ebből adódóan veszélyes. Vékony cél esetén köpennyel együtt tépi át ami az útjába kerül: sörösdobozt lőni elég érdekes élmény vele, alkalmanként el sem dől, annyira gyors a lövedék. Nem a legolcsóbb, cserébe felső kategóriás pontosságú és a huzagolt csövet sem bántja, mivel a műanyag ugyebár puhább, mint az acél.

img_0272.JPG
Felhúzáskor a lehajtott kar a felső részen egy dugattyút húz el a töltőnyílás elől, ide kell betenni a lövedéket. A fentebb említett Hyper Velocity kicsit nehézkesen megy bele, de meg lehet szokni. Elég jól kitölti a csövet, piszok jól tömít. A puskát úgy töltsd meg, hogy a legkisebb eséllyel maradjon ott az ujjad a töltőnyílás körül, mert ha az alsó kart valami oknál fogva visszahúznád akaratlanul is (pl. beakad valamibe) akkor durván összenyomott és megvágott ujjat kapsz vissza.

img_0273.JPG
Amíg nem megy biztosan a kezelése, mindig zárd le a puskát az elsütőbillentyű előtti apró karral. Amikor csak szükségét érzed, húzd a billentyű felé, ekkor nem lehet elsütni véletlenül sem. Borzasztóan primitív biztosító megoldás, de jól működik. Ha ráérzel a fegyverre, 30 méteres lőképe vetekszik a Slavia 620-630 modellekkel (e tekintetben nyilván az utóbbi mérvadó), ami szerintem elég jó ajánlólevél. Öröm vele lőni. A használati értéke szerintem a hobbilövészeten túlmutat. Éppcsak, de túlmutat. Soha nem lesz olyan pontos, mint egy hasonló minőségű-, de gázzal (vagy sűrített levegővel) hajtott modell, hiszen ennek rugós kivitele miatt van egy minimális rúgása - viszont a saját térfelén piszok jónak látom. Ha egyszerű lövedékkel lövöldöztök sörös dobozra, egy trükköt érdemes bevetni. Nem kell 10-15 doboz egymás mellé, hanem elég összesen két-három. Ezeknek viszont pakold meg az alját apró kavicsokkal. Legyen alul rendes súlya. Ekkor egy mezei ólomdiaboló is át tud menni rajta úgy, hogy a doboz nem dől el. Tehát nem kell odamászkálni és felállítani őket találat után, hanem akár 30 találat is mehet körönként csupán néhány dobozra. A találatokat pedig a doboz hangja fogja jelezni.

img_0295.JPG
Végül egy fekete pont: ez egy nehéz puska. Piszok nehéz, testes. 3kg-ot írnak rá, de nehezebb annál. Nekem a kislányom birkózik vele: ha lőni tanítom, segítenem kell tartani. Tehát ezzel tanulni csak erősebb ifiknek és felnőtteknek lehet hatékonyan.

Ezen felül szerintem az is elégedett lehet vele, aki nem kimondottam a belépőszintre utazik, mert mint írtam: szerintem ez a légfegyver egy hajszállal meghaladja ezt - miközben az árából nehéz lenne erre következtetni.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemmozog.blog.hu/api/trackback/id/tr8814047564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása