3D/terep versenytalpaló (elsősorban tradisoknak)
2023. november 14. írta: ami.nem.mozog

3D/terep versenytalpaló (elsősorban tradisoknak)

Azért teszem ide ezt a bejegyzést, mert versírásra versenyzésre vetemedtem öreg fejemmel - s mivel elsőre azt sem tudtam mi történik körülöttem, inkább leírom mankónak a körítést.. hátha valakit megmentek a szívástól. Elnézést a szájbarágós stílusért, így a legegyszerűbb leírnom. A nagyon apró dolgokig nem megyek el, azokat majd az értintettek rögtönözik.
3d.jpg
Előzetes tennivalók:
Íjász.net-en regisztráld magad a saját mail címeddel, mondjuk PC-n. Nem kell semmilyen visszaigazoló linkre kattintani (legalábbis jelenleg), elég ha megjön az értesítő levél. Ha megvan, jelentkezz be az előbb írt oldalon, majd a kérdéses versenyre adj le nevezést mihamarabb, töltsd ki a formot és küldd be. A tradis kategóriád kódja PBHB (primitive bow / horsebow). Kérd, hogy az esemény kerüljön be a személyes naptáradba, aminek kapcsán fogadd el az értesítések küldését is: ha valami változik, a szervezők üzeneteit így azonnal megkapod. Kérd azt is, hogy a beírt adataidat mentse el az alkalmazás, mert így legközelebb nem kell beírnod minden infót magadról. Amúgy sokkal inkább jelentkezz egy versenyre és mondd le az utolsó előtti pillanatban (ha valami miatt mégsem tudnál menni), mintsem ne jelentkezz és verseny előtt két nappal kelljen kuncsorogni a nevezésed miatt: utóbbi nem is biztos, hogy menni fog. 

Töltsd le telefonra az ijasz.net alkalmazást, majd jelentkezz be a fent megadott mail címeddel és jelszavaddal. Ha nem lépsz ki, az app belépve marad hónapok múltán is. Innentől minden nevezést le tudsz adni telefonos alkalmazáson keresztül is, két-három kattintással.

A verseny napján otthon, indulás előtt kajálj be kényelmesen és rendesen (feltéve, hogy nem 5 órát utazol a helyszínre). Olyat egyél, amiben van kraft, mégsem fogod magad tőle kényelmetlenül felfúvódva érezni és 10 percenként bokorba rohangálni.. már ha egyáltalán van bokor. A folyadék is fontos, de közvetlenül verseny előtt túl sok teát és brutál-koffeines italokat nem innék, mert ez mind erős vízhajtó. Egy bőséges és klasszikus szalonnás-parasztos reggeli, bármilyen rostos jellegű folyadékkal vagy gyümölcslével tök praktikus.

Próbálj meg nem aggodalmaskodni a helyszínre vezető úton, ne húzd fel magad vezetés közben, ne keress semmilyen bosszankodni valót, agyalni valót stb. Ha bármelyik bukik ezek közül, az be fog épülni a pontszámaidba.. természetesen negatív előjellel. Idegbetegen nem lehet versenyezni. Emiatt még az otthoni vitákat is kerüld minden eszközzel, ne vigyél magaddal felesleges feszültséget.

A helyszíni előkészületek:
Helyszínre érkezéskor azonnal jelentkezz le: mondd a versenyengedély számát (idegen helyen add át a MISZ kártyád, mert puszira nem fogják elfogadni a számodat), írd alá a papírt amit eléd tolnak, fizesd be amit kell. Már ekkor elmondják, hogy hányas számú csoportba tettek, és elmondják, hogy vajon kettős (pont)beírást kérnek a versenyen, vagy elég az egyszeres beírás. Bővebben erről lentebb.

** Innentől még szájbarágósabban mondom:
Felajzod az íjadat, előkészülsz a versenyre: vesszőt vizsgálsz és egyenesítesz, felszereled a tegezed stb., összepakolod amit magaddal viszel majd a terepre (bővebben lent). Egyelőre utóbbiak nélkül kimész gyakorolni a kijelölt területre. Kelleni fog kb. 15 perc iskolázás mindenkinek. Van, akinek ennél több, lesz aki háromnegyed órán át égeti ki magát.. szerintem feleslegesen. Fontos, hogy ne az első próba-lövéseiddel szállj versenybe, ez tényleg csak belövés, a távolságok érzése miatt. Tradisként az iskolázás amúgy is csak bemelegítés, nekünk nem fáj úgy mint azoknak, akik bármilyen irányzékkal lőnek és állítgatniuk kell más távon próbálva.

Amikor kiálltok, és mondjuk 70-en elkezdtek lőni több sorban, praktikus nem azonnal az első sorral tartani, mert a mögötted lévő 2-3 sorból valaki még fenékbe találja valamely vessződet. Maradj az utolsó sorokra. Belövéskor rém idegesítő vesszőt veszíteni, s ez az idegesség ott lesz veled egész nap, ha valaki kárt okoz neked. Ebben a fázisban nehogy összecsináld magad, ha valaki profin lő. Más távon majd nem lő profin és a vége felé hibázni fog ő is, nagyobb összeget tehetsz rá.

Gyakorlásra engedélyezett időablak vége előtt 10-10+ perccel menj vissza az alaptáborba, pakolj le mindent, szaladj el WC-re stb.

Ha a WC-ről visszaértél, indítod az ijasz.net alkalmazást telefonon (mobilnet fog kelleni hozzá természetesen). iPhoneon kicsit máshogyan néz ki, mint Androidon - de a használata ugyanaz. Ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve, de a versenybe még ne lépj be, tedd zsebre a telefont. Megkeresed a csapatod, a számát bejelentkezéskor már elmondták. Ha szerencséd van, nem egyen-kategóriából lesztek összefogva, hanem vegyesen tradi- vadrefi- longbow- barebow- csigás bármiből mixelve. Várjátok meg a megnyitó ceremóniát, ez egy pár perces szabályismertető.

3d_4.jpg
Ahogy véget ért a pár perces ismertető, minden egyes csapat az adott állására gyalogol: viszed a táskádat és felszerelésed, kigyalogoltok a csapattagokkal. Amilyen számmal jelölt a csapat, abban az állásban fogtok kezdeni. Menjetek oda.

Eldöntitek ki lesz a beíró, majd:

-egyszeres beírás esetén a kiválasztott bejelentkezik a versenybe, az alkalmazásban lecsippantja az érkezéskor kapott QR kódokat. Mindenkiét, a saját készülékén. Te magad azért indítottad az appot pár perce, mert ha te leszel a beíró, ne akkor frissében tetvészkedj a telefonoddal, mert kiherélnek. Ha te vagy a beíró, akkor már lövöd is a QR kódokat. Az app a QR kódokból tudja majd a társaid nevét és kasztját.

-kettős beírás esetén egy másik valaki vezetni fogja a beíró lapokat, mindenkiét.. amit bejelentkezéskor megkaptál te is. Ha te vagy a beíró, tedd zsebre a papírokat és vigyázz rá, más cuccával ne bánj hanyagul. Legyen nálad két golyóstoll. Ha ez egyik kifogy, ne álljon meg a tudomány.


Maga a verseny:
Ha megvan az állás, senki nem sétálhat a célalakhoz közelről megfigyelni! Nem mérhetsz távot, nem adhatsz támpontot a lépéseiddel másnak sem. Megálltok az utolsó, legtávolabbi jelzésnél és egyelőre mindenki annak környékén marad. Aki igényli, rögtön megnézi távcsővel az állat zónáját, mert nem mindig látszik.. sőt, legtöbbször nem látszik rendesen nagy távról. Neked tradisként elég egy monokulár, bár nem szükségszerű ez sem.

Ha külön start jelzi a verseny elindulását (startpisztoly, kürt, akármi), azt várjátok meg.

Érdemes (és szükséges) a csigásoknak és sokáig célzóknak kezdeni a kört, ők a legtávolabbi jelzéstől lőnek. Folyamatosan távcsővel figyelik majd az állat zónáját és a találatokat. Az a fajta segítség belefér, ha valaki megbízható csapattag annyit mond pl. "a lövésed a 11-estől kb. egy araszra ment, 8 óra irányában".  Az ilyen segítőnek ti is segítsetek vissza hasonlóképpen. Ha látod hová lőttek, utána a saját lövéseidhez használhatod az ő vesszőinek nyílvégeit is viszonyítási pontként, valójában mindenki viszonyít a másik csapattag lövéseihez is, ha a vessző megfelelően áll a célban. Emiatt van egy kisebb forgó, tehát aki adott állásban először lőtt, az lehetőleg ne lőjön a másik állásnál is elsőként. Hadd viszonyítson ő is. Viszont ha ő az adott távolságról lövők egyetlene, akkor sajnos nem tud majd sorrendet cserélni senkivel.

Lövés közben nem dumálunk, nem zavarunk, proaktívan nem segítünk senkinek, nem vezetünk félre senkit semmilyen dumával, nem tereljük el a figyelmét senkinek. Másik álláshoz sétálás közben akár a kambodzsai termékenységi táncot is eljárhatjátok, utólag lehet még okoskodni is, de lövés közben és közvetlen a lövések előtt nem.

Ha lelőtték a köreiket az irányzékos kategóriában, jönnek a tradisok a közelebbi jelzéstől (tradiban max 27m). Használd az előtted belőtt vesszők nockját ha teheted, ennél nagyobb segítséged nem lesz: állj be rájuk.

Amint megvannak a tradisok, jöhetnek a fiatalok a legközelebbi jeltől.

Ha mindenki lement, kisétáltok együtt az állathoz, és megfigyelitek a találatokat. Még NEM keresitek az ellőtt/eltűnt vesszőket. A telefonon beíró személy mondja a névsort, s az épp érintett személy bemondja a leolvasott pontjait. Ha téved, a többiek kijavítják. Ami pedig kérdéses, arról pár másodperces konzíliumot kell tartani közösen és helyben. (Ha bárki indokolatlanul szigorú álláspontot képvisel, az az egész versenyen jelen lesz és az egész csapatra át fog ragadni. Akarom mondani át kell ragadjon, mert részrehajlóan nem lehet értékelni, következetesnek kell lennie mindenkinek.) Amikor az adott személy pontjai vita nélkül be lettek írva az appba, a papíros beíró is felírja az adott lapra a pontokat, majd minden vízszintes sorban összesít. Ha mindkét beírás kész (app, papír), ki kell húzni a vesszőket. Ha nem szeretnéd, hogy más húzza a tiédet, szólj bátran, nem lesz belőle baj. Ha te szeretnéd húzni másét is, jelezd: ha tutira nem teszel kárt benne és biztos kezed van, örömmel fogják venni. Ezután lehet vesszőt keresni, de egy-két percnél tovább nem illik. Feltartod a saját csapattársaid és a helyetekre váró következő csapatot is.

-Ha vesszőt találtál és a tiéd, örülsz. Bár a keresésnél sokkal egyszerűbb nem félrelőni. Ha valamit mégis nagyon félrelövésnek érzel már előre, akkor inkább alá lődd, mint felé. Hülye tanács, tudom.. de ha felé lövöd, akkor legtöbbször azt a vesszőt már nem látod viszont. Nagyon hülye fejet szokott vágni, aki magától jön rá erre az "okosságra".
-Ha vesszőt találtál és másé, magadhoz veszed és leadod a verseny végén az alaptáborban. Ha szerencséd van, valaki a tiédet ugyanígy megtalálja és leadja.
-Ha nem találtál semmit, akkor így jártál. Ettől még a tiédet talán megtalálja valaki.. ha épp arra lőtte el mint te, és épp arra is kereste.

Ugyanezeket (a narancs színű bekezdéstől) végig kell játszani a soron következő állomáshelyeken egyenként, mígnem elmentek a nektek utolsó állásig: 3-as állásban kezdve a 2-esen fogtok végezni, és így tovább. Közben néha igyál, és vegyél magadhoz néha kevés cukrot is, szőlő, mandarin, szőlőcukor miegymás. Egy verseny nem ritkán 5 óra hosszán át tart. Minden állás előtt ellenőrizd a vesszőidet!

Ha vége minden lövéseteknek és minden állomást lelőttetek, a telefonon leolvasott összesített pontoknak stimmelnie kell a papíron lévő összes pontszámmal. Ha véletlenül nem stimmel valami, gyorsan korrigáljatok ahol lehet közösen. A telefon a prioritás. Ha megegyezik mindkét rögzíési ponton, a papíron beírónak meg kell számolnia a lövésértékeket egyenként, mindenkinél: XY személy 0-s érték (X)db, 5-ös érték (Y)db, 8-as érték (Z)db stb.: ez a függőleges összesítés. Nem a leghálásabb feladat papíron vezetni.

Visszamentek az alaptáborba, megvárjátok az összesítéseket, közben lehet bandázni, megbeszélni az elmúlt órákat, lehet ebédelni stb. Ha valakiknek azonos pontszámai vannak kategórián belül, akkor a 0-s lövések mind kevesebb száma fog határozni, ha ez nem jön össze, akkor a mind több 11-es kör. Ha ez sem hoz eredményt, akkor jön a szétlövés egy közeli állásnál. Ha nincs szerencséd, akkor az ebéded közepén fognak szólni, hogy lehet lőálláshoz fáradni..

Amennyiben minden pontszám tiszta, kiértékelés után jöhet az eredményhirdetés.

3d_3.jpg

Mit vigyél magaddal az íjon, tegezen és vesszőkön túl a terepre, táskában:
-Összecsukható szék. Nem viccelek. 4-5 órán át állni és ezzel egy időben ott lenni fejben nem egyszerű, főleg nem hepehupás terepen, domboldalon.
-Innivaló, lehetőleg nem durván koffeines, mert kihajt belőled mindent a vizelettel együtt. Az erős teát pl. kerülném, pedig én nagyon teás vagyok.
-Valami kaja, egyszerű szendvics stb.
-Cukorforrás, ahogy azt írtam fentebb. Ha cukorbeteg vagy, akkor passz.
-Papírzsebkendő.
-Eldobható esőkabát.
-Kés.
-Vessző-kihúzó.
-1-2db nock, épp olyan mint a vesszőkön.
-1-2db hegy, épp olyan mint a vesszőkön.
-Pillanatragacs.
-Távcső, bár tradisként megfelel egy filléres monokulár is, ritkán fogod használni.
-Tartalék ideg.

Milyen íjat használj:
Amivel teljesen össze vagy szokva, és amiben vakon megbízol. Minden egyéb szempont másodlagos.

Milyen vesszőt használj:
Amivel teljesen össze vagy szokva, és ami az íjaddal teljesen össze van szokva. Hiába van célonként összesen 2-3 lövésed (kiírástól függően), ha 10 vessző is van nálad, az megnyugtató. Akkor is, ha nem lövöd el őket a pitébe. Egyforma vesszőket vigyél természetesen. Tradiban a favessző elvárt, a terhelése miatt a 11/32 méret előnyben. Az 5/16 átmérő ill. a dongás csodák (a célalakok állapotától- és a környezettől függően) sérülékenyek. Írd rá a neved mindre, hátha valaki épp olyannal vagy hasonlóval versenyez, mint te.

Milyen apróságokra figyelj:
Esőben a vesszőket takard le, mert a pulykatoll tökre vizes lesz és máshogyan szállnak. Akárhogy van lekezelve, a vesszőtest is felszívhat vizet, emiatt megint máshogyan repülnek. Elég, ha a tegezre zacsit húzol, ami nem engedi belefolyni a vizet.

A "minden állás előtt ellenőrizd a vesszőidet" fentebbi jótanács fokozottan igaz, ha felrellőtted a vessződet: megtalálás után figyelmesen vizsgáld át. Ha repedt vesszővel lösz, az egyrészt biztosan mellélövést eredményez (ismét), másrészt (és legfőképp) pedig rád is veszélyes.

Figyelj rá, hogyha tököt lősz (0-s találat), ne húzd fel nagyon magad. Nekem ez a "nem felhúzás" egy nehéz rész, pedig a legnagyobbak is kilőnek néha, száz oka lehet. Inkább fejtsd meg, hogy mi volt a hiba. Ha kapáslövéssel mész (vagy full ösztönös lövéstechnikával), akkor ez a rész nem fog menni: nem tudod feloldani a hibád, és ott nagyjából már lehetne is csomagolni hazafelé.

Mit viselj:
Kényelmes terepruha előnyben. Hidegben kellően meleg, réteges és részben vízhatlan ruha. Melegben-nyáron szúnyogriasztó és kullancsriasztó. Esőben vedd fel az eldobható köpenyt (nem poncsót!), és az ujjánál gumizd le, alkarjánál gumizd le, könyökénél gumizd le, felkarjánál gumizd le (máskülönben zavarni fogja a lövésed). Legyen rajtad valami feltűnő ruházat, bári ami rikító: nehogy valaki meglőjön a szomszéd pályáról amikor vesszőt keresel. Én a rikító sapkát tudom ajánlani. Ősszel-télen a Decathlonban kapható narancs színű hajtóvadász sapka, tavasszal-nyáron szintén itt kapható filléres hófehér baseball sapka. Fontos, hogy a nyári sapkád fehér legyen, mert a tűző naptól simán megvéd miközben nem fog égetni. Bakancsra lesz szükséged még nyáron is, esetleg zárt terepcipőre: domboldalon, avarban, sárban, hóban, agyagban, gazban, kövön máshogyan nem lehet közlekedni. Érdemes külön e célra rendszeresíteni valamit, amire nem kell vigyáznod.

Versenyről történő kizárás okai általában (a legfontosabbak):
-Ha ittasan jelensz meg, vagy ott piálsz.
-Ha megméred bármely cél távolságát verseny előtt vagy közben, mérős távcsővel vagy akármilyen segédeszközzel.
-Ha rálősz bármely célra versenyen kívül.
-Ha szemetelsz. 

Amiket leírtam, kb. a harmadik versenyedre fognak készségszinten menni.

Használjátok egészséggel.
Remélem nem voltam zavaros. 




A bejegyzés trackback címe:

https://nemmozog.blog.hu/api/trackback/id/tr3718258329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása