Szimeiszter István: Laminált török
2018. május 22. írta: ami.nem.mozog

Szimeiszter István: Laminált török

Pista egyik jellemző munkája közelről. Ez egy szépen kidolgozott, egyszerű laminált török íj - a 120cm verzió. Az elvártaktól eltérően nem csak gyűrűs vagy hüvelykujjas oldással használható hatékonyan, hanem mediterrán fogással is. Szép formái vannak, "idegbarát" az akasztója, jó kemény és szépen megformált az apró húrzsámolya. A markolata szpáhi jellegű és viszonylag vaskos: kényelmesen lehet fogni. Nem mellékesen az anyagának színe, és a csíkozott zebrafa díszítés is tetszetős. Ezekhez képest az ára baráti.

szimeiszter_torok_nagy.jpg
Viszonylag gyors, cseppet sem ideges, ámbár kicsit rezgős modell, ami rezgést egy komolyabb ideg már érezhetővé tesz. Márpedig a hozzáadott fekete dacront én azonnal lehajítottam róla, szerintem az nem való pl. távlövéshez, miközben az is érdekel. Ezt a rezgést csupán tényként írom, nem negatív kritika - hiszen bőven a tolerálható érzésen belül van (egy menetben ~200 lövésnél többet sosem gyakoroltam vele, ilyen etapokkal nekem nem volt zavaró). A sebességénél írt megállapítás valóban viszonylagos: nyilván robbanékony, de világbajnok sebességet azért nem szabad tőle elvárni, szerintem nem is volt ilyen célja a megalkotásánál. Szépen húzható, 30 coll után természetesen azonnal keményedik, dehát hivatalból legfeljebb 30"-ra feszíthető. Távlövésre és céllövésre is jó, bár távlövésre a modell rövidebb megfelelője nyilván szerencsésebb lenne. A török forma ellenére túl agresszív szögek azért nincsenek benne, nem is "C betűs" íj - talán ezért nem túl ideges. Öröm vele lőni. Azért is szeretem, mert az egyszerűsége is gyönyörködtet. A kényelmes fogást ismét meg kell említenem: viszonylag kis tenyérrel olyan tartani, mintha a személyesen nekem készült volna a markolati rész.

szimeiszter_torok_nagy_2.jpg
Pista elég barátságos és segítőkész emberke, egy-két telefonos beszélgetés után elég szívélyesen meghívott egy íjpróbára ha felé járok: kipróbálhatok mindent. Holott már a vásárláson túl voltam, szóval nem volt marketingszagú az invitálás. Inkább egy kedves gesztus. De egyúttal óvatosságra intett a könnyű vesszők használatát illetően. Ennek ellenére ezt 16.60 grammos d6.4mm favesszővel is próbáltam, megküldi rendesen. A legnehezebb vessző amit kilőttem belőle 38.10 grammos 11/32-es Szalóky volt. A maximálisan megadott húzáshosszon 52 fontos ereje van, nekem teljesen komfortos, ezért is kértem 50# körülre 30"-on (ennek megfelelően a markolat alatt nem a szokásos 28" bemérési húzáshosszon értendők vannak felírva). Amúgy én 31" körül húzok, jobb napokon picit talán felette is, pedig teljesen átlagos magasságom van. Szóval a 176 centimmel ez egy elég hülye párosítás. Ennek megfelelően nálam ez a 30" a teljes kényelem legalját tudja megadni, dehát a török íjak a jellegükből adódóan mindenkinél ilyenek: ha ennél hosszabban lehetne húzni, ezek a nem túl nagy íjak rápréselnék az ujjaimat a nockra. A kisebbik, 110cm-es zseb-törökkel már nagyon kényelmetlen lenne lövöldöznöm, mert az már csak 27"-ra húzható - szóval azt kizárólag távlövésre tudnám használni, hüvelykkel feszítve. Ezért is kértem a nagyobbikat, mert ez univerálisabb.

szimeiszter_torok_nagy_3.jpg
A markolatot én tekertem fel lapos bőrcsíkkal még valamikor, mert a saját és mindenféle jelölésekkel ellátott néhány (próba) vesszőm teste esetleg megszínezné vagy összekaristolná a kifutás magasságban. Nem egy iparművészeti alkotás, de 10 perc alatt megvolt a rögzítése és szépen teszi a dolgát. Nem lassítja a vesszőket és a kopásnál csupán fél milliméter körül lett vastagabb az egész. Nem is szedtem le róla, tök jól elvan ott, enni nem kér.

szimeiszter_torok_nagy_4.jpg

Eddig 2500-3000 lövést tehettem bele. Állapota és paraméterei a vásárláskori értékekkel egyezőek maradtak. A Szimeiszter íjak amúgy elég jók, ezt azért tudom így leírni mert amikor ezeket gépelem nem csak egy fegyverem van Pistától, és még lesz is tőle pár produktum. Majd kiteszek egy magyart is ide: az a töröknél jóval nagyobb, ívesebb és lassabb.

Pista újabb török íjai akár 34"-ig is húzhatóak - ezekről nagy tapasztalatom nincs. Majd igyekszem pótolni ezt a hiányosságom.

https://hu-hu.facebook.com/szimi.ijak/
https://www.szimeiszterbows.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://nemmozog.blog.hu/api/trackback/id/tr8213992060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.