Hori-Zone: Vulture csigás íj
2018. június 01. írta: ami.nem.mozog

Hori-Zone: Vulture csigás íj

Íme, ilyen a belépő szintű csigás íj, esetemben a HZ-Outdoors terméke. Ez az egyetlen csigásom, nincs másik. Egyszerű, "nemkicsit" kínai, versenycélokra szerintem nem igazán jó, terepszíne miatt még csak nem is valami mutatós. A festett bevonata viszonylag könnyen lepattan, ami alól a fehér alapozó réteg már több helyen kikandikál. Súlyát a mérete nem jól sejteti, könnyűnek nem mondható szerkezet. Mégis szeretem: masszív és strapabíró modell, értéke miatt pedig véletlenül sem kell kíméljem. Megvásárlásakor a legfőbb szempont volt, hogy beférjen a szekrényembe :) - tehát zsebíj kategóriát kerestem.

img_0277.JPG
Méretéből adódóan ideges működésű és hogy is mondjam... még családi jellege is van: akár egészen 20 font körülre is le lehet venni, gyerekkézbe szánva. Szóval kompromisszumokat hordoz magában. A csigák fémből vannak, ezen fut az ideg. A kábeleket vezető orsók viszont érzésre merev műanyagok. Apropó, jó erős kábelezése van.

img_0185.JPG
Villás Cobra kifutót használok, rém egyszerű műanyag tüskés irányzékot, 45 fokos peep sightot. A stabilizátor egyszerű, gyárilag hozzáadott produktum. Marok elsütővel lövök (Hot Shot Vapor III): ezt dobta a gép, már megszoktam - bár az első pár hétben nem tudtam problémamentesen oldani vele. Szóval belépő szintű csigás íj, egyszerű szerelékekkel, szerintem elsősorban ismerkedésre vagy kizárólag hobbicélra való. Tehát olyan környezetbe, ahol meg lehet hajtani nagyobb szívfájdalom nélkül.

img_0182.JPG
29-29+ collos húzáshosszra van állítva, 56 fonton. Hiába írnak a dokumentációjában 30-as húzást, ez maximumon sincs meg teljesen. A végén 60% környékén könnyít az áttétel, ennyit tud a let-off. A gyorsaságát ha szépíteni szeretném akkor úgy fogalmaznám meg, hogy vannak ennél jóval lassabbak csigások is. De egyrészt ha megszakadsz akkor is csak alsó-középkategóriás FPS-t tud, másrészt szerintem részben ennek az erőltetett gyorsaságnak az ára az ideges működés. Nézd meg milyen pici maga az egész produktum, miközben elég agresszív szimmetrikus csigái vannak.

img_0181.JPG
Szokni kell, az biztos. Próbáihoz és beállításaihoz kapcsolódóan (nálam jóval tapasztaltabb) képzett csigásíjász nem fitymálta le nagyon, de meglehet csak udvariasságból kímélt. 30 méteren viszonylag pontos. A viszonylag megjegyzés fontos. Ellenben mégsem fog csalódást okozni a célközönségének, hiszen nem profiknak és versenyzőknek kreált íj. Addig pedig, amíg az íjász tudása nem előzi meg az íj tudását addig tök praktikus az egész.

img_0187.JPG
Ennél nagyobb távon nem tudom milyen, mert még nincsen céllövésre megfelelő saját és biztonságos hosszú terepem (napokon belül azonban megoldott lesz). Nincsenek illúzióim: szerintem 40 méteren még jó lehet, felette nagyon meglepne a pontossága. Ha valaki vadászatra vetemedne, amúgy ez a 40 méter épp a lélektani határ. Efelett a vessző hangjától úgyis bemozdul a vad és állatkínzássá változik az egész. Jah azt mondtam már, hogy maga az íj eléggé hangos? Ha nem, akkor most mondom: pukkanós, csattanós. Szóval a gyártó "rendkívül csendes" ígérete szerintem nem teljesül.

img_0188.JPG
Vesszőket természetesen magamnak csinálok, épp ideillő teszkós életérzéssel az alábbiakból: olcsó, kínai 400-as karboncső (Linkboy, 8.10gpi). Szintúgy olcsó, rövid és magas Blazer műanyag tollak. Mégolcsóbb kínai nock (természetesen forgatható), persze súlytalan alu védőgyűrűt alá ragasztva. Elöl olcsó inzert, benne 80 graines menetes gyakorlóhegy. Ragasztónak szinte minden ponton zselés pillanatragacsot használok, szerintem a kék Loctite Power Flexnek nincs párja. Illetve az inzert alatt alkalmanként gyantát, feltéve, hogy nem nyom túlzottan a munkaundor és van kedvem vesződni vele.

img_0178.JPG
Mivel az előbb négyszer szerepelt az olcsó szó, így talán nem meglepő az ötödik említés: ez a csigás szerkezet egy olcsó enty-level termék, ehhez van mérve minden. Teljes felszereléssel, saját karbonvesszőkkel együtt sincs 100e Ft újonnan, használtan pedig akár a félár környékén is meg lehet venni alkalomadtán. Ennyit vígan megér!

Kiegészítés, 18.11.06: Ahogyan azt a (mai naphoz közeli) bejegyzések megmutatták, picit variáltam a fegyveren és a vesszőkön is. Leginkább azért, mert többekkel is beszéltem, akiket meglepett az eszköz pontossága és kezelhetősége. Szóval a korábbi megjegyzés, miszerint "nem fitymálták le nagyon" más irányokból is megerősítést nyert, sőt.. Tehát a kissé lenéző véleményem vélhetően a saját technikai fogyatékosságom következménye volt. Nem marad más vezekelésnek, rágyúrok hát egy kicsit a téli időszakban. Lesz is mire gyúrni: van, aki ellövi vele a kólásüveg kupakját.

1a.jpg
A kislányom íjához kölcsönkapott stabilizátort is beletekertem, elég jónak tűnik. Rendeltem is magamnak egy nagyon hasonlót, épp úton van. Az idegre került két darab puha majomfarok és a split karok közé is beköltözött egy-egy rezgéscsillapító gumibak. Még a vesszők is átváltoztak: a csövek olyan tollakat kaptak amit aluvesszőre szokás tenni, valamint eltűnt a gyűrű és egyszerű nock párosa: leváltotta a pin-nock. mindaz ami még újítás lesz az egy közepes irányzék és egy csuklópántos elsütő csipesz. Ezek karácsony körül fognak beesni. Meglátjuk. A stílusomon hetek óta próbálok faragni, így már most kevésbé csattanós a szerkezet. Az én kis egyszerű technikámmal és elvárásaimmal ez az íj ma már kapna tőlem egy hetest (tízes skálán). Majd még jelentkezem.

http://www.hz-outdoors.com/

A bejegyzés trackback címe:

https://nemmozog.blog.hu/api/trackback/id/tr6814016482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása