Mustra 2: Vadászreflex ill. TD vadászreflex íjak hazai gyártóktól
2023. június 19. írta: ami.nem.mozog

Mustra 2: Vadászreflex ill. TD vadászreflex íjak hazai gyártóktól

A korábbi íjmustra bejegyzésben ígérteknek megfelelően összeállítottam egy szösszenetet a cím szerint. Ebben a kategóriában sajnos nem oly' bőséges a hazai gyártói kínálat, mint a tradis pusztai (és nomád) íjak estében, viszont minőségükben ahhoz hasonlóan a felső kategóriát képviselik. Ez az osztály már túlmutat a hagyományőrző indíttatáson, viszont a képviselői általában még nem a sportélményt keresik. Fura egy helyzet, viszont maga a kaszt rém népszerű.

Idézek (Gombor László): "A vadászreflex a modern vadászíjászat alkotása, a hagyományos reflex íjak továbbfejlesztett változata, hatékony laminált szerkezettel, jól megtámasztható markolattal, íjablakkal, kifutóval, amely rögzített oldaltámasszal rendelkezik, a vesszők korlátozottan hangolhatók". Elég jó megfogalmazás, nem is akarom túlbonyolítani. Azt még le kell írjam, hogy egy jó és modern reflexíj általában drágább, mint egy tradicionális - nem beszélve a Take Down összeszerelhető megoldásokról, melyek többszörös árat képviselhetnek az előbb már (kissé) drágállott egyrészes testvéreikhez mérten is. Ezekben piszok sok munka van, ez tény - ámbár ha a kezedbe veszel egy komolyabb darabot, magadtól is meg fogod érteni az árazását. No, de a lényeg, íme a terep-, 3D-, pályaversenyeken használatos TD és egyrészes vadferik hazai gyártói.

Centaur íjak (Molnár József) :: http://centaurijak.hu/ :: Facebook

k_p_045_resize.jpgDodesz és felesége komoly versenyíjászok, így saját-, és azonnali visszajelzéseik alapján állnak elő a művei. Ezt ő maga a következőképp fogalmazta meg: "Íjaimat és nyílvesszőimet az íjászatról alkotott filozófiámnak rendelem alá.". A Centaur produktumoknál a reflex kategória ugyanazon minőséget képviseli, mint a pusztai íjak: profi szint, nincs mit ragozni rajta, emiatt sűrű vendég a versenytáblázatok felső részében. Nagyon érdekes, ahogyan a szerelhető megoldásaiban a karok a középrész hátulján vannak felcsavarozva. A gyártott modellek legnagyobb húzáshossza 31-33" között van. Ha tőle vásárolnék reflexíjat, akkor a helyedben kérnék hozzá hangolt nyílvesszőket is.. egyrészt azért, mert tök praktikusan saját gyártású favesszőket is vásárolhatsz helyben, másrészt így nem kell vesződni a megfelelő vesszők későbbi megtalálásával és beállításával. Utóbbi tevékenység nem annyira vidám buli, elhihetitek. Fontos még kiemelnem, hogy a tradis bejegyzésben említettek szerint itt is hallani azokat a véleményeket, miszerint (XY) azért lő Centaur refivel, mert neki ez kíméli legjobban a vállát, csuklóját stb. Ennek valódiságát ellenőrizni nem tudom, de épp így hangzanak ezek a mondatok, ahogyan leírtam.

Szalóky Bow (Szalóky István) :: http://szalokybow.hu/hu/ :: Facebook
ilf_1s.jpgBocsánat, hogy ezzel kell kezdenem.. le is tudom gyorsan: Szalóky István és Szalóki István nem azonos személyek, s nem azonos a termékük sem. Ennyi, pont. Szóval I betűvel tradi, Y betűvel reflex.. nem is akármilyen. Egészen döbbenetes minőségű munka mind. István egyik megjegyzése szerint leginkább a személyre szabott íjakban hisz - így a markolatot nem elsősorban a fogásodhoz, hanem akár a komplett lövéstechnikádhoz  is kaphatod. Ennek megfelelően a legtöbb Szalóky íj egyedi íj, nem csupán esztétikáját tekintve. 3 féle vadászreflexből választhatsz nála, illetve a TD verzióból egész' sok méret-kombinációt.. nem beszélve az ILF középrészekről. Saját honlapján, ill. facebookon tudod elérni. Ellenben megrendeléskor ill. érdeklődéskor a helyedben nem kerülném meg a személyes találkozót. Egy idézetet hadd citáljak a honlapról: "Az íj tervezése saját vagy más íjászok tapasztalatán alapul, sok év kísérletezés próbálkozás előz meg egy-egy típus elkészültét. Nincs számítás vagy program amivel tervezni lehet, csak a megérzés és a tapasztalat". Nekem a mások bevonása elég szimpatikus hozzáállás. Érdekesség, hogy a kelex-es "Szalóky és Kelemen" vesszőket is Istvánék gyártották, melynek a kiválasztó táblázatánál én jobbat nem ismerek.. én is azt használom mankónak, etalon vesszőként viszonyítok hozzájuk a mai napig.

Jim Taylor Bows (Szabó Imre) :: https://www.jimtaylorbows.com/hu/ :: Facebook
jtb.bmpPár éve elintéztem volna azzal, hogy művészi díszítésekkel ellátott reflexíjak.. csakhát' azóta volt lehetőségem JTB íjjal lőni. Az a helyzet, hogy a gazdájának gyorstalpaló tanácsaira hallgatva, összesen 2 (kettő) perc ismerkedés után 20 méterről combos 8-as köröket lehetett vele lőni. Jól összeszokva ez remek eredményeket sejtet. Egy (1) íjról ítélni ökörség, mégis gyorsan meggyőzött a masszív-, mégis finom műszer. Bakancslistámon is van TD-s JTB soprtfegyver. S akkor most- és ezek után írom le, hogy a faipari kidolgozás minősége mellett a művészi megoldásokat is hadd ajánljam az érdeklődők figyelmébe. Piszok jól néznek ki ezek a produktumok, simán elfogadnék egyet. Vezényszavak: akár bubinga-; ébenfa-; királyfa markolat, szaru berakás, nemesfém berakás, faragás, művészi festés. Ezen túl: védőfelszerelések, kiegészítők, tokok és tegezek. Nem rossz lista.

Szantoi Bows (Szántói Gábor) :: http://szantoiijak.hu/ :: Facebook
szantoi.jpgGábor íjainak érdekessége, ahogyan a készítésének általános fázisait és tesztjeit megtekintheted YT-on, illetve a honlapon látható saját készítésű blogjaiban is olvashatsz a technikai részletekről. Emiatt (is) nagyon szimpatikus az egész projekt. Vadrefi kategóriában kifejezetten jó íjalakot láthattok nála, illetve a Youtube videókat mindenképpen nézd meg, tök tanulságosak. A honlap egy rovatát ugyanígy hadd ajánljam figyelmedbe, "Az íj szerintem" címmel. 

S aki kimaradt:

-Gelencsér Lacinak nem tudok témabéli elérhetőségéről. A bölényes videóit látom csak, íjak terén nem tudom prosperál vagy sem. A régi gl-bow.hu honlap már csak wayback machine által érhető el. Laci íjaival országos csúcsokat tartottak egy időben. Én is teszteltem egy taposott karú modellt, nekem is volt.. megtalálod a cikkek között. Azt kell mondjam, az egy igazán bika cucc volt.

-Grózer Csaba tudtommal szünetelteti a vadrefik gyártását.

-Németh Petit kihagytam, mert a terepíjászat stimmel, de akármilyen ügyes munkái is vannak, több hasonlóság ellenére longbow modelleket készít, azokról pedig majd később.

-Kocsis Pali.  Pali neve középrészek terén ismert. Néhanapján fel-kerül egy-egy munkája az íjászapró oldalaira. Fuhh te jó ég, micsoda ILF cuccokat csinál(t?). Nem igazán tudom, hogy prosperál vagy sem, hallottam ezt is - azt is (még valami ellene irányuló szamurájkardos támadást is O.o ). A reflexij.hu oldalon lassan 10 éves bejegyzésekkel, de néhány munkája megtekinthető. Jó lenne, ha valaki tudna bármi biztosat róla.

-Gyetvai Attiláról nagyon kevés információt találtam, pótolni fogom a hiányosságomat, elnézést érte. Ami munkáját látom, az szemre szép.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemmozog.blog.hu/api/trackback/id/tr3518146352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása