Távlövés: get ready
2018. július 16. írta: ami.nem.mozog

Távlövés: get ready

8 hónapnyi kihagyás után végre bemelegítettem az idei távlövő produkciómra. A 2018-as távlövő hadseregem alább látható (illetve egy még hiányzik a képről, az még most lesz tollazva). A távlövővessző-howto szerint készült nyilak még nincsenek végleges állapotukban - ezek még csak a vázat alkotják. Ha ez most meglepett az azért van, mert az elkészítésnél említett szükséges 1-15 napon túl kegyesen megfeledkeztem az utómunkálatok ecseteléséről: a végleges hossz kialakítása, a ballisztikai kúp és tollazat finomhangolása, a hegy súlyának finiselése, végül a súlypont beállítása lakkok használatával. A szabadidőm hiányát nagyon jól mutatja a sok műanyag nock!

img_0019.jpg
Amúgy távlövések tekintetében az amatőr eredmények nyilaktól és íjaktól hangsúlyosan függenek, itt az íjász csak harmadik tényező a sorban - szóval az egész gyökereiben tér el a 20-30 méteres céllövésektől. Ebből adódóan tök átlagos íjjal és vesszővel akár a 200 méter is szép eredmény, nem kell kedved szegnie. Főleg, ha komoly munkád van benne - nem beszélve arról, hogy ilyen apparátussal nagyon jól meg lehet tanulni méterről méterre fentebb tornázni a lövéseid hosszát. Ami kicsit sem egyszerű. Legfőképpen úgy nem, hogy egy átlagos gyakorló távlövővessző legtöbb esetben 30 lövés környékén már másképpen viselkedik mint az elsőknél - és hááát' finoman fogalmazva sohasem előnyére változik a röppályája. Szóval mire ráéreznél, mehet gyújtósnak.

img_0020.jpg
Mindegyik vesszőbe egy-két lövést tettem (szó szerint ennyit) nem teljesen kihúzva őket. Azért, hogy a reptüket elemezve meg tudjam jelölni mit kell alakítanom a végleges verziójuk eléréséhez. Némelyik nagyon kacsázik mindenféle hossztengelyes aszimmetria nélkül - szóval lesz mit alakítanom a hegyek irányában. Táncuk ellenére elég jó szórással tudom őket a messzibe lőni, tavaly ez erősségem volt: pár méteres folyosóba be tudok lőni. A legtovább egy szarkatollas, faragott nockos, 19 grammos nyíl szállt, ez ment 230 méter körülre. Átalakítások után, teljesen kihúzva ezekkel stabilan 300 méter fölé szeretnék lövöldözni 45-50 fontos íjjal, a legjobb vesszőmmel 350 körüli hosszra lőve. De majd elválik, hogy dolgoztam a téli hidegben. Uhh, de sokszor fáztam apósom műhelyében.

img_0080.jpg
A lakkozott és vízüveggel kezelt nyilak között fekvő (kiégetett, dongás, vékony, varjútollas) vesszőt babonából még nem lőttem ki - csak megmutattam neki a terepet. Attól várom a legjobb eredményt. Borzasztóan sok munkaórám van benne.

Nah, de nem dumálok annyit, jelentkezem később. Innentől a távlövés lesz a fajsúlyos. Addig keresgesd a harmadik képen a nyuszit. Sötét vadnyúl, ott ólálkodott mindig  közelemben. Nem tudom mit akarhatott, lehet, hogy egy vérnyúl volt :)

https://youtu.be/Pkt7rL_X9n4

A bejegyzés trackback címe:

https://nemmozog.blog.hu/api/trackback/id/tr7214115511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása