A hárs feldolgozása és viselkedése
2018. augusztus 22. írta: ami.nem.mozog

A hárs feldolgozása és viselkedése

A hárs alapanyagról fogok megosztani pár dolgot, kénytelenül: nagyon sokan félreértelmezik annak tulajdonságait és rendeltetését - gyorsan bele is kezdek. Íme a téveszmék, a teljesség igénye nélkül: könnyen fárad, gyerekeknek való, túl puha, görbe és amúgy nehéz vele dolgozni. Ehhez képest a valóság: ugyanolyan célszerű, mint bármi más (íjászatban) felhasználható matéria. Bizonyos tulajdonságaiban természetesen eltérve azoktól valamelyik irányban.

img_0306.JPG
A hárs leírásában gyakran hivatkoznak az elasztikus tulajdonságára. Mivel ez elsőre nehezen értelmezhető, hadd pontosítsak: oldalirányból picit puhának tűnik, de sűrű és homogén szerkezetű, hajlékony anyag. Oldalirányú puhaságát legfeljebb akkor fogod megtapasztalni, ha nekinyomod valamilyen keményebb felületnek és az nyomot hagy rajta. Amikor faragod, nem porlik vagy szakadozik pár milliméterenként, hanem egyben adja le magáról a felesleget mindenféle morzsálódás nélkül.

img_0348.JPG
Ugyanígy gyakran hivatkoznak rá görbe, fáradó anyagként. Ebben a formájában ez igaztalan állítás. Íme a valóság: a görbesége két okból lehet a jellemzésének tárgya. Egyrészt a munkád elején az átlaghoz mérten többet kell vele foglalkozni. Ha egyenesre szeretnéd vasalni, azt a többiektől eltérően és azoknál több lépcsőben kell tenned. Mindezt azért, mert a hárs vesszők néhány tucat belövés után fognak beállni arra a végleges formára, amit már érdemes kiegyengetni nyílt láng felett (vagy hőlégfúvó mellett). Mindez a tapasztalataim szerint nem egyenes következménye az anyag víztartalmának vagy korának. Tehát nem azért történik, mert a hárs nem volt kiszárítva vagy nagyon fiatal fából lett kihúzva. A görbeség említésének másik okára térve a fáradását kell értelmezni. Példaként a cédrusnál vagy borovinál valóban könnyebben gyengülő matéria, de ezt nem teljes kilágyulással, hanem ismételt görbeséggel jelzi. Tehát a belövések után végleges formájára egyenesített pálcák egy komolyabb szezon végére ismét görbületet fognak mutatni. Innentől a nyílvessző már csak gyakorlásra lesz megfelelő, folyamatosan görbülni fog bármilyen egyengetéssel próbálkozol. Persze amikor görbületet írok nehogy C vagy S betűre gondolj: annyi történik, hogyha belenézel az egyik végéről, akár több hosszon is 1-2mm görbeséget fogsz benne látni. Komolyabb használatnál ezek már ellehetetlenítik a jó eredményeket. Azt csak halkan mondom, hogy neves vesszőket vásárolva többször futottam bele egyengetni szükséges produktumba bármilyen faanyag kapcsán. Több gyártót is kipróbáltam, be-be csúszik ilyen pluszmeló - akár a tárolás vagy szállítás során bekövetkező deformálódások miatt is. Száz oka lehet, de mivel kezelhető a helyzet így nem lehet siránkozásnak oka a hársnál sem.

img_0308.JPG
A harmadik tévedés a legyintést követő "gyerekeknek való" jellemzés. Ez egyértelműen ordas nagy téveszme, nem érdemes több szót fecsérelni rá: jelenleg a legjobb 11/32-es hárs-vesszőim 55-60 fontra vannak méretezve, ráadásul igen gyors íjhoz hangolva. Csodálatosan felszívja a festéket, de mégsem engedi mélyre magában, így a felületkezelése a súlyát az én módszeremmel csak jelentéktelen mértékben módosítja. A lentebbi képeken már  narancs és barna színek keverékében látod. Szép produktum készülhet belőle. Direkt jól megitatott és kiégetett Megyer vesszők mellé tettem a kép miatt, a színe azoktól vörösebb már (túlzások nélkül) pár másodperces kezelés után is.

img_0347.JPG
Kellemetlen tulajdonságai kimerülnek ebben a felsorolásban: nagy odafigyeléssel feldolgozandó és felhasználandó faanyag, mely nyílvessző korában is több figyelmet igényel a testidegen társainál. Sajnos a borovi fenyőnél akár 20-25%-al is nehezebb, így egy 25 grammos borovi vesszőtest hárs megfelelője simán 30 gramm fölé is csúszik. A súlyából túl sokat kiszedni dongásítással sem érdemes, mert a vékonyításra valóban erős lágyulással reagál.

img_0409.JPG
Cserébe nehezen törhető, kiválóan impregnálható és díszíthető, masszív és rugalmas lövedék gerincét adhatja. Ifi és felnőtt versenyvessző is kihúzható belőle. A bevezetőben írt előítéletekhez képest khmm valamivel jobb, ugye?

Saját tapasztalatom szerint a válogatás nélküli 11/32-es kötegekben 30% arányú a nagyobb fonterőkhöz (>45-50#) használható pálca, melyben nemigen fogsz 60 font fölött használhatót találni. A 30%-nak megfelelő mennyiség súlyra úgy fog megoszlani, hogy ezek 20%-nál nehezebbet fogsz mérni az átlagtól kb. 15%-al. Számszerűsítve és kerekítve ez úgy fest, hogy 100db osztályozatlan 11/32" vesszőtestből nagyjából 30db lesz megfelelő alapanyag komolyabb nyilak készítéséhez. Ebből a mennyiségből pedig 6db csupán nehéz gyakorlóvesszőnek lesz megfelelő, bármit is teszel vele (a használhatóság határán belül) túl nehezek maradnak. 100 darabból komolyabb használatra megfelelőnek tehát 24db test várható, melyek több körben alakítandók. Ekkor a merevségi értékek két-három csapatba osztanák a 24-es mennyiséget, természetesen szó nincs automatikusan egyező értékekről. Viszont ha jól spinelted, csiszoltad, alakítottad, festetted, súlyoztad, akkor ezek majdnem mindegyike egyező viselkedésű lövedékké változtatható, másfél grammon belüli súly eltéréssel. Jah, az anyag forgatásával sem fogsz eltérő spine értéket mérni, holott ez a borovi fenyőnél engem a sírba visz időnként.

img_0418.JPG

Mindaddig, amíg el nem fárad az anyag nagy örömmel fogod használni őket. Használattól függően több szezont is kihúznak mielőtt gyújtóssá változnak. Minden attól függ hogyan készültél neki a produktum előállításának, miképpen dolgoztál rajta és végül miképpen használod. Nem lehet automatikusan lesajnálni, nem lehet automatikusan magasztalni. Használhatod versenyvesszőnek, de akár ki is dobhatod 50 lövés után türelmetlenkedve. Talán annyi lehet még a negatívuma, hogy kezdőknek (mármint vesszőkészítés terén kezdőknek) jó szívvel nem tudnám ajánlani a fentiek miatt. Teátrálisan annyival lehetne összefoglalni, hogy a hársnak lelke van: azzal pedig foglalkozni kell, csakúgy mint az embereknél.

A lényeget természetesen elfelejtettem említeni - de jobb későn, vagy mint soha. Arról van szó, hogy az egyik legvonzóbb tulajdonsága szerintem abban áll, hogy a fizikai behatásokkal tesztelhető rugalmassági korlátja elég jól elválik a törési határértékétől. Egyszerűen megfogalmazva: meg tudom úgy görbíteni a hárs pálcákat, hogy önerőből már nem képesek visszaállni egyenesbe. Tudom most nagy szemekkel nézel magad elé, és azon gondolkozol, hogy miféle erény ez. Ez önmagában még nem erény, viszont az a határ ahová hajlítva a matéria már el is törik, nos az ettől a rugalmassági határtól eléggé messze van. Példaként írom, hogy egy átlagos borovi pálcát a hárs rugalmassági határára hajtva már törik! Erre is értelmezhető az utóbbinak (már sokszor említett) elasztikus tulajdonsága.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemmozog.blog.hu/api/trackback/id/tr4114194979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása