Egyszerű, budget ballisztikai kronográf
2023. augusztus 28. írta: ami.nem.mozog

Egyszerű, budget ballisztikai kronográf

Nem oly rég említettem, hogy vásároltam egy sebességmérő berendezést. Használható tűzfegyverhez, légfegyverhez vagy bármi egyéb hideg lőfegyverhez, de csúzlihoz - vagy épp egy eldobott kavics sebességét megmérni is tök jó.. emellett megfelel akár torkolati energia méréséhez, hiszen képes számolni a lövedék súlyával. 
20230714_152910_002.jpgMajd' két éve erőlködtem azon, hogy hozzájussak egy könnyen használható műszerhez, ám a kovidnak hála a legtöbb érintett külföldi forrásom elapadt, maga a jelenség pedig begyűrűzött a hazánkban fellelhető üzletekbe és online shopokba egyaránt. Tavaly nyáron már ott tartott a dolog, hogy a berendezés szó szerint elérhetetlen volt a legtöbb helyen: hiába mondtam, hogy "nekem megér akár egy százast is", már ilyen áron sem volt. Semmilyen.
chronometer_1.jpgAztán idén júliusban szembejött egy bontatlan-, dobozos termék wifis verzióban, aprópénzért. Belépő szintű, nincs certje sem, de jól működik. Fémlemezből készült készülékházban lakik. Több néven brandelve is elérhető: Wellshot, Bestshot, Caldwell, stb.. vagy épp teljesen noname dobozban: nekem ez utóbbi jutott. Az állványhüvely menetes furata 1/4 collos, szóval egy szokásos fotóállvány vagy tripod megfelel neki (a feleségem HAMA állványát kértem kölcsön, a képen arra van szerelve). A műszer mérő része 4db AA ceruzaelemmel működik, a wifi modulja USB csatin keresztül kap áramot. A wifi azért érdekes, mert ezt használva telefonon is leolvasható vagy eltárolható a mért érték.. de nem ragaszkodom hozzá, ezt a részt nem is használom - úgy is ott állok előtte, bármikor le tudom olvasni a LED kijelzőről. Amúgy annyi, hogy a wifi modulnak van egy primitív webszervere, amit egy elég hülyén kitalált IP alatt lehet elérni - természetesen miután rácsatlakoztál a megfelelő SSID-re. Szóval random böngészővel megcélzod a khm.. szóval megcélzod a 8.8.8.8-at (bocs, nem én találátam ki), s a megnyíló lapon leolvashatod a mért értékeket.
chronometer_2.jpgMaga a berendezés egésze házibarkács szintjén van felépítve: meleggyantával és pantentokkal van rögzíve *minden* alkatrésze. Rögzítő csavarokat eme szerkezet nemigen látott még életében. Annyira nullskilles kívül-belül, hogy nem is szeretem jobban szemügyre venni, mert közelről tényleg bántó a látványa. A méréspontossága természetesen ennek megfelelő, hiszen [hogyan is fogalmazzak szépen..] a szenzorok helye sem körzővel van húzva. A fémdoboz ezek mellé sorjás, tehát az éleknél érdemes megcsiszolni használat előtt, nehogy elvágja az ujjbegyeid.
chronometer_3.jpgMűködése optikai elven alapszik. A screen glóriáján lévő infra LED-ek megvilágítják a gép testébe rejtett érzékelőket, az áthataló lövedék pedig megszakítja a fényhullámot, így tudja érzékelni az áthaladást. Az első screenen áthaladó lövedék indítja a mérést, a második srceenbe érve pedig leállítja. Ennek megfelelően a lelke egy igen gyors óra, ami alapján a kettő közötti időeltérés lesz átszámolva sebességértékre. Az optika érzékenysége túlzó, egy apró bogár képes bekapcsolni a mérést, ill. a fák lombjai alá téve megzavarja a fény-árnyék játéka is. Tehát jól kell megválasztani a helyét.

Ha ilyesmi műszerrel találkoznál, az alábbi módon lehet állígatni: amikor bekapcsolod, számsorokat léptet, majd egy SU üzenet után beáll mérési módba. Nos, ha a számok pörgetése közben tartod lenyomva a kezelőoldali egyetlen gombját, akkor lép be a m/s illetve FPS egységek között váltó menübe. Ha az SU üzenet során nyomod le a gombot, akkor az előlapi LED zöldre vált, s be tudod állítani a lövedék tömegét. Sok egyebet nem tudok mondani róla, faék egyszerűségű cucc. Mindössze annyira kell vigyázni, hogy a nyíl akadálytalanul haladjon át a ledsorok alatt, szóval ne roncsoljon semmit.

Gyorsan megmértem két íjamat 10 gr / font tartományban, tehát nehéz nyilakkal. A 4 lövésből átlagolt értékek alább:

Szimeiszter Tatár 31/50 (kb. 30.5 collra húzva, fastflight ideg): 177 FPS
Mónus Józsi Fekete Bég 28/44 (kb. 30.5 collra húzva, fastflight ideg) 169 FPS

A bejegyzés trackback címe:

https://nemmozog.blog.hu/api/trackback/id/tr2818200053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása