Hoyt Trykon XT500 csigás íj
2019. március 09. írta: ami.nem.mozog

Hoyt Trykon XT500 csigás íj

Íme egy kiválónak ígérkező csigás modell. Nem mai csirke, de a vonalai, a CAM rendszere és úgy általában az egésze teljesen vállalható. Ezt a fegyvert egy nagy termetű íjász használta, ennek megfelelően 31-es húzáshosszon van, ezt módosítani csak új modulokkal lenne lehetséges. Az előző gazdája egy kicsit még kevesellte is ezt a húzást, így más modellre váltott. Ez volt az észszerűbb megoldás, hiszen az XT500 gyári adatok szerint 25-31"-ig húzható. Nekem viszont így pont jónak ígérkezett, tehát megvásároltam tőle. Jó helyről jött, jó helyre került. Kerek történet, fogamra való.
img_0223.jpgA gyártási év 2008-ra tehető, ennek megfelelően természetesen nem a gyári ideggel és nem a gyári kábelezéssel van szerelve. Az XT500 elnevezés a karokra utal, ezt több Hoyt modellnél is szívesen használták. Rátettem a kínaimról a villás Cobra kifutót (ez nem kicsit csáléra áll, erről picit lentebb: a fentebbi képen az éles szemű olvasók úgyis kiszúrják), illetve kapott egy kölcsön-vendégeskedő 5 tüskés SureLock fénygyűjtős vadász-irányzékot. Előre egy közepes hosszúságú és szerény, dumperes stabilizátort csavartam be. Ez biztosan cserés lesz, mármint úgy, hogy előre más fog menni, ez pedig megmarad majd egy v-barba behajtva oldalról. Ennyit a felszereléséről, több szót erre nem is vesztegetnék.
img_0214.jpgA viszonylag nagy húzáshossz miatt nyilván nem használhatóak a 29.0+ collra vágott eddigi vesszőim, ígyhát csináltam újakat. Ebbe itt most nincs okom csórófeelinget vinni, szóval 8.4gpi-s 400-as Easton PowerFlight csövekből csináltam nyilakat. Kezemmel-ollóval vágott pulykatollak vannak rajta, a tollgerinc belépő pontja (a már korábban említett módon) nagyon mereven van rögzítve. Szerelékei a brand pin-nockok, illetve elöl a menetes inzertbe tekert 80 graines terephegyek. Jah, a csövekre apró matricákat is tettem a jobb láthatóság kedvéért, a tollak alá. Összességében szépek, de a magas tollazat miatt a kifutót elég hülye szögbe kellett állítanom. Majd veszek helyette másikat, komolyabbat. Talán pengéset, lebukósat. Ezt még annyira nem tudom, csak egy kósza gondolat. Tényleg forgok rajta, hiszen nem vagyok az a fazon, aki pengéssel szeretne finomkodni a kifeszítéskor - az viszont mégis eléggé univerzális lenne minden értelemben.
img_0221.jpgSzóval maga a szerkezet... Ez a Trykon modell camo festésű amint látható, így elsősorban vadászeszköznek szánták. A markolata fából van, elég kényelmes fogású. A pár héttel ezelőtt használt Mathewshoz képest kevesebb rezgéscsillapítóval érkezik és ideg előtti damperek nélkül, így az idegbe és a karok közé az előző gazdája silencereket tett: az idegben ott a pamacs alul-felül, az osztott karok között pedig ott vannak a pókok. Szerintem jól működnek. Sajnos ez a modell nem kapott ütköző(ke)t, aminek az ideg nekicsapódhatna oldás végeztével - de majd ezen is segítek később. Kihúzni nagyon-nagyon könnyű 60 fonton (most ennyin áll), a húzóerőt leginkább az első 3-4 collon érzed, majd a végén már akár ásítozva is meg tudod tartani két ujjal. Hát, ilyen a 75-80% let-off hatása. Kényelmesen lehet kezelni, tényleg nagyon jó.
img_0224.jpgLőni vele ilyen: haláli jó. Micsoda meglepetés, igaz? :) Szóval először is gyors. A Mathews Drenalint picit gyorsabbnak érzem, de ettől még ez is eléggé okés. Nem tudom mi okozza a valamivel lassabb érzést, hiszen nagyjából azonos sebességűek (IBO). Talán a hatalmas tollakkal irányított vesszők - de amúgy mindegy is, mert tényleg gyors. A hangja nem túl elegáns, de a kinőtt Hori-Zone íjamhoz képest nyilván megváltás. A pontosságát nem tudom megítélni 100%-osan, hiszen még épp beállítás alatt áll: játszadozom a kifutóval és az irányzékkal is, talán a peepet is lentebb kell hozni pár milliméterrel. Az egyik kábelen a bandázs fel van bomolva, ezt is le kell majd kötni. A felső csigából hiányzik egy collos rendszerben jelzett csaravos szár, ami a letoffnak megfelelően mikron-pontosan megállítaná a CAM modult a véghelyzetében (ez utóbbival nyerhető lenne pár mm mínusz húzáshossz, ami után tényleg rám lenne méretezve az egész). Mindezek ellenére már most is megítélhető. Nyilván pontos meg minden, de arra akarom kihegyezni azt az egészet, hogy 11 éves kora ellenére teljesen konzisztensen lő. Ugyanazokat tudod vele lőni, pedig ez nem az a patika állapotra kímélt vitrin-modell. 25 méterre álltam be vele, életemben először lőttem vele, valamint szó szerint szemre és háztartási körülmények között állítottam be rajta *mindent*, vonalzókkal, vízmértékkel meg hunyorgással :) Ennél mindenképpen jobb lesz, de elsőre azt kell mondjam, hogy ez az ismerkedés khmm elég jól sikerült.
img_0230_1.jpgFontos, hogy leírjam: nem túl büntetős sportfegyver. Lehet vele szórakozni is (persze határok között), nem kell megfeszülnöm az értelmezhető eredményekért. Nos, nálam ezek lényeges dolgok, szóval itt is ugyanarra kellett rájönnöm, mint tavaly-tavalyelőtt tradis vonalon: az ördög a részletekben rejlik. Álmomból költve is szépen lövök majd vele. Simán el tudom képzelni első csigásnak is bárkinél - nyilván csak tradis vagy vadászreflexes tapasztalatok után. Szóval egy univerzális valami, és abból is a jobb fajta, hiszen reggeltől estig lőhetsz vele anélkül, hogy váll- vagy könyökfájdalmak kínoznának délutánra. Ha már megérezted a negyedik X-et magadon, akkor ez is egy fajsúlyos dolog :) Szerintem elég jó produktum.
img_0225.jpgAz előző gazdája sajnálta eladni, amit amúgy meg tudok érteni akár egynapi használat után is. Ráadásul nehezen hozzáférhető, sok éve kifutott modell. Talán annyiban volt szerencsém, hogy egy nagyon karakán és korrekt palit ismertem meg benne - így szerintem magánál a fegyvernél jobban sajnálta volna használatlanul látni nap mint nap pihenve. Szóval figyelj, Zoli! Köszönöm a lehetőséget és nálam tényleg jó helyen lesz: meg lesz becsülve és nem fog unatkozni sem! Tudom, hogy nem lesz túl könnyű látni ezeket a képeket, de ismét ezt mondom: jó helyre került. A tokot épp most varrják hozzá...
img_0227.jpgA második nap végére annyi negatívumot tudok leírni, hogy fogtam már ennél könnyebb csigásat is a kezemben. Hiába, ez egy terebélyes fegyver: tengelytől tengelyig 33". A másik dolog (ezt én néztem be), hogy a gyártási év nem 2008, hanem 2006. Kifejezetten nagy erény, ahogyan ez a 13 éves gép dolgozik. Nagyon jó, nem sok választja el attól, hogy tudásszinttől függetlenül merjem ajánlani bárkinek!

https://hoyt.com/
http://www.bogensport-as.de/07hoytcatalog.pdf (Első oldal...)
Tune chart.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemmozog.blog.hu/api/trackback/id/tr4514677208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása