Grózer Csaba: Nomád G3 Besenyő
2019. szeptember 12. írta: ami.nem.mozog

Grózer Csaba: Nomád G3 Besenyő

Ez a Grózer-modell kölcsönben pihent nálam pár napig. Ennyi idő alatt lövöldöztem vele kisebb és közepes távról egyaránt. Nem mai darab, ámbár rendelésre ma is előállítják neked - emiatt a Grózer webshopban ott a linkje, a raktár menüpontban.
img_1423.jpgTechnikája a következő: a test előáll üvegszál erősítésű műgyantából, erre kerülnek fel a szarvak fa-díszítései, majd az összképet csinosítva a markolat is autentikussá próbál változni egy tetszetős faberakással. Fontos: a "műgyantával" semmi probléma nincs, nem kell lenézni - Kiss Jocóék produktumánál már írtam, simán megtalálja a célközönségét. Ettől függetlenül a Grózer-féle kínálatban nyilván az alapkivitelű modelleket erősíti. A nevében a G betű jelöli az üvegszálat (glassfiber).
img_1426.jpgFelírt erőssége 30 font, ami érzésre kevesebb. Gyorsan meg is mértem, 28 fontos sporteszköz: női-ifi modell. Kihúzni ennek megfelelően gyerekjáték, de ami fontosabb, hogy a műveletet egy lágyan emelkedő parabolikus húzóerő-görbén lehet ábrázolni. Szóval ezért érezhető gyengébbnek elsőre, nem pedig azért, mert csukott szemmel is éreznék 2 font eltérést. De jó is lenne ott tartani.. Érdekes szerkezet amúgy, teljes kihúzáskor a szarvak kissé elhajolnak a karokról, emiatt erejében -a merev szarvú testvéreitől eltérően- maguknak a szarvaknak is szerepe van a "ruganyosságuk" miatt. Tényleg csak érdekességképpen mondom. Szóval a kifeszített állapotában tárolt helyzeti energiában (a markolaton kívül) nagyjából mindennek ott a munkája.
img_1425.jpgA belövéséhez gyorsan össze kellett lökjek néhány könnyű nyílvesszőt - ezeket 27-28 gramm súlyra engedtem. Nyilván soknak bizonyultak: kis teljesítményű íjaknál büntetés a hozzá mérten nehéz lövedék. A végső megálló 20-21 gramm körüli 5/16 testű nyilak lennének - életszerű határokon belül hátratolt súlyponttal. Ezek híján (és alternatívaként) csupán a könnyű karbonvesszőim maradtak lövöldözni, melyek ehhez a kicsi fonterőhöz borzasztóan merevek. De legalább a súlyuk passzolt, hiszen 22 gramm alá szerelhettem őket erre a próbára.
img_1424.jpgAz íj pontos. Illetve viszonylag pontos, mert nem tudom megítélni tökéletesen. Nem könnyű ezt leírni, de a második vele töltött óra végére esett le: nekem nem passzolnak annyira a gyengébb eszközök. A kihúzásukkor szükséges erő-visszajelzés nélkül sokszor vagyok tanácstalan, szóval egy eddig fel nem ismert technikai fogyatékosságomat kíméletlenül felfedi. Napok-hetek alatt tudnék hozzáállni, miközben a komfortzónámtól (ez utóbbi 50 font) felfelé mozogva egy erősebb eszközzel csupán negyedórák kellenek és az a valami máris a kezemre áll. Másnap talán aludni sem tudok majd a tartó könyököm fájdalmaitól, de a kezelése nem okoz problémát. Nem úgy, mint fonterőben lentebb lépkedve - szóval ez egy nehezen értelmezhető tapasztalat. Vagyis inkább nehezen beismerhető.
img_1427.jpgOtt tartottunk, hogy viszonylag pontos. 25 méterre tudtam ellépni, a (nehéz) vesszők itt már erősen estek, a könnyebb-merevebb karbonok pedig már rendesen balra hordtak, főleg a könnyű hegyekkel. Ebben a képletben az utóbbi lövedékek árulják el amire kíváncsi vagyok: konzisztens a lőképe, tehát a megfelelő nyilakkal okés lesz. Gyors íjnak nem mondanám, a full műgyanta Léda ennél sebesebb -  cserébe kényelmében alul marad. Amúgy a rúgása majdnem jelentéktelen, viszont piszok mód rezeg. A rezgése ráadásul olyasmi, mintha elmenne a hullám amplitúdója nyaralni, majd visszajönne idegesíteni, aztán ismét elmenne és így tovább. Vélhetően azért (is) van így, mert a kis erő azzal is párosul, hogy ez a produktum ajzásmagasságon nem tárol semmi komolyabb helyzeti energiát, ami az ideget rendesen kifeszítené. Tehát valahogy így gitározik, 50mm kihúzása után elengedett ideggel ezt látni és érezni (ha nem menne a videó, akkor kattints *ide*):

Mivel ez egy viszonylag kicsi íj, nem mertem őrült módon megcibálni, de eseti jelleggel 31 collra merészkedve jól dolgozik - ráadásul még éppen nem nyomja rá az ujjaid a nockra angolszász fogással. Tehát az aránylag szerény méretet elég jól eltalálták. A szerény méretéhez viszonyítva a súlya nagy, dehát a műanyag íjak sosem voltak pehelysúlyúak. Nyilván nem arra kell gondolni, hogy jobb lenne egy súlyzót kitartani, de azért jó tudni: nem számít még csak közepes súlyúnak sem. Az alaphelyzetben tárolt kevés energia okán felajzani gyerekjáték, egy 10 éves gyerek is simán megoldaná. Ajzatlanul nekem nagyon-nagyon tetszik az alakja. Fantázia-íj ide vagy oda, eléggé szemrevaló. Felajzva már simán csak tetszik, de ezt nem kisebbítésre használnám, hanem a kiengedett állapot tetszésének további nagyítására. Kifeszítve amúgy ilyen, figyeld a "szarvakat":
img_1434.jpg
Erősebb kivitelben és két sör után csiklandozná az idegeimet, sokadik íjnak szerintem szereznék is egyet. Legalábbis azt hiszem. Laminált technikával sör nélkül is belaknám, a dolgozó karvégek kissé "asszíros" beütést adhatnának a dolognak, de ezt valószínűleg sosem fogom megtudni. Első eszközként amúgy viszonylag jó választás lehet bárkinek, tehát ha szembe jönne valami ilyesmi, azt bátran megveheted tapasztalatok nélkül is. Emellett azt azért leírom, hogy a kinézete nagyobb erőssége, mint a működése. Életciklusa valahol az örökélet+1 nap körüli lehet, vagy ameddig a csinosításra használt bőrök esztétikusan fedik el a beltartalmat :) szóval mint általában a gyantaíjak esetén.
img_1428.jpgJah, majd' elfelejtettem, a bandázskötései lenfonalból vannak. Különösebb szerepük nincsen az autentikus fizimiska kialakításán túl. Mivel a bőr egy hangyányit megrogyik amikor rátekered a nem nyújtható kötözőanyagot, emiatt ez a megoldás eléggé megbízható: nemigen fog fellazulni évek alatt sem, hiszen az összenyomás ellen (alulról) dolgozó rugalmas anyag mindig a maximális feszességen fogja tartani az egészet.

Grózer Archery honlap itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemmozog.blog.hu/api/trackback/id/tr6315006288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása