Mustra 3: műgyanta / műanyag íjak hazai gyártóktól
2023. augusztus 30. írta: ami.nem.mozog

Mustra 3: műgyanta / műanyag íjak hazai gyártóktól

A tradis / pusztai- illetve a Take Down / vadrefi téma után íme, a "gyantás" íjak hazai gyártói. Valójában a pusztai kategóriába már bekevertem a mostani téma egy részét, de azt szeretném, ha jutna egy önálló linkgyűjtemény a legolcsóbb modelleknek is.
img_0474_1.JPGA műgyantás íjakról alkotott előítéletek egy részét Kis Jocóék Lédája szerencsére idejében helyretette a fejemben, erről itt olvashatsz bővebben. Csak azért emelem ki, mert ismét hangsúlyozni szeretném: a köznyelvben gyantásként emlegetett íjak nem lenézendőek. Negatív elfogultsággal indítva sokan ítélik meg rosszul őket, különösebb tapasztalatok nélkül. Ennek hiányában sajnos még a meghatározásuk sem pontos: valójában üvegszállal erősített műgyantáról van szó, ahol az "erősítés" terminusa is nézőpont kérdése: van aki (fordítva értelmezve) műgyantával összefogott üvegszálként említi.. Ebbe a kategóriába szokták szavakkal beerőszakolni a PVC-ből készült gyakorlóíjakat is, szóval ha pongyolán fogalmazunk, akkor pontatlankodjunk rendesen: az egész kategóriát egybe lehet fogni "műanyag íjak" kategóriájaként (igen, PVC csőből is el lehet készíteni bizonyos hatásfokú íjat).

Pro és kontra előítéletek alább:
-A műgyanta ill. műanyag íjak sebessége legtöbbször kisebb, mint a megegyező fonterejű laminált íjaké: ha a *legtöbbször* szót kihangsúlyozzuk, akkor ez bizony igaz. Legtöbbször lomhábbak, de nem mindig.

-A tradis műgyanta íjak nehezebbek, mint a lamináltak: igen, ez pontosan így van. Igazából csak az eltérés mértéke lehet kérdés, az eltérés ténye nem.

-A műgyanta íjak általában jobban terhelhetőek a lamináltaknál - pontosabban szélsőségesebb terhelést viselnek el zokszó nélkül: ha az általában szót kihangsúlyozzuk, akkor ez tény. Általában jobban terhelhetőek, de nem mindig.

-A műgyanta íjak kevéssé érzékenyek az oldási és kezelési hibákra, mint a lamináltak: ez gyakorlatilag mindig igaz, hiszen a fentieknek akár csak egyikéből is következhet.

-A műgyanta íjak sokkal tartósabbak, mint a lamináltak: ez feltétel nélkül igaz. Egy valamire való műgyantás íj 15 évnyi aktív használat után is íj marad, a laminált pusztai íjak viszont legfeljebb falidísznek lesznek jók ilyen korukban. Vagy még annak sem.

-A műgyanta íjak olcsóbbak, mint a laminált testvéreik: igen, ez pontosan így van. Nem is kevéssel olcsóbbak.

Nos, a fenti ismérveket érdemes egy csokorban a mérleg bal serpenyőjébe tenni, a jobb oldalt pedig hadd nyomják az igényeid, a képességeid és lehetőségeid összefogva. Ennek megfelelően vond le a következtetéseket. Én a laminált technikát használom, de eközben véletlenül sem nézem le az egyszerűbb kategóriát: vannak köztük igen jó modellek.

Kassai Lajos / Kassai íjak alapkivitelben :: lovasijaszat.hu
Lajoséknál csaknem a teljes repertoár elérhető műgyanta karokkal is - viszont a markolat és a szarvak (egy kivételtől eltekintve) keményfából készülnek. Ajzásmagasságuk általában magas, praktikusan igazodva a lovasíjászathoz. Legtöbbször terebélyesek - úgy értem, hogy a magyar formának megfelelően méretesek. Bemérési hosszuk nem minden esetben 28 coll, erre figyelj! A karok mindig be vannak borítva bőrrel. Ha kéred, ezt szépen kihímezik neked, esetleg a szarvakat is gravírozzák.. így igazán mutatós íjat tudsz vásárolni tőlük. A gyantás íjak mindegyike a tartósság jegyében készül, ez az elsődleges szempont - s a Kassai-modellek előállításánál is elsősorban emiatt használják ezeket az anyagokat. Egy-két modell tök jó a gyerekeknek is.


Kis Jocó / Léda :: pontmi.com
Jocóék Lédájáról sok újat nem tudom mondani, fentebb egy link. Formába öntött homogén anyagú eszköz húrakasztótól húrakasztóig, lefestve, majd kérés szerint a markolatnál bebőrözve. A "gyantások" között elég gyorsnak számít, s a szó jó értelmében egyszerű. Olyannyira bevált modell, hogy a fából készült szarvakkal szerelt más modellek már nem is elérhetőek nála, csak és kizárólag a tetőtől talpig gyanta szkíta - ami ár/érték arányban szerintem parádés.


Grózer Csaba / üvegszál (G) :: nomadijak.com
nomadijak.jpgGrózer Csabánál "gyantásként" a G sorozatú ("G" mint glass fiber, üvegészál) jelzésű íjakat tudod -illetve tudtad- elérni. Nem jellemző, hogy ennyire alapkivitelű íjakat is előállítana 2023-ban, de sokszor fog szembe jönni veled régebbi gyártású Grózer G(x). Kivitelezését általában hasonló ismérvek kísérik, mint a megfelelő Kassai íjakat - kivéve az ajzásmagasság, ami itt alacsonyabb, s így inkább passzol a talajíjászathoz. Csaba munkájában nem csak a magyar íjforma köszön vissza, ezt a linkelt oldalon könnyen meglátod. Szépen bandázsolt íjak, szarvasbőrrel bevonva. Igásló mind: amikor lősz, vagy épp csak a kezedben tartod akkor a "van benne anyag" megállapítás elég könnyen megtapasztalható.


Kiss Balázs / Kiss íjak :: Facebook
202176287_199959228670084_3819815670267240793_n.jpgMagyar, mongol és szkíta íjak lelőhelye.. elsősorban utóbbiaké. Műgyantából készülhet "csupán" a két karja, de akár az íj egésze is. Ha a modellnek van merev szarva, akkor az nyilván keményfából áll elő. Nagyon szépen dekorált ill. hímzett íjakat találsz itt, akár szetben is. A markolat lehet bőrborítású, szaru berakásos, vagy épp csak a kifutás helyén szaru koptatós. A gyerekeknek ill. ifiknek külön szekciója van, kisebb-gyengébb íjakkal. Nekem nagyon tetszik ez a projekt, ha a lányomnak íjat keresnék, itt biztosan szétnéznék.


Fejes Gyula / Fejes íjak :: fejesgyula.weebly.com
s718700159578485797_p1_i1_w640.jpgGyuszi íjairól a pusztai kategóriában leírtam, hogy a keleti régióban sűrűn fogsz találkozni velük várjátékokon csakúgy, mint örömíjász versenyeken. Különös ismertetőjelük a húrakasztó, ez a Fejes-íjak "védjegye". Ezek az íjak a funkcionalitásukban erősek, tehát nem fogsz hímzett karokkal találkozni - ellenben a népszerűségüket nem a szél fújta oda. Egy érdekességet hadd idézzek a készítőtől: "fa-üvegszál-műgyanta kompozit"... Ennek mentén a bevezetőben említett "gyanta / műgyanta" szleng helytelensége itt látványosan megmutatkozik, hiszen jóval komolyabb dologról van szó, mintsem műgyantából kiöntött a karokról. Apropó népszerűség: valaha még találkozót is szerveztek íjászok a Fejes-íjak köré.


Flagella Dei / TAS íjak :: traditionalbowshop.com
tas-magyar-ij-szettben.jpgA Flagellának külön osztálya van a műgyantás megoldásokra, TAS névvel jelölik őket. Ezek formára azonosak a pusztai íjak laminált verzióival. Ott, ahol az adott modellnek merev szarva van, az keményfából készül természetesen. Az egyszerű bőr borítás nagyon ízlésesen van összefűzve a karok hátulján, a markolati bőrözés pedig az íj külső ívén (cserébe hímzéssel itt sem fogsz találkozni). Semmilyen tapasztalatom nincsen velük, sosem lőttem még Flagella TAS-al. Megy bakancslistára, majd figyelem a környezetemet, hátha van valakinek ilyesmi.


Hunting Bt. - Célpont íjászbolt :: huntingbt.hu
A keszthelyi kft. komoly árukészletén nem kevés egyszerű íj érhető el. Mindez elég változatos formában, a magyar íjaktól kezdve a mongolon át, egészen az ifjúsági- vagy gyerekíjakig. Ahol merev szarv adja az íjalakot, ott természetesen a szarvak keményfából vannak. A szarvakon némely modellnél találni szaru erősítést is. Tök jó, hogy az íjak mellé oda van írva a súlyuk a honlapon, ez egy nagyon szimpatikus dolog. Legutóbb használtcikk-piacon láttam ilyen íjat, s a szemmel látható-, korábbi mostoha tartáskörülmények ellenére eléggé egyben volt. Még felajzva is fordítva volt, de kis segítségem után helyreállt a világ rendje. Meg sem kottyant neki: kifordítva, szakadt bőrrel, baromi retkesen is állta a sarat, s az ideget jól rátéve azonnal feszíthető volt. 


101 Lőrincz Bows :: 101lorinczbows.webnode.hu :: Facebook
299602171_127583036689649_6507637093886434617_n.jpgS el is érkeztünk a PVC csőből készített, szerényen árazott Lőrincz íjakhoz. Gyakorlatilag melegen alakított PVC csövek adják a teljes íjtestet. Majd festés [és/vagy] bőrözés után előáll a kész termék. Bár szerintem nyilvánvaló, de most szólok, hogy ezek nem gyerekjátékok: ugyanaz a szabály vonatkozik rájuk, mint bármely más íjra (175/2003. Korm. rendelet). A Youtube-on hemzsegő hasonló projektek közül annyiban kiemelkedik az abasári projekt, hogy nem egy (1) darab eszközre van kihegyezve; a hobbiprojekt státuszon túl van; és a legtöbb hasonló eszközhöz képest egész szép munkát látni. Semmilyen személyes tapasztalatom a sorozatban gyártott PVC-íjakkal. Sajnos. Majd változtatok rajta.


Molnár Sándor / Molnár-íj :: molnarij.hu
festett_11-scaled.jpgSanyi műgyantás íjainál a korábban leírtakat annyival kell megtoldanom, immár elérhetőek laminált Molnár-íjak is. Illetve bocsánat.. még egy dolgot be szeretnék dobni ezen túl: a magyar formájú íjak kategóriájában a Magyar Íj Alapítvány lezsűrizte a munkáját, s ott védjegy sorszámot kapott (ezen a rendezvényen). Habár ebben a műgyantás bejegyzésben a fentiek nem számítanak sokat, azért mégis érdemes tudni, hogy Nagyhalászon sem állt meg az élet.

 

S aki / ami kimaradt úgy, hogy közben tudok róla:
-Liskány műgyantás íjak: a gyártónak nem tudok közvetlen webes elérhetőségét. Annyit tudok mondani, hogy piszok jól összerakott íjak, előbb-utóbb egész biztosan találkozni fogsz velük magyar és szkíta formában. A magyarral volt egy röpke meetingem: viszonylag gyors, mégis robosztus modell. Nagyon tetszett a szarvainak formája, amolyan "védjegynek" tűnik.
-Kovács Tamás íjak: a gyártó honlapja elhagyatottnak tűnik. Ettől függetlenül prosperál, a hegyideszkás Attila oldaláról indulva könnyen rendelhetőek íjai, akár készletről. Magyar 1-2 modellt látok elérhetőként, igény szerint dombornyomott bőrrel bevont karokkal. Soha nem fogtam még Kovács-féle íjat a kezemben, ez is bakancslistás dolog lesz szerintem.

Azzal a citátummal fogom zárni ezt a bejegyzést, amit a Léda íjaknál már leírtam az üvegszálas műgyanta matéria kapcsán: "Ne legyenek illúzióid: ha a lovasjász őseink rendelkeztek volna ilyen anyaggal, felhasználták volna."

UI: korrigálok, mégsem ezzel fogok elköszönni, hanem egy baráti jótanáccsal: ha egyszerű és olcsó íjat szeretnétek.. s a címbéli irányba vezetne az út, akkor ne a külföldi portékákat rendeljétek. Könnyű lenne azt mondanom, hogy majdnem minden kínai stb. áru a gyenge minőségű kategóriába esik - de kegyesen nem fogok ezen rugózni. Maradjunk annyiban, hogy nincs értelme külföldről rendelni, mert hazai-, s javarészt kézműves előállításból nagyon jó műgyantás íjakat lehet vásárolni. Akár a sajátosan egyszerű kategória legjobbjait.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemmozog.blog.hu/api/trackback/id/tr1218202657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása