Jackal Archery: Szarmata laminált (lovas)íj
2020. július 31. írta: ami.nem.mozog

Jackal Archery: Szarmata laminált (lovas)íj

Sajnos lassuló tempóban hízik az oldal, de épp érdekes témával jövök - ahogyan a címben is olvasható: friss-ropogós, e pillanatban bevezetés alatt álló modellt tartok a kezemben. Nagyon gyorsan a névválasztásról: szarmatáknak az ókori kelet-európai nomád népeket, leginkább az ázsiai Mád Birodalom területéről bevándorolt-betelepített részüket nevezték. Hadseregük alapját a lovasíjászok képezték. Érted: hadsereg, lovasok, lovasíjászok, lovasíj... (Más értelmezés szerint a szarmata egyébként "keleti magyart" jelent). Régészeti leletek szerint az 5.-6. századig voltak jelen a Kárpát-medencében, ahol az itt élő avar, besenyő stb. népekbe lassacskán beolvadtak - ennek okán (őseink által) hajszálvékony rokonság fűz hozzájuk. Sajnos egy nagyon gyengén dokumentált korszakot kellene kielemezni a fentiek értelmezéséhez, ebben pedig csak fehér öves vagyok. Majdcsak kijavít, aki jobban vágja a témát.
img_4392.JPGÍme, az íjjal kapcsolatos száraz tények: a Jackal Archery brand vadiúj modellje van előttem, személyesen nekem készítve. Kétféle markolattal létezik: a., vékony lovasíjász markolattal (tucatnyi vessző hozzá fogását megkönnyítendő) illetve b., talajíjászat számára vaskosabb fogással. Az enyém nyilván az utóbbi. A markolat alapformája nem újdonság - ráfogva mégis meglepett a feszített oldalon értelmezett kissé szögletes-lapított kialakításával (tehát nincs ráragasztott erősítés, amitől "hengeres" lenne elöl az ujjaidnál). Azt kell mondjam nem rossz ötlet, egészen kényelmes. A vessző kifutási pontján természetesen le van vékonyítva, ott a keresztirányú vastagsága 23mm. Ha valakinek nem lenne tiszta az eddigi hasonló bejegyzésekből, ennek mind kisebb értékére azért szoktak törekedni, mert közelebb jön a sportfegyver "középlövő" jellege. Ez pedig nem csak a pontosságára van jó hatással, hanem nagyobb szabadságot ad a vesszők hajlékonyságának megválasztásánál. Szóval a kifutási ponton egy pici eltérés is azonnal érezhető. Ez akkor is szem előtt tartandó, amikor letekered bármivel: én mostanában keresztirányban vékony (<1mm) bőrszalaggal szoktam körbetekerni, hátulján kétoldalas ragaccsal: 5mm széles szalagból 1.5 méternyi általában elég egy markolatra. Lásd a lentebbi közel-képet.
img_4391.JPGMár-már terebélyes és masszív modell, ám a leajzott fizimiskája ránézésre is sejtet valami elvárható sebességet, hiszen a karok íve sportíjakéra -vagy asszír vonalakra- hajaz. A karokról még annyit, hogy a nyomott oldalon; a szarvak irányában mind szélesebb a lemez, mint a húzott oldalon. Szép és érdekes megoldás, tetszik: a keresztmetszete így trapézos, a következő kép jobb blokkjában látható módon. A szarvak a sportkarokhoz hasonlóan nem merev szarvak, hanem a két svartni között fokozatosan vastagodva épülnek fel. Ennek megfelelően a helyzeti energia tárolásában mind csökkenő mértékben, de jelen vannak a "szarvak" is. A húrakasztóknál kívülről erősítést kapott, így ez a kényes rész tartósnak tűnik. A markolat picit bentebb lett hozva (asszírhoz mérten); formájában és funkciójában attól eltérőre van szabva. Ajzásmagassága 8" körüli, ezt nyilván a lovas gyorstöltés igénye szülte. Az enyém éppcsak 8", amit az ideg becsavarásával ugyan tovább növelhetnék.. de nem fogok :) nem szeretem a nagy értéket, hülyén néz ki tőle bármely íj.
img_4374.jpgAnyagában nincs bambusz -ez itt kőrislemez és üveglaminát-, ennek ellenére pehelysúlyú versenyző: pikk-pakk 420 gramm. Ideghossza 135 cm, a homlokok miatt felajzva az egész 140cm hosszú. Ezek a fő paraméterek, melyek mellett piszok hosszan húzható: garanciális igényeket szem előtt tartva egészen 35"-ig bírja. Persze, persze -kipróbálom majd kissé hosszabban is, viszont az ész nélküli cibálást nem ajánlom senkinek, én sem fogok állatkodni (az amortizáció elkerülésének okán). Méret ide vagy oda, 34-35 collon talán már érdemes lenne hüvelykkel húzni.. de abban nem vagyok gyakorlott, szóval marad a prosztó 3 ujjas "mediterrán" húrfogásom, mellkasra húzva. A nyílvégnél bezárt húrszög lehetővé teszi: még épp nem préseli az ujjaimat zavaróan. Ez fontos, hiszen mások hosszan húzható modelljei általában kisebb íjak, hogy sebességet tudjanak adni a vesszőnek - a "kicsi" méret viszont eléggé hegyes szöget ad az idegnél kihúzáskor. Szóval itt nem présel túlzottan semmit, de a sebesség is megvan.
szarmata.jpgPróbáltam zavarba hozni 28" rövid és 34" hosszú vesszővel is. Utóbbit előállítani nem volt egyszerű mutatvány: ilyen hosszú vesszőtestet csak maszek (és körülményes) útról lehet szerezni. Úristen, meddig lehet húzni, némelyik longbow előre köszönhet neki... Ami ennél lényegesebb: a 28-34" húzási tartományban tökre ugyanolyan a munkagörbéje, mint bemelegítő hosszon. A diagram hihetetlen módon hasonlít a Jackal asszírnál lejegyzetthez (ott a lap alján van), csak a valamivel kisebb előfeszítettségből adódóan itt a görbe alsó értéke lentebb kezd: ennek megfelelően lesz meredekebb a vonalgrafikon.
img_4385.JPGAhogyan az a rajzból már sejthető, borzasztóan kiszámítható: a húzáshossz eltéréseit minimális gyakorlással is kiválóan lehet kontrollálni. Magyarán ugyanazt a vesszőt 29"-ra, majd 34"-ra húzva nagyon pontosan érezhető, mennyivel kell másképp emelni ill. egyáltalán tartani. Kezdőknek eme jellemvonás ugyanolyan fontos lehet, mint a profi lövőknek. Én pedig megkockáztatom, hogy a Jackal brand Szarmata modelljének épp ez a genezise. Alacsony íjász, magas íjász, lóháton vagy állva... Kezdő vagy jól képzett íjász... Szóval univerzális fegyver - én pedig pár percen belül simán el tudok vonatkoztatni attól a ténytől, hogy velejéig lovasíj. Elég jól eltalálták az egészet. Tényleg jó érzés kifeszíteni, nagyon határozottan lő, a viselkedése minden értelemben konzisztens. Fontos lehet még, hogy nem érzem büntetősnek: próbáltam szándékosan idétlenül és "kezdő módon" is oldani, ahogyan csak lehetséges megtervezve bénázni, túlságosan nem jön zavarba tőle - pedig az előfeszítettsége nem kicsi. Nincs információm a megelőző gyártói háttérmunkáról, de szemmel láthatóan elég jól ki lett tesztelve. Apropó ez a kevéssé büntetős jelleg akár a lovashasználatból is születhet, hiszen kétlem, hogy lóháton minden egyes oldás tökéletesre sikerül.
img_4388.JPGSebességére nem lehet panasz, ez valahol 29.5 coll körül megérkezik - habár a harciasan ívelt karoktól ezt el is vártam. Sajnos kimérni nem tudom, de FPS értéke valami sportíj közelinek tűnik, valamivel az asszír alatt érzem, pontosabban a szkíta és asszír között valahol - inkább a szkíta felé. 32 coll hosszon le tudok menni 27 grammos (~400 grain) céllövő nyílig. Bármit lövök, halovány és kb. 4-5 másodperces diiingje van: ez nem reklamáció, a húrakasztó környékéről számítottam ilyesmi sajátosságra, semennyire sem zavaró. Véletlenül se gondoljatok gitározásra, egyszerűen apró amplitúdóval rezeg az idegtől, ami beavatkozás nélkül elhal 5 másodperc alatt. 27 gramm alatt (lehetőségek híján) nem tudok próbálkozni: a hosszú 11/32 vesszők sosem könnyűek. Így egyszerűen nem tudok 32/32+ collos vesszőt 27 gramm alá hozni. Feltéve, hogy valamilyen minőségre is törekszem. Képet lentebb láthattok az eredményről - mármint az összevissza vágott-, akár "selejt" vesszőkkel leadott lövésekről.
img_4394.JPGRúgása nincs, tökéletesen és minden értelemben zérus minden vesszővel, de igazság szerint ezt el is vártam :). Ennyi veszélye azért mégiscsak van, ha valaki korábban magasra teszi a lécet.. úgy értem ha bármennyire is rugdosna, annak gyorsan híre menne. Szóval ismét "el kell keserítenem" jónéhány gyártót: nulla rúgás. Teljesen nulla, minden elhal a markolat felé. Más: hiányosságom, ahogyan lovasíjként nem tudom megítélni, többször elmondtam, hogy a lovakról annyit tudok melyik az eleje és melyik a hátulja. Emiatt csupán a megfelelő youtube videót tudom linkelni, amelyen gyakorlott lovasíjászt láthattok-hallhattok. Az ott látható markolatra és a felső karra tekert anyag nem gyártói alapértelmezés - ezt a lovasíjászok szokták applikálni valami egyszerű szövetszálas ragszalag által, hogy egy esetleges pontatlan töltéssel a vessző hegye ne kopogtassa illetve ne karcolja össze az íj testét.
img_4390.JPGA talajíjászatra visszakanyarodva nagyon érdekes alternatíva a Szarmata modell. A megszokásáról fogok még regélni később: ahogyan azt szoktam, néhanapján pirossal jelzett kiegészítéssel fogok élni itt helyben. Az eddig leírtak kb 2-3 órányi tapasztalatból születtek - ezen felül nem számítok semmilyen negatív meglepetésre, nagyon összeszedett és igényesen kreált fegyvert látok/érzek benne. Szerintem ezt már elég jól meg tudom ítélni. Jah, majd elfelejtettem: bár fentebb a grafikonon látható, ez egy 28 collon mért 42 fontos modell: azért kértem ebben az erősségben, mert ha a könyökömmel éppen problémám van, ezzel még akkor is tudok lőni reggeltől estig. Mivel *egyáltalán nem* rúg, kiváló partnerem lesz ebben az erőtartományban. A következő képen látható a kb. 10 perc gyakorlás utáni szórása, mindenféle hosszúságú nyílvesszővel, 24 méterről. Ahogyan hozzám nő a produktum, jobban össze lesz zárva, nem beszélve a leendő azonos vesszők előnyéről :)
img_4389.JPG
Kiegészítés, 2020.08.31: Azt hiszem a legtalálóbb szó erre az íjra az, hogy kényelmes. Nagyon kényelmesen lehet vele lőni, álmomból felriadva is menne.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemmozog.blog.hu/api/trackback/id/tr5016085454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása