Mónus József: Fekete Bég #44 (2021)
2021. március 05. írta: ami.nem.mozog

Mónus József: Fekete Bég #44 (2021)

Íme, a Bajnok 2021-es Fekete Bég modellje: a képen a felső fegyver. Immár ez a harmadik, melyet néhány szóval körbeírok: legutóbb a 2019 év végén kézbe vett (2020-as) verzió volt terítéken. Jogos lehetne a "minek mindről okoskodni?" kérdés, de nemigen tudom kihagyni: mint az látszani fog, néhány paraméterében hangsúlyosan eltér az elődeitől. Jobban, mint tette azt a korábban említett testvére.
img_0402.jpgTavaly karácsony előtt hívott Jocó, hogy milyen erősségben jönne kapóra, ha kapnék egy új Béget ajándékba. Szívem szerint 80-90 font köré kértem volna, de a vállam akkortájt olyasmi állapotban volt, mint egy khhm.. 80-90 éves szobafestőé (így legalább a számok stimmelnek :D) - szóval az maradt, hogy a hátráltatott időszakokra gondolva kisebb fonterőben kérjem. Így lett a kiválasztott darab 40+ fontos. Ez az ifi erősség sportversenyeken amúgy tök általános - sőt, igazából túltervezett is, hiszen reggeltől estig nem mindenki tud lőni vele remegés nélkül. A képen látható új modell ilyen előzmények után került hozzám - ezúton is köszönöm, tényleg nagyon jól esett az egész, akár már a szándéktól kezdve. Nos, a z időjárás kegyes volt, a kedvem és a kíváncsiság egyaránt hajtott, a Bajnok egyik utolsó megjegyzése pedig tovább birizgálta a fantáziám. Így hangzott: "ez tényleg nagyon gyors". Így történt, hogy frissen és melegében belőttem.
img_0396.jpgA szembetűnő változásokról pár szó
: ami először feltűnik, az a váratlan ajzásmagasság. Majd' 15 milliméterrel közelebb van az ideg síkja a markolathoz, mint eddig, tehát a hosszú munkagörbe miatt nagyobb úton gyorsítja a vesszőt. Nem egyszerű a mutatvány: ha már játszottál bármely íj értékeivel, akkor tudod, hogy könnyen át lehet esni a ló túloldalára mindkét irányú eltérésekkel, ráadásul a fegyver viselkedése döbbenetesen nagyot tud változni +/- előjellel egyaránt. Csupán az ajzás magasságától függően. A lentebbi képen egymásra tettem az előző évi modellel, nagyon látványos különbség. A fekete FF ideggel szerelt Bég az új verzió.
img_0400.jpg
Gyorsan ideteszek még egy képet, melyen az alacsony ajzásmagasságból adódóan kis erőlködés árán oda tudom préselni az ideget a testhez. Elég jól levitték ezt az értéket, a hatásfokában egyértelműen megmutatkozik. Emiatt (is) eléggé meggyőző a sebessége. Ettől függetlenül egy picit bele fogok csavarni, mert próbálgatni szeretném más ideghosszal is.
img_0404.jpgA másik szembetűnő változás a karok és szarvak szélessége: pár milliméterrel karcsúbbak az elődeinél. A harmadik eltérés kézben tartva realizálódik: az elődeinél is könnyebb lett, határozottan könnyebb az előző pehelysúlyú versenyzőknél is. Ez itt pikk-pakk 380gramm. Az utolsó változás szintén kézben tartva érezhető: vékonyabb a markolata a felmenőihez mérten (a következő kép jobb oldalán jól kivehető). Egészen csinos és filigrán íjat kaptam, nagyon szép alakja van. Jó érzés fogni és célra tartani.
img_0401.jpgNem akarom túlpörögni a témát, de a készítő által "a világ legjobb íjai"-nak nevezett fegyverek titulusa a következők mentén alakul ki: az előfeszítettsége épp az eddig megszokottak szerint magas, ez a sebességének egyik alappillére. Eszement módon lágyan húzható, lineáris erősödéssel: az én szintemen 5-10 milliméterenként eltérő hosszra húzva simán meg tudom ítélni a vesszők eltérő esését, a sajátságos hobbiszintemnél komolyabban kvalifikált íjász pedig akár milliméterenként is látszhat vele, nemigen fog csalódni. Falat nem érzek benne, és nem is tudom töréshatárra húzni.
beg_huzoero.jpg
A szűkebbre vett markolat kifutási pontja természetszerűleg keskenyebb az elődeinél, így a vesszők megválasztásában a szokásosnál is nagyobb szabadságot ad, nyugodtan gondolkodhatsz merevebb vesszők irányában is. A markolat amúgy már alulról szagolja a lovasíjász megoldásokat, ehhez én magam 5-6 vesszőt simán hozzá tudok fogni. A húrzsámoly szépen teszi a dolgát, a szokásos zsámolyos megoldásokhoz képest a hangja nekem szerényebbnek tűnik.. hátha ez számít valakinek. Az íj rúgása zérus: akármilyen ízületi fájdalmad van, ez a Fekete Bég nem fogja azt tovább erősíteni. Tényleg nulla. Full kézimunkával készített, egyedi és személyre szabott íjakról beszélünk, mégis nullát rúgnak. Mondanom nem kell, ez nem kis dicséret. A rezgése elhanyagolható, bár igazából nem zavarna, ha rezegne, mert ki tudnám oltani alkarhoz érintéssel. Semelyik íjamnál nem zavar a rezgés, de itt felesleges ilyesmivel trükköznöm - pontosabban szükségtelen, mert a pengetése elhal 3 másodpercen belül.. önmagától.
img_0397.jpgA sebessége kiváló, és nem jön zavarba kisebb súlyú vesszőktől sem. Nem fogom távlövésre vinni -sajnálnám gyorsítva lelakni-, de 16 grammtól még nem húzza a száját. Próbáltam a "másik irányban" nehezebb lövedékkel is terhelni, de 40-45 gramm felett erőlködik. Nyilvánvalóan, hiszen ez a nagyobb és harci modellek terepe. Nem kell túllihegnem a konzisztens szórás erényét sem, ezt én magam el is várom a bajnok munkáitól. Kicsit keményebben fogalmazva várja is el bárki, hiszen részben ez élteti.
img_0406.jpgÖsszességében azt kell mondjam, ez egy patikamérlegen adagolt műszer. Az elődeihez képest a működése hasonló azokhoz, mégis más. Nem jobb, nem rosszabb, hanem picit más. Elsőrendű céllövő tradis íj, immár csak be kell laknom lélekkel, ez a következő hetek-hónapok kérdése lesz. Furcsa azt mondanom ami következik, de azt hiszem első íjnak is simán el tudom képzelni. Prémium gyártó, prémium termék, nagy előfeszítettséggel - de ha valakit meg akarnék lepni első íjjal, ezzel simán meg merném tenni. Mintha első autónak oda mernék adni valakinek egy versenyelvárásokat teljesítő Ford Mustang-ot. Ezt én személyesen elég nagy erénynek gondolom.
img_0407.jpg
img_0398.jpgA világ legjobb íjai? Én nem lőttem mindegyikkel, így biztosan ezt nem tudom megmondani. Annyi azonban bizonyos, hogy nem lehet nagy túlzás a kijelentésben. Mindhárom Mónus-íjam zseniális, és mivel testvéreikkel követik el a bástyalövéseket (is), én magam nem gondolom alaptalannak a fenti kijelentést.
img_0395.jpg
Apropó, a Bégek jelenleg a szürkésebb színű, felül látható zsákot kapják. Elég szépek.

Jocó, köszi!

Előzmények: Fekete Bég 57#
Előzmények: Fekete Bég 41#

Elérhetőség: Mónus Archery / Mónus József

Kiegészítés, 2021.03.15: 300-400 lövés leadása után is csak a fentieket tudom megismételni. Profi univerzális cucc, valahogy így:

"Kismókusok kenyérre is kenhetik, nagymókusok süteménybe is tölthetik".

Én magam (kizárva az elfogultságot) nagyon örülök, hogy ilyen jó hideg lőfegyvereket lehet vásárolni a halandóknak is.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemmozog.blog.hu/api/trackback/id/tr8216445056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása