Néhány kép, huszonkettedik rész
2021. július 01. írta: ami.nem.mozog

Néhány kép, huszonkettedik rész

Néhány érdekes vagy tanulságos képet lökök ide, némelyikük önálló témaként fog felböffenni később.
Kezdetnek az őslakosok világjátékairól készített néhány fotót mellékelek.
indigenous3.pngFigyeld az ösztönösnek tűnő technikát: mediterrán húzás, előre dőlt célzás. Épp, mint az angolszász hosszúíjas katonáknál. A tartó kéz mutatóujjánál talán még a célzás segítése is felmerülhetne - bár ahogy nézem a harcost, csupán a távolba néz, így még a vesszőhegyes célzás sem tetten érhető. A nyílvessző komoly testvastagságú harci vessző, lekötözött tollakkal.
indigenous2.jpgEzt a húrfogást elsőre nehezen tudom értelmezni. Szintén komoly faanyag, kéttollas vessző. A kéttollas vesszők szükségszerűen csavar tollazással vannak ragasztva - bár némely kultúrában nem ragasztják, hanem "csak" elkötik a tollakat.
indigenous1.jpgVadászíjász, praktikus testfestéssel. A vessző mindenhogy tökéletlen, de mivel emberek élete múlik a hatékonyságán pro és kontra, így ne legyenek kétségeid: pusztító lövedék.
indigenous4.pngHarcosok, futballmeccset nézve. Ezt csak a foci-EB miatt tettem be, szőr mentén kapcsolódik.
indigenous7.pngMongóliai íjászok. A lövő íj csodálatos, húrzsámolyos fegyver. A nyílhegy a már sokszor látott gyakorló hegy, mellyel földre tett távoli célokra lőnek. Nem teljesen értem, miért vannak jelen ilyen formában, hiszen az őslakosok játékain a meztelen mellkas elvárás. Lehet, hogy csak egy performansz a nomád-, tradicionális keleti íjászattal kapcsolatban.
indigenous5.pngFigyeld a jobb oldali harcos kezét, épp tűzijátékot fog lőni. Nem mondanám veszélytelen produkciónak.

Másodszor pedig a tradicionális japán íjászatról néhány szép fotót teszek ide. Jellemzően Tokyoban készültek.

talaj_japan.jpgTalajíjász szamuráj harcos, hagyományőrző parádén. A jumi hossza jól kivehetően bazinagy, és hasonló mértékben bazi aszimmetrikus. A technológia első nyomai ie. 300 körülre tehetőek.
talaj_japan_1860s.jpgSzintén japán talajíjászat, de ez a kép nem modern-kori hagyományőrzésről szól, hanem egy kjudo tréninrgől, 1860 körül. Nem lehetett könnyű dolguk, a modernné váló Japánban a tradis harcművészetek elveszítették a státuszukat. A hátul álló személy talán egy kjudoka, ki tudja.. A cipőjének talpát nem tudom értelmezni, ha valaki tudja mi az és mi célt szolgált, írja meg bátran.
lovas_japan.jpgJapán lovasíjász, harci versenyen / parádén, természetesen népes nézősereg előtt. A japán lovasíjászat neve Yabusame, ez valamikor 1200-as évek környékén érte el legnagyobb hatását az ottani hadi történelemre. Pompásabb és színesebb ez európaiként értelmezett lovasíjászatnál, de hatékonysága annál szerényebbnek tűnik.
lovas_japan1.jpgSzintén japán lovasíjász. A feltűnő méretű húzókesztyű miatt a gyorstöltés lehetetlen lenne, ez az összes japán lovasnál megfigyelhető. De az európai szemnek nagyon furcsa lövéstechnika (ráadásul lóháton) amúgy sem gyorstöltésre van kihegyezve.
talaj_japan4.jpgItt talán jobban látszik, amit az előbb írtam.
lovas_japan3.jpgSzintén japán lovasíjász, vágtában, még a feszítés előtt.

Ui: ami nekünk a Kurultáj, az ehhez hasonló nagy "összetartások" jelen vannak a legtöbb harcos kultúrában is.

Forrás:
-Business Insider
-The Atlantic
-The Guardian
-Rare Historical Photos
-Harjula Production
-Unmissable Japan
-Wikipedia

A bejegyzés trackback címe:

https://nemmozog.blog.hu/api/trackback/id/tr8716607884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása