Sebastian Flute: SF Optimo+ Take Down, ifi erősségben
2018. szeptember 08. írta: ami.nem.mozog

Sebastian Flute: SF Optimo+ Take Down, ifi erősségben

Mivel a kislányom kinőtte a (28 collon 15+ fontos) Léda íját, mely saját húzáshosszán 10+ font körüli, így megbeszéltük, hogy kap egy komoly íjat, amivel továbbra is lövöldözhet a szalmacélra, vagy épp jöhet velem távot lőni. Korábban műanyag botíjakkal 60 métert is lőtt karbonvesszővel, szóval megdolgozott érte. Volt egy kikötése: az eddigi tapasztalatai alapján nem kért olyan íjat, melynél a nyílvessző a kézfején fut ki. Teljesen érthető az igény, a választás pedig egy szerény árú és vaskos markolatú take-down SF Optimo+ 54-18-ra esett (a húrakasztók távolsága 54", húzóereje bemérési hosszon 18 font).

img_0514.JPG
Az íjászaprón néztem ki, használt állapotában. Nem volt rajta sérülés, bár az ideg azonnal cserés volt, illetve magán az eszközön is akadt mit takarítani. Nem baj: ha használtan vettem autót, ott is azt szerettem amikor nem volt fényesre pucolva - ekkor kisebb eséllyel takart kozmetikázás valami később felböffenő és nem tetsző dolgot.

img_0510a.jpg
Első benyomások: rém egyszerűen kivitelezett, szép ívű sporteszköz. Szét- és összeszerelni az elvártaknak megfelelően nagyon könnyű. Felajzanai szintén könnyű, de csak ajzószíjjal - a tradis íjaknál megszokott módon már nem annyira komfortos rátenni az ideget. Műanyag, ragasztott kifutója van. Könnyű kihúzni, lineárisan erősödik 22 collig, 26 után falazni kezd majd merevre áll. Nem is mertem komolyabban próbálgatni 26 közelében sem, mert ekkor a karok már nagyon természetellenesen hajlanak. A hirtelen falazás nem csoda, a take-town középrész semmilyen munkában nem vesz részt: természetesen csak a karok dolgoznak, melyek nem túl hosszúak ebben a verzióban, és a markolati rész is 19,5"-os "apróság". Oldáskor amúgy csattanós hangja van, emiatt a karokra ragasztok majd valami egyszerű silencert amire csapódhat az ideg: filléres mutatvány.

optimo.jpg
A súlypontja viszont nem tetszik, kifejezetten nem. Lazán tartva, majd a tenyeremet csak a támasztási funkció felé nyitva a felső karjával a homlokom felé dől. Nem is kicsit. Emiatt kénytelen voltam becsavarni egy stabilizátort. Nekem csak a csigásom rövid modulja lett volna kéznél, így gyorskölcsönbe kaptam egy célszerűbb stabilizátor rudat, amelynek a súlya kiválóan ellensúlyozza a nem tetsző elfordulást. Rezgéscsillapító funkciója is érezhető, hiszen a sportfegyverünk alapból rezeg, nem is kicsit. Emiatt kapni fog egy-egy pamacsot is az idegre alul és felül.

img_0512.JPG
Egyelőre még nem csináltam hozzá megfelelő gyereknyilakat, így a saját 25-26 grammos 31" hosszú karbonvesszőimmel tudtam megjáratni. Nem rossz ez az SF cucc, holott tömegtermelésben született produktum. Szokták azt mondani, hogy nem egy Samick minőség. Pedig nekem elsőre legalább olyan szintűnek tűnik. Igaz, hogy nem csillog a középrésze a bútorlakktól, a karjai sem a legszebbek ebben a fehér-kék színben, de a divatos külsőségekre én amúgy sem adnék semmit. A kivitelezése úgy általában első osztályú.

img_0515.JPG

Mivel a kislányom legtöbbször 10 méterre fog beállni vele, így elsősorban ott próbálgattam: tudnom kell milyen vesszők kellenek ilyen távra. Mindez a jövő zenéje, szerintem másfél hétre lesz szükségem néhány megfelelő nyíl elkészítéséhez - most más a prioritás. Amúgy 25" hosszú és összesen 20 gramm körüli, Carbon Express csőből épített produktumra gondoltam. De majd elválik mit szól hozzá. Nem volt megkerülhető a rövid távú céllövés tesztje - természetesen kipróbáltam lopva 15 méterről is. Sajnos itt nem tudom (még) megítélni, hiszen a 25+ grammos és 5-6 collal túllógó kényszerű tesztalanyaim életszerűtlenül esnek ezen a távon, ami nem csoda.

img_0518.JPG
Apropó, nem is nekem kellene mondanom, hogy milyen élmény lőni vele - hanem a lassan 8 éves felhasználójának. Az ő rövidke véleménye beszédes: "Apa nézd csak, háromból-három talált". Egyébként 10-15 lövés kellett ahhoz, hogy ráálljon a keze - a stabilizátor egyelőre még zavarja. Ebben persze nagy része van annak (pro és kontra), hogy a tradis íjak már jóbarátai. Szépen ki tudja húzni, itt a kézfejét sem bántják a tollak, de a középrészből kiálló éktelen nagy rúd látványa zavarja lövéskor is.

img_0516.JPG
Szóval ez egy közepesen jó íjnak tűnik, kiválónak nem mondanám véletlenül sem. Ha egy 10-es skálán kéne röviden értékelnem, akkor én 7-8 közé tenném. Tudom, hogy erre most egy alaposabb értékelés nélkül elég nehéz gombot varrni, ráadásul nem is túl fair úgy véleményt mondani, hogy az eszköztáram finoman szólva hiányos. Emiatt vissza fogok térni hamarosan egy kiegészítéssel. Igazából pontos íj már most is, de ebből nemigen lesz 20 méteres lövőbajnok, ha megzöldülök sem. Rezeg is, jó kis pengetős érzést ad, gitározni lehetne rajta - dehát a stabilizátor menetes hüvelye nem véletlenül van az összes sportíj markolatán. Végül mellékelek egy fotót, 10 méterről ilyen sorozatokat lehet vele lőni pár perc után - kifejezetten hozzá nem illő nyílvesszőkkel. Csak azért teszem ide, mert reménnyel teli a későbbi pontosításom.

img_0520.JPG
Kiegészítés, 18.09.16: elkészült három darab célszerű projektvessző, 20 grammosak. Szépen repülnek, viszont az íj piszok módon remeg és picit jojózik, még mindig. Szuperlassítást is készítettem róla, ahogyan a lányom lő: az ideg olyan módon hullámzik, hogy rossz nézni. Az értékelést ki szeretném javítani 6-7 közöttire, inkább a 6 irányába. Pedig még a tollvonal eleji bandázsolást is leváltottam egy új ötletemmel és a nock is kifejezetten ehhez a középbandázshoz van igazítva. Íme:

img_0568.JPG
Mellékelem a videót, tehát a célszemély gyakorol 8 méterről. 7 és fél éves korához képest szépen lő, az oldásban sincsenek eget rengető hibák. Ez egy 20 lövéses etap vége, emiatt már kicsit mereven engedi ki, picit bele is csavar, de ilyen rezonálást és zajt ez nem magyaráz. Másodpercekig hullámzik az egész, hosszú-hosszú másodpercekig. Mindez nyilván a markolaton is érezhető. Akkor áll meg, amikor leengedi a markolatot és az ideg a csuklójához ér. Tessék:

 
Talán hosszabb ideggel, hosszú stabilizátorral és silencerekkel jobbá lehetne tenni, de egy gyerekíjat életszerűtlen ennyire felszerelni. Legfőképp úgy, hogy egyáltalán már a kényelmes használhatóságért is mókolni kell vele. A hosszabb ideggel ráadásul az egész erejét csökkenteném tovább, nem beszélve az ezzel együtt csökkenő ajzásmagasságról. Szóval ki kell majd találjak valamit, mert ez így nagyon nem jó, az ideillő nyílvesszők semmit nem segítettek a dolgon. A videó szerintem tanulságos.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemmozog.blog.hu/api/trackback/id/tr6014224097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása