Néhány kép, tizenkettedik rész
2019. június 27. írta: ami.nem.mozog

Néhány kép, tizenkettedik rész

Néhány érdekes vagy tanulságos képet lökök ide, némelyikük önálló témaként fog felböffenni később.

img_0769_1.jpgKatona "BajanBow" Pista produktumainak csendélete. Összetett-természetes anyagú íjak, legtöbbjük mívesen díszített. Nyálcsorgatásnak pont megfelelő kép. Kézben tartva masszív fegyvereknek tűnnek, alulról az első és a negyedik egészen parádésan csinosított. Utóbbit kifejezetten nagyonjó' érzés markolatán ragadni.

img_0771_1.jpgKorhű magyar tegez és szépen megalkotott hajtásvesszők, tüskés beszúróhegyekkel. A tegez stílusa valahol 10. század körüli lehet. Igazán megkérdezhettem volna. Szintén BajanBow produktum.
img_0772.jpgPaku "Szőr" Sanyi munkájának egyik fázisa a nyomott, szarus oldalon. Ezen a ponton gyakorlatilag már nagyon a vége felé jár a finomítás. A képen látható állapot pár óra múlva nagyon szép felületté változik.

img_0773.jpgFonterő mérés - tiller ellenőrzéssel egybekötve, egyfa-hosszúíjon. Egyre jobban tetszenek ezek a monstrumok: szerintem a megalomániám okozza. Mindegy, legalább tudok a defektemről, manapság már az is valami. A képen egy nagyon szép és autentikus fegyver van megfeszítve.

img_0770.jpgBeszúró-páncéltörő heggyel szerelt vesszők, Bóka Laci arzenáljából.

img_0775.jpgAmíg Paku Sanyi a szarus oldallal foglalatoskodott, volt aki épp az inas részt készítette elő saját produktumán a bőrözéshez. Vili munkában.
img_0774_1.jpgAmúgy mondtam már, hogy semmilyen gombához ne nyúlj, ha nem értesz hozzá? Úgy rémlik igen, szóval ne! Elsőre műanyag díszgombának hittük ketten is - hát ez nem az. Sok bizalom nem árad belőle...

img_0777ba.jpg

Laci asszírján láttam mennyire praktikus az egész markolatot lebőrözni. Jó fogása volt. A lenfonalas tekerésem valamiért épp meglazult kissé a napokban, ígyhát gondoltam nem feszítem már utána, hanem teszek én is inkább bőrt. Szűk egy óra alatt megoldottam, miközben valami film ment a TV-ben. Fontos: a teljes végigfűzést követően, az első feszítések után nehogy fixre kösd, hanem hagyd nyúlni a bőrt egy-két napig. Majd utána kösd véglegesre. A bőr alatt kevés kétoldalas ragszalag biztosan nem fog megártani..

img_0781.jpgHegyek készülnek, a kiinduló súlyuk és a bedolgozandó anyag miatt előre kiesztergáltattam az acélt. Innentől már csak kalapálni kell. Egy szerény félkész próba a jobb oldalon, ami még 13 grammos, elkészültekor pedig 11 gramm lesz (170 grain). 40 grammos gyertyánba fogom szúrni őket, minden egyébbel együtt 53-54 grammos nyilak lesznek. Ezeket most nagyon szépre fogom csinálni.
img_0780.jpgMesélhetnék róla, hogy milyen baba csilis-pálinkát kóstolhattam, meg ilyesmi - de azt majd legközelebb. Merthogy remélem legközelebb is elmehetek ilyen jó helyekre ahol a fentebbi képek készültek :) miközben nem csak négy-öt szabad órám lesz. És most megkóstolom ezt itt fönt. Egészségetekre!

Magyar Történelmi Íjász Társaság



A bejegyzés trackback címe:

https://nemmozog.blog.hu/api/trackback/id/tr9014909042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása