Mónus József: Fekete Bég
2019. augusztus 26. írta: ami.nem.mozog

Mónus József: Fekete Bég

Levelet kaptam lájf! Csomagot kaptam lájf! Te jó ég, mekkora mákom van: ha valamit kinézek magamnak akkor előbb-utóbb szembejön, adásul tök korrekt eladóval maga mögött. Ennyiből talán már le is jött, hogy a címbéli fegyver használt... Egykönnyen nem hozzáférhető (és még kevésbe tömeg)termék, Debrecen környékén mégis el lehetett volna érni újonnan, akár többféle díszítéssel is. Én viszont általában szeretem a használt eszközöket - feltéve, hogy különlegesek: lelke van mindnek, nomeg' a terhelhetőségét és tartósságát is megmutatják az előző használatnak nyomai. Erre még visszatérek később.
img_1704.jpg
Nos, ez egy bambuszkarokkal dolgozó deflex-reflex tradis laminált íj. A nevéről dióhéjban annyit, hogy a Fekete Bég egy törökverő magyar hadvezérnek, Nádasdy Ferencnek a ragadványneve. Cselekedeteiről keress leírásokat interneten, engem a produktum jobban érdekel. Piszok könnyű, súlya 360 gramm. Jól olvastad, nem írtam el, nem mértem el, 360 gramm. Formája asszíros-törökös-tatáros. Mindig mást látok benne hangsúlyosnak, dehát az éhes disznó makkal álmodik... Eddig kiváló párosítások: ha a készítőjének neve feltételek nélkül nem lenne elég, a fizimiskája és a mérleg együtt simán meggyőző erő lehet. 360 gramm, te jó ég.. ..basszus, egy galamb többet nyom a nyár közepére.
img_1707.jpgFelajzása némi figyelmet igényel, hiszen már az előfeszítettsége is említésre méltó, erre is visszatérek később. Nem túl megerőltető felajzani, de nem lehetetlen feladat kicsavarni sem, vagy épp megroppantani a felső karját. Állapotát tekintve a markolati lakkozása sérült egy ponton, de csupán esztétikai probléma, nem zavar. Az alsó kar belső oldalának lakkozása javított, átfestett. Törést, repedést, csavarodást, lamináció sérülést sehol sem látok itt - szó szerint nagyítóval sem. Feltételezem a lakkozásának lehetett valamilyen utólagos problémája (ahogyan elnézem, versenyekről árulkodó vinyettákat szedtek le a belső oldalról és khmm.. volt mit javítani a művelet után). Funkciójában nem zavar semmit, esztétikuma sem sérült tőle számottevőt. Sőt, egy rágyógyult plecsni szerint azóta *ismét* megjárt egy külhoni versenyt. Harmadik sérülése a húrakasztó ajak környékéről való, annak alsó bandázskötése erősen kopott, de majd kitérek ennek a jelentésére is (uhh de sok mindent halogatok - azonnal rákezdek).
img_1706.jpgA fegyver összsúlya miatt számítottam valami óvatos rúgásra, de nincs ilyen, nem érezni, a felső és alsó kar rúgása szinkronban van - ami végül elhal a markolatban. Rezgése sincs. Szó szerint nincs, zérus. Nem fogsz tudni gitározni rajta. Ez részben a bevezetőben írt előfeszítettség miatt van így, részben attól, amiről a harmadikként írt sérülése árulkodik: az ideg felső és alsó fülének bandázsa hozzáér a szarvak ajak alatti kötéséhez. 50mm kihúzását követő üres oldása után nem penget, nem rezeg, szinte azonnal megáll. 240FPS szuperlassításon sem látni rezgést, megnéztem. Nulla. Ide fogom tenni a videót is, úgysem könnyen hihető az ilyesfajta zérus - a korábban írt munkahelyváltás miatt piszok mód el vagyok foglalva, de majd pótolom. Nézzetek vissza később. Egyszóval nem egy ideges modell. Emellett szó nincs arról, hogy alig várod az oldás pillanatát. Fura érzés, nem tudom megmondani, hogy jó-e vagy sem - de szépen ki lehet tartani ha úgy hozza kedved, és célozgatni vele. Utóbbiról annyit, hogy a 2017-es egri bástyalövés épp egy ilyen íjjal lett elkövetve. Ennek egyik testvérével.
img_1708.jpgFeljegyzése szerint 42 fontos erejű. Primitív mérésem szerint stimmel. Mivel egy kiváló modellről van szó, hadd hasonlítsam közvetlenül egy másik kiváló modellhez: az általam ismert legjobb tradis laminált íj mellé teszem, a Jackal Archery asszírjához. Húzóerő eltérésben az 6 fonttal fentebb van, de igyekszem idomulni az eltéréshez. A Jackal gyorsabb. Több nagyságrendi eltérés nincs közöttük, de az gyorsabb - fonterőtől függetlenül is (szóval akár rövidebbre húzva). A fonterő eltérése miatt kisebb súlyú vesszővel kozmetikázható a sebesség eltérése, de 30 grammos (460 grain) nyíl körül erre már nincsen esély. Ez fontos. A 10 grain per font ökölszabály lentebb tolható, sőt, az előbbi tapasztalat szerint Bég ezt igényli is. Egészen pontosan ezt tettem: próbáltam 35-36 grammon (~550 grain) biztonsági játékra törekedve, majd lementem 20 grammig (310 grain), hogy lássam mire is képes. 20 gramm körül nem tetszik a hangja, de ez eléggé szubjektív dolog. 22-23 grammon (340-350 grain) príma minden, ebből adódóan 8 grain per font otthonosnak tűnik. Ehh Szimi, de jól mondtad ezt nekem valamikor... Nagyobb súlyra is lehet játszani, kipróbáltam 52 grammos (800 grain) nyilakkal, de eme végletben kifullad: más tradis fegyverekhez hasonlóan nem tudja kifutni magát. De ez nem baj, mint ahogyan másnál sem: végtére ki a tosz akarna 40+ grammos nyilakat lődözni ha nem muszáj? Ferrarival sem megy szántani az ember, főleg nem bokáig érő törekben. Nem is tudom mit vártam itt, dehát ki kellett próbálnom - eddig összesen kettő modell birkózott meg ezzel a feladattal (már amire nem eleve 80 font volt írva).
img_1717.jpg25 méterre tudtam ellépni vele, most nincs nagyobb távom. Már elsőre nagyon jónak tűnik. Nyilván össze kell majd szoknom vele, de az első pár perces visszajelzések szerint nem lesz vele semmilyen gondom. Itt amúgy azt gondoltam, hogy a Bajnok munkájában van valami univerzálisan kiemelkedő, hiszen elsőre 20 centiméteres körben szórni nagyon-nagyon nem rossz ajánlólevél. De most jön az, amit már pedzegettem a formájánál, hiszen a kezelése emiatt nagyon hasonlít arra, amit az asszírnál megszoktam. Ugyanaz az érzés tartani (pedig eltérő markolat), ugyanaz az érzés kifeszíteni (azonos húzóerő-görbe), ugyanaz az érzés elengedni (sebességérzés nulla ízületi kínzás mellett). Otthon vagyok! A két íj közötti érzésbéli differenciáról e téren annyit tudok elmondani, hogy az asszír a teljesítményében jobb, a Bég pedig valamivel nyugodtabb. Minden mást érzésre (tehát csukott szemmel) ugyanolyannak fogsz tapasztalni. A képen alul a 31 grammos vesszők összetartása látható a fent írt távolságról és szó szerint a legelső lövésekből, felettük egy 24 grammos karbon lövedék. Azért váltottam egy-két lövés erejéig azonnal erősen kisebb súlyra, hogy lássam azokhoz képest mennyit esik ami nehezebb. Tehát elkél a könnyű vessző. Az X irányú tévedés az 50-52 fontra készített merev vesszők miatt van, ezek már 25 méteren is 15 centit balra tartanak (jobbos húzó kézzel, angolszász fogással természetesen).
img_1723.jpgA lakkozása feltűnően vastag, szépnek látom - tartósnak tűnik. Mivel maga a fegyver nem patikamérlegen adagolt használatra készült, feltételezem az egészének tartósságát. Egyelőre távlövésre nem merek menni vele. Uhh, de hülyén hangzik ez egy Mónus-íjról, dehát nekem végtére ez egy "új" matéria a kezemben. Egyelőre féltem, egy éven át kergettem. Majd ha rendesen összeszokom vele, kipróbálom a mezőn is. Ha úgy mennék terepre, hogy még félteném, abból jó eredmény aligha születne. Talán az táplálja a parámat, hogy láttam már eltörve kettőt is. Mindkettő a markolatánál adta fel a harcot, amiből ugyan sok következtetést nem lehet levonni, de legalább a biztonsággal elérhető húzáshosszt szeretném kitapasztalni én magam. Egyelőre 30 collra húzom.
img_1711.jpgMinden továbbiért nézzétek meg a képeket: szép a formája felajzva-, kiengedve-, és kifeszítve is. Ennek amúgy kifejezetten jók a színei, a sárga szarvak elég zsiványul néznek ki. A barna-fekete testtel együtt kissé darázs-érzete van ahhahaha :) Full kézműves érzés hatja át az egészet, és elég jó a markolata is. Apropó markolat.. A lakk miatt az egész fegyver csúszik, ha kicsit is nedves-izzadt kézzel fogod.. Erre érdemes felkészülni első körben is. Ezért van letekerve a markolatnál, erre már az előző gazdája is rájöhetett. Egyelőre nem cserélem le, majd később teszek rá másik borítást.
img_1719.jpgZárásként annyit tudok ismételni, hogy a pontossága, kezelése és érzése nagyon közel van a F1 kategóriás asszírhoz. Sebessége ezalatt van, de nem nagyságrendekkel. A súlya szerintem meglepő, a markolati része pedig eléggé eltalált: ahogy a kifutás helyén erősen beszűkül a karok elején az baba: utoljára talán Dodesz íjánál láttam ilyen jól megcsinálva. Amúgy nem ez a legjobb íj, ami valaha a kezemben volt - de ez semmit nem jelent, hiszen a legjobb íj -ahogyan korábban írtam- az olyas valami, mint a legjobb pálinka. Vagy épp a legjobb nő, vagy valami olyasmi, ami mindenkinél más. Azt azonban objektíven le tudom írni, hogy nagyon-nagyon jó, úgy ahogyan van. Ha az ajzása biztonsággal megvan, és már nincs összevissza-lövöldözés, én simán oda merném adni akár még kezdőknek is! Nálam biztosan megbecsült helye lesz.

Visszanézek majd, mert más érdekes produktumokhoz hasonlóan kiegészíthető lesz a téma pár hét múlva is.

Villám-kiegészítés, 2019.08.29: Ez gyors volt... 1000+ olvasás 2 nap alatt, és kúszik-kúszik felfelé. A 900. körül privát kérdés érkezett a rezgés hiányáról és a kopott kötözésről. Jogos kér(d)és amúgy, szóval képzeljétek el a következőt. Verjetek le a földbe két vaskos karót, egymástól mondjuk 5 méterre. Menjenek le jó mélyre, és egymáshoz képest zárjanak "V" alakot. Akarom mondani \... .../ alakot. Köss közéjük egy spárgát jó szorosan, legyen közöttük érzésre 10-15kg feszítő erő. Nos, állj be a közepére, és húzd ki a madzagot 10cm-re, majd ránts még rajta egy cseppet és engedd el egy szempillantás alatt. Ha elég feszes volt a madzag, akkor szépen pengeni fog: hullámmozgást végez az egész. Ha közepét bandázsolod akármivel és ráteszel még valami szerény súlyt is (pl. a göböt szimulálva) még határozottabb lesz a pengés. Nos, most kérd meg két rokonod, barátod, bárkid, hogy a két karóhoz odaállva (egy-egy ember) a kötéstől 20 centiméterre fogja meg két ujjal a zsineget. Ne erősen, hanem úgy fogja két ujj közé (hüvelyk-mutató), mint egy törékeny bogarat. Pengesd meg most középen... Az induló hullám amplitúdója nem tud emelkedni a lágyan fogott fogási pontok felé haladva, és elhal az egész ahogyan van. 2-3 szerény rengés után nyoma sincs semminek, már ha tényleg lazán fognak a haverok.

Nos, ez a fegyver épp ezt csinálja, az ideg mindkét füle hozzáér finoman a szarvak oldalához. Utólag átlátva Nándi asszírja is ilyen. Ami trükköt amúgy egy éve találtam ki. Csak hát ez is az a kategória, amit mire kitaláltam más már évek óta alkalmazta. Jajj. Nem is érdemes nagyon túlötletelni ezeket a dolgokat, hiszen a hazai íjgyártás valóban világszínvonalú. Minden ki van találva, sőt... Nézz meg például egy Darida íjat, azt a megoldást másfél éve gondoltam ki, mármint ugyanazon tradis íjon alkalmazható eltérő erő-ajzásmagasság párost, a karok hosszának változatlanul hagyásával. Miközben ez is egy évek óta létező feature, a fenébe már... :)

Kiegészítés, 2019.10.15: Azt hiszem, hogy piszkosul hozzám nőtt. Legalább úgy tudok lőni vele 25-30-ról, mint a Jackal asszírral. Legalább... ha nem jobban - ami nagy szó, elhihetitek. A nyugodtsága tényleg mellbevágó. Emellett piszok sok lövöldözés után sem tudom kiegészíteni semmivel amit fentebb írtam, tehát elsőre felfedte magát és esze ágában sincs meglepni. Bírom az ilyet! Nem mellesleg a Bajnok megígérte, hogy személyes tárgyat csinál belőle nekem: ha elkészül a mű, majd lefotózom.

Jók legyetek, majd jövök!

Kiegészítés, 2019.12.22: Az egyedivé válás eredményéről ide tettem két képet és néhány apróságot. Jocó, köszi!

Egyéb Bég: Fekete Bég #57 (2019/2020)
Egyéb Bég: Fekete Bég #44 (2021)

A Bajnok facebook lapja itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemmozog.blog.hu/api/trackback/id/tr1915024606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dean Alexander (törölt) 2019.08.29. 20:24:17

Tetszik, de sajna itt Kaposmérőtől alig 60-ra sem lehet hozzájutni. És ott sem. :D. Ezt már nem gyártják, vagy csak nincs a mester webshopjában. Mondjuk van a listában olyan íj, ami még ennél is jobban tetszene - az újak közül, de elég drága. Ehhez mennyiért sikerült hozzájutni? Ha nem titok. :D.

ami.nem.mozog 2019.08.29. 21:55:37

@Dean Alexander: Hala, Debrecenből elindulsz Mikepércsen át, majd utóbbi tábláját elhagyva 2km-rel bal kéz felé van egy fatelep. A Bajnok haverjai, az elérhetőségüket és egyéb adatokat privátban átküldöm ha kéred, más esetre meg tudod keresni te magad - bocsi, nem reklámoznék, nem fizetnek érte :)

Amikor én voltam bent ott figyelt 6 bég, ebből 4 eladó. Bármelyikük (díszítve, de nem személyre szólóan, nincs rajta a neved meg ilyesmi) 70-80e Ft körüli - habár olyan érzésem volt, hogy autószorzót alkalmaznak. Úgy értem szerintem ránézésre alakítanak árat, de remélem tévedek. Akkor tudnék biztosat mondani, ha visszaküldtem volna valakit egy lepukkant vacakkal és tróger ruhában ugyanilyen kérdésekkel. Ennek ellenére csak azért nem vettem tőlük, mert ha díszítés, akkor én olyan festést szeretnék, ami az én agyamból pattant ki. Szóval ez nem nyert akkor. Ez amit a képeken látsz postával és utánvéttel együtt sem volt 30e Ft és amúgy Tomitól van a Nyílegyenesből. Ezúton is köszönöm neki(k)!

Ha kéred a fenti elérhetőséget jelezz vissza kérlek és átküldöm!

bandhard 2019.09.01. 10:39:35

Tiszteletem! És még maga hisz a véletlenekben:) Gutaütést kaptam lájf

ami.nem.mozog 2019.09.02. 13:39:53

@bandhard: Háát, amíg a véletlenek nekem dolgoznak addig nincs baj, bár dolgozhatnának gyorsabban is az az igazság muhawhaha :)

Dean Alexander (törölt) 2019.09.02. 19:06:35

@ami.nem.mozog: Ahhoz, hogy Debrecenből elinduljak Mikepércs fele, előbb Debrecenig kellene mennem vagy 400 kilométert. :D. Az a része ez miatt biztos hogy kimarad, mert ennyit még autóért sem mennék, nem hogy egy íjért. :D.
Eleve elegem van abból, hogy a legtöbb webshop, íjkészítő csak személyesen adja el/át az íjat. Nagyjából mindenki leszarja közülük, hogy nem szeretnék 350km-t menni, ha íjat akarok venni. (Vagy bármit).

Az autószorzós tipped szerintem áll, mostanában egyre többször találkozom ezzel a hozzáállással. Az ilyen emberektől eleve nem szeretek semmit sem venni.
A 30k az elég jó ár volt érte, nem csodálom, hogy nem hagytad ki. :D. Én sem hagytam volna még akkor sem, ha négy másik íj lenne a falon.
Az igazság az, hogy eddig "csigáztam", de nagyon tetszenek a tradicionális íjak is. Arra gondoltam, hogy vennék idővel két ilyen íjat. Egyet 50# alatt és egyet majd később, amikor már tudom, hogy mit akarok. :D. Sajnos nem mindig tudok nagy, szabad helyekre kimenni gyakorolni, így még azt az 50#-ot is átgondolom, mert könnyen lehet, hogy kezdésnek egy 30-as is bőven elég lenne. A csigásom~65#, de gyakorlatilag 50m-nél közelebbre lőni vele egyszerűen szar.
A béget olcsón én is megvenném, kipróbálnám vele a távlövést, amikor van megfelelő hely és idő hozzá. Most ősszel, a földeket lassan elmunkálják, vannak szép, hatalmas üres területek. Kijárok drónozni (racerrel, nem kamerás géppel) egy kb. 30hektáros területre, ott lehetne ilyet művelni. Ismerem a tulajt, csak el van munkálva, vetve még nincs ilyenkor, nem lenne gond, ha kimennék még párszor idén. Nem sürgős a dolog de ha van valami tipped a közeljövőben egy jó íjra és nem kell Nyíregyig érte menni, azt megköszönném. Nekem a közép/dél-Dunántúl lenne a megfelelő, de a Pest sem ördögtől való, ha éppen arra akad dolgom. :).
50-60k-ig gondolkodom egy jó íjban. 30k-ig egy kisebb, 30-50#-os íjban.
Minden tanácsot szívesen fogadok, lévén ebben a szegmensben teljesen laikus vagyok. ;)
Üdv.

ami.nem.mozog 2019.09.03. 23:15:27

@Dean Alexander:

Hala, a postai küldés egy érdekes dolog, elviekben jogszabályok tartják korlátok között az egészét. Nem egyszerű eset: aki nem küldi a fegyverét az fél, éshát' nem is tudom elítélni érte. Sőt, volt aki utólag kérte, hogy vegyem ki a legépelt rizsából a postai részt, mert nem szabadna ilyesmit csinálni... 800 olvasásnál nem olyan finítosz teljes bekezdéseket kikapni, dehát ez van.

Csigás: én nemsokára kiiktatom teljesen az életemből. A tradis vonal százszor jobban rám van szabva és lassan ráeszmélek erre is: a steril és full-szintetikus dolgok legtöbbször nem vonzanak semennyire.

Mit, hol: nem tudok tippet adni. Már egy ideje tudom, hogy nem én választom a fegyvert, hanem fordítva. Eközben tapasztalattal kipróbálni az íjat egy nagyon jó ötlet, tapasztalatlanul viszont tök felesleges és full felesleges tanács a kezdetekhez. Eközben ha tudnád, hogy mennyien gondolják magukat tapasztaltnak... Szóval nem tudok jó tanácsot adni, de ha az ismeretségedben lenne néhány modell, azt simán próbálgatnám a helyedben pár napon át, amiből legalább a csapásirányra próbálnék tippelni.

Amúgy reklámmentes szándékkal írom, hogy Szimeiszter papa egy órányi autóútra van *tőled* és bitang módon tapasztalt manus. Nála próbálgathatsz is. Annak ellenére, hogy nem fog kései-tanfolyamot tartani neked a lövésről, nagyon segítőkész lesz, és mázsányi fegyverből választhatsz nála, ha jól belövöd az érkezésed.

Dean Alexander (törölt) 2019.09.04. 02:12:02

Persze, én is megértem. Természetesen próba nélkül én sem nagyon akarnék venni semmit, de sajnos a legtöbb "bolt" érdekes módon majdnem mind Pesten van. :D. Ezek közül választékban is talán az íjászbarlang tetszene a legjobban, elég sok gyártó termékét forgalmazzák. Elméletileg ki is lehet próbálni mindent, a leírások alapján segítőkészek.

Kezdésnek erre gondoltam.
ijaszat.eu/termekeink/ijak/norka/norka-magus/
És igen, a legfontosabb nekem is a külcsín. :D. Ez tetszik. Árban sem nagyon vészes, kifejezetten szép, egyedi.

A másik ez:
ijaszat.eu/termekeink/ijak/liskany-istvan/

Árban kb. ugyanaz.

A Szimeiszter ötletet köszi. ;)
A laminált egyelőre kimarad, mert még nem kész az a helyiség, ahol megfelelően tudnám tárolni a cuccaim. A műgyanta amúgy is igénytelenebb ebből a szempontból, tehát amíg ismerkedek a tradicionális vonallal, arra bőven jó lesz egy műgyanta íj is ebben az árszegmensben.
A csigás vonalat nem szeretném elengedni, ezt a PSE-t megtartom még biztosan egy darabig. Ha el is adom, lesz helyette másik. A tardicionális vonalon ha lesz rá mód, nem csak a magyar íjakat próbálnám ki, tetszenek a török, tatár íjak is. Amit még nem döntöttem el és természetesen tudom, hogy csaka próba fogja eldönteni - az az, hogy nekem milyen hosszúságú íj lesz az, ami "tetszik". Így előre, a csigásból kiindulva nem hiszem, hogy ragaszkodnék a nagyobb, hosszabb ideggel szerelt íjakhoz. A lovasíjak kisebbek jóval, láttam már néhány fórumon olyan íjat, amit hibrid módon is lehet használni,l nem csak lovas íjászatra, ás a felajzott ideghosszuk is kb 120cm volt.

Az íjászbarlangot meglátogatom, talán kezdőkhöz ios lesz türelmük. Nagyon remélem, mert hosszabb távon kifizetődő lenne számukra is, szeretnék a jövőben több íjat venni, és ezekhez ahogy nézem, elég sok minden kelleni fog. :D.
Köszönöm még egyszer a segítséged. ;)
A HUP-ra is írtam volna, de oda földi halandó nem írhat, ahogy láttam. :D. Igazából ott szoktam olvasgatni a blogod, ott vagyok általában read only. :D.

Sajna a környéken nem nagyon van íjász klub, ahol sok fajta íj lenne, amit ismerek, ott részben egy valaki fegyvere alapján vett majd mindenki ugyanolyat, de hát az meg elég szűk keresztmetszet. :D.
Majd kialakul ez is, a kezdők élete már csak ilyen. :D.
Köszi. :)
süti beállítások módosítása