Az Év Magyar Íja - 2021
2021. október 04. írta: ami.nem.mozog

Az Év Magyar Íja - 2021

Lehetőségem volt ellátogatni egy témába vágó, nívós rendezvényre: friss témaként „Az év magyar íja – 2021”  partin fogok csámcsogni.
img_2557.jpgHelyszín: Téglás, Degenfed kastély. Azért írom le, mert a kastélynak van egy baromi szép és nagy parkja, közvetlen szomszédságában pedig egy sportpálya pihen. Adja magát, ahogy ezen területek bevonásával, ezzel egyidőben került lebonyolításra a Városok viadala, rengeteg (tényleg rengeteg sok) íjásszal. Azt, hogy az íjkészítők versenyét igazították a nagy létszámú íjászversenyhez-, avagy fordítva, esetleg eleve közös megrendezésről volt szó - azt nem tudom megmondani. Igazából elfelejtettem megkérdezni. Engem leginkább az íjkészítő verseny érdekelt.
img_2565.jpg„Az év magyar íja” program 2016 óta immár ötödször került megrendezésre (a 2020. évi kiírás sajnos elmaradt, a pandémiás korlátozások jegyében). A teljes napi ügymenetet -szokásos módon- a Magyar Íj Alapítvány hívta életre.
1633160149486055.JPGA rendezvény feladatát leírva hadd idézzem Bencsik Petit, mert jobban nemigen tudnám megfogalmazni: "Az Alapítvány célkitűzése, hogy a történelmi magyar íj kutatását, annak rekonstruálását, valamint készítésének és használatának gyakorlását megismertesse és népszerűsítse". Mint az látható lesz, igazán kitett magáért minden érintett. Nekem pedig annyi maradt hátra, hogy néhol hátra dőlve, néhol pedig fotózva vagy beszélgetve gyönyörködjek a munkákban ill. a háttérmunkák tudnivalóiban.
img_2571.jpgEgy pillanatra visszakanyarodom ennek az egésznek a geneziséhez: szerte a világon lovas-, ill. lovasíjász népnek tudnak minket, a történelmünket akár csak hírből ismerők is. Pedig eközben túl sok minden nem maradt ránk az őseink életmódját elkísérő fegyverekből, lövedékekből, ezek kellékeiből. Illetve még ezeknél is kevesebb az alkotó-, létrehozó technológiáról, ezek fogásairól és eszközeiről. A korabeli sírok feltárásakor előkerülő apróságokból így szükségképp kísérleti régészek próbálják elővarázsolni az íjakat, nyílvesszőket, tegezeket. Ezek a kísérleti régészek legtöbbször szerencsére önmaguk is íjászok, ennyi jó mindenképpen van a történetben. (A lovasíjász életmódot, az ottani gyakorlati módszereket feltámasztó Kassai Lajos egy másik téma lesz majd, erről később.)
img_2572.jpgViszonylag fiatal addikcióról van szó, hiszen ha visszatekerünk szűk száz évet az időben, éppcsak rájött Cs. Sebestyén Károly, mi lehet az "ezeréves sírokban" talált néhány furcsa csontlemez. Idézem őt: "az első ilynemű rejtélyes csontlemezek tudomásom szerint 1871-ben, tehát közel hatvan évvel ezelőtt kerültek elő a földből."
img_2582.jpgAzért eme citátum, hogy nyomatékot adjak annak, micsoda apróságokból kell összerakni azt a múltat, amely más sorsú népeknél nem igényel kutatást. Hiszen más nemzetek akár még 1871-ben is életben tartották az őseik eme tudását és technológiáját. Nem úgy, mint mi - akik a fenti lovasíjász nemzet terminusunk ellenére valójában már sokszáz évvel ezelőtt tulajdonképpen megszakítottuk a kapcsolatunk ezzel a világgal.
img_2591.jpgTehát a sírokban talált markolat- és szarvtakaró csontlemezek jelentéséből, azok sírbéli állásából kiindulva kellett megtalálni a magyar íjak pontos formáját a 20-21. századra, hiszen más nem nagyon maradt belőlük. Mivel az erősen hiányos leletanyagok értelmezéséhez csupán a pusztai/nomád íjak általános analógiája adhat támpontot, mondanom sem kell: a rekonstrukciók döbbenetes munkát igényelnek minden résztvevőtől. A kivitelezési munkák nehézségéről már személyesen is megbizonyosodtam, hiszen 2019-ben az Magyar Történelmi Íjász Társaság táborában tehettem egy kört, ahol épp az e téren elismert csapat ténykedett: fúrt, faragott, csiszolt, ragasztott, betört, feszített, tillerezett, kapart, mért.
img_2586.jpgNo, de vissza a címbéli programhoz, ahol a legkülönfélébb műszaki megfelelőségeknek kell eleget tenni ahhoz, hogy egy produktum eljusson a zsűrizésig. Ezek a teljesség igénye nélkül a következők:
img_2574.jpg-Az íj húrnyereg nélkül, jellemzően szarv- és markolatlemezekkel készül.
-Az íjlemezek gímszarvas agancsból készülhetnek.
-Az íj szarus oldalon mért teljes hossza nem több mint 1500 mm (ajzatlanul mérve).
-A szarvlemezek hossza legalább 220 mm, de nem több mint 280 mm.
-A szarvlemezek a könyöktől a szarvcsúcsig merevítik a szarvat.
-A szarvlemezek homlokmagassága legalább 40 mm.
-A markolatlemezek hossza legalább 100 mm, de nem több, mint 200 mm.
-A markolat szöge nem több mint 180°.
-Felajzott íj esetén a szarvak szöge nem több mint 45°.
-A karok szélessége nem több mint 45 mm.
-Az íj idege csak természetes anyagból készülhet.
-Az íj burkolására, védelmére csak természetes anyag használható.
-Az íj szerkezeti elemei nem tartalmazhatnak mesterséges anyagot (pl. szintetikus ragasztót).
img_2575.jpgCsak ismételni tudom magam, az elvárások komoly kutató- és kísérletező munka árán álltak elő: nem kicsit fanatikus, hozzáértő emberek foglalkoztak a korhű magyar íj rekonstruálásával. Természetesen összetett íjakról beszélünk, szaru-fa-ín felállásban, ahol eleve piszok nagy hozzáértés és rutin kell egy jól működő darab előállításához. Egy ilyen íj akár egy éven át is készül. Nos, ennyit akartam gyorsan és zanzásítva elmakogni a bevezetésről. Lássuk a kézzel foghatóbb dolgokat! Az idei megmérettetésre elég kevesen érkeztek, ennek megfelelően a hangulat családiasra sikeredett. A természetes anyagú íjak kategóriában 5db produktum, a szintetikus vonalon 3db produktum „versenyzett”. Igazából mindegyik kiváló darab volt, ezért is tettem idézőjelbe a versenyzést. A zsűrizést 4 hozzáértő emberke végezte, kiemelt figyelemmel kísérve a sírfeltárásokból előkerült leletanyagok esetleges megfelelőségét. Ha foglalkoztat a történelmi íjászat, látni fogod kik vannak a képeken.
img_2577.jpgA napi program így áll össze természetes anyagú íjak esetén: elkezdődik a fegyverek le-, és felajzott állapotában történő szemrevétes vizsgálatával ill. fotózásával. Folytatódik az erőméréssel, ahol az ajzásmagasságtól indulva collonként rögzítik a kapott adatokat, s a maximális húzáshosszt a fegyver készítője szabja meg.. egészen 34 collig lehetne mérni. A természetes anyagú „nyúlós” ideggel mérve külön jelölést kap az adott termék, hiszen ott az értékek nem minden esetben változnak az elvárások szerint, apró ugrálás lehet a húzóerő-ábrán.
img_2559.jpgEzt követően a fegyverek sebességét rögzítik papírra, több lövéssel mérve, majd a készítők egyenként bemennek a zsűri elé, ahol „ezt és ezt miért így csináltad” jellegű kérdésekre kell megfelelniük.Végül következik döntés. A fentebbi gondolatok mentén kiemelten fontos a leleteknek megfelelés és az autentikus megjelenés egyaránt. Akár az perdöntő lehet, hogy természetes anyagú ideggel van felszerelve a fegyver, vagy sem. Épp most is perdöntő volt.
img_2578.jpgAz egyszerűbb szintetikus kategóriában (Magyar Formájú Íjak) ilyen szintű aprólékos mérések nincsenek, jóformán szemrevétes vizsgálat történik, az elvárt paramétereket ellenőrizve és lemérve. Itt természetszerűleg győztes sincsen.
img_2573.jpgA vers vége az lett, hogy a szintetikus (laminált, ill. „műgyanta”) íjak mind megkapták a magyar formájú íjak logójának használati jogát - ez nagyjából egy certifikációt jelent. A természetes anyagú magyar íjak kategóriájában Kókity Attila fegyvere kapta az első helyezettnek járó plakettet (nekem amúgy Foglár Gábor egyik íja tetszett legjobban). A produktumok nagy felbontású képeit keresd majd később a szervezet honlapján.
img_2610.jpgEz egy nagyon jól sikerült nap volt. Nagyszerű, megszállott emberekkel. Bármerre is néztem, hozzáértőkkel találkoztam és csodálatos portékákkal. Többükkel is jót tudtam beszélgetni. Jó lenne ezt a mentalitást és szándékot átvinni más test-azonos íjászati területre is.

Kiegészítés, 2021.10.07: Elfelejtettem leírni, és nem annyira nyilvánvaló: sebességmérés közben a lövés komfortérzete is vizsgálat tárgya volt. Tehát rúgás ill. rezgés, valamint kétféle oldás között a viselkedésbéli eltérések. Mindezt Peti és Árpi nézegették, egymásról szuperlassított videókat készítve. 1000FPS-ben készültek felvételek, amin a két kar szinkronban lévő mozgása nagyon szépen kivehető (40x-es lassítás). Én magam 240FPS-el tudtam rögzíteni, ezen éppcsak látszik, amit vizsgálhattak.

Visszatérek!

A bejegyzés trackback címe:

https://nemmozog.blog.hu/api/trackback/id/tr3816707824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása