Néhány kép, huszonötödik rész - Déri Múzeum, Debrecen
2022. június 11. írta: ami.nem.mozog

Néhány kép, huszonötödik rész - Déri Múzeum, Debrecen

Néhány érdekes vagy tanulságos képet lökök ide, némelyikük önálló témaként fog felböffenni később.

Helybéli vagyok, így nagyon könnyen megvalósítható szombati programot találtunk ki a lányommal: nagyon régen voltunk már a címbéli múzeumban, ideje volt hát' csökkenteni az elmaradásunk. Az oldal témájához passzoló friss fotókat pedig ide töltöm. Először azt kell leírjam, hogy a személyzettel majd' minden teremben váltottam néhány szót: elmondásuk szerint bármit láttok a képeimen, az eredeti tárgy - és nem replika. Ettől függetlenül néhány "leletet" fenntartásokkal kezeltem, és nektek is javaslom: fenntartásokkal kezeljétek ti is.

A képek minőségéért bocsánat, az üveg mindenütt reflexel. Egy matt-fólia elférne rajtuk, mert élőben is ilyen mind, sajnos. Ezt építő jellegű kritikának tudom szánni nagyon sok múzeumnak.

img_4235a.jpgJapán íjak szekciója. Borzalmas méretű Jumi-k és nyílvesszőik.
img_4242a.jpgNagyon érdekes íjak, melynek a húrakasztóit én teljesen másképpen képzeltem el. Az ideg természetesen bőrből van.. és a hozzáértés hiányának eredményeképpen fordítva van felajzva vele a fegyver.
img_4240a.jpgA nyílvesszők is tartogatnak furcsaságot. Azt hinné az ember, hogy egy ilyen méretes fegyverhez méretes vessző tartozik, de némely nyílvessző szemre nem volt 30 collos sem. A nyílvégek némelyikénél inkább a törökök jutnak eszembe, mintsem a japánok. Nem szeretem az ilyen meglepetéseket.
img_4246a.jpg

img_4239a.jpgAz egyik nyílhegy nagyon különleges (alulról a második): behatoláskor az él bőven vérző sebet vág, a vessző pedig szétnyitja és nem engedi összezáródni. A visszafelé mutató tüskék ellehetetlenítik a kihúzását, így ezt a sérülést nemigen lehetett elvinni a helyszínről.
img_4258a.jpg
img_4261a.jpgA török íjak szekrénye. Ránézésre az egyik török tuti eredetinek tűnik. Szépek, mívesek, ismerősek. A szpáhi markolat eléggé hangsúlyos. Tök jó ennek a kultúrának, hogy minden információ adott a tradicionális fegyverükről. Nekik minden tudásuk fennmaradt naprakészen (amiért persze tettek is - le a kalappal előttük).
img_4259a.jpgA tegez is mutatós, ez az un. lapos oldaltegez.
img_4273a.jpgÍme, a számszer-szekrény. Irdatlan erejű, míves szerkezetek.
img_4275a.jpgEzt az ideget van, ahol már kábelnek hívják. Egy kamiont igencsak el lehetne húzni vele. De a meglepően vastag acélkarokhoz szerintem kellhet is. A húrakasztója nagyon érdekes.
img_4277a.jpgHarci nyílvesszők, a hegyek alapján páncél áttöréshez. Nagyon furcsa, hogy a vesszőtestek nem hengeresek, hanem ovális keresztmetszetűek. Meglepő az is, hogy a fából készült tollazat elveszi a lövedék hosszának akár a felét is. Mind kéttollas lövedék volt valaha, ferdén ragasztott tollazattal. A kilőtt nyílvessző ennek megfelelően forgott a levegőben, giroszkópos nyomatékkal stabilizált röppályán.
img_4281a.jpgVadászathoz használt vesszők. A hegy furcsa módon nem vágóéles. Ezzel legfeljebb apróvadra lehetett vadászni, aminek csontjait összetörte a zúzóhegy, a nagyoknál esetleg expanziós sokkot okozott. Ha okozott.
img_4288a.jpgKorabeli magyar számszer, 13-14. század. Ezt biztosan fenntartásokkal kezelném a helyedben.
img_4348a.jpgVégezetül két igen szép karikás ostor a tematikus ostor-szekrényből.
img_4353a.jpgMajd elfelejtettem: immár kapható ez a remekmű. A korábbi témákban felböffent kiállítás háttéranyaga van benne, nagyon hangsúlyos szakmai megközelítéssel. Harcos témák után érdeklődőknek, ásatások és kutatások barátainak szerintem kötelező anyag.

Szép és rendezett hely ez a Déri Múzeum. Ha tehetitek látogassatok el ide, még kint van a Munkácsy-trilógia is. Döbbenetes alkotás, fene gondolta volna, hogy ember ilyet alkothat.

Visszatérek.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemmozog.blog.hu/api/trackback/id/tr1017854529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása