Mathews: Drenalin csigás íj
2019. február 10. írta: ami.nem.mozog

Mathews: Drenalin csigás íj

Legutóbb már említettem, hogy úton van felém egy címbéli fegyver és alig várja, hogy megjárassam egy kicsit. Nos, végül meg is érkezett. Tudnám mihez hasonlítani, akár a saját idegbeteg kínai zsebcsigásomhoz - esetleg máshoz, ami már megjárta a kezemet. Mégsem fogom semelyik verzióval összemérni, mivel méltatlan lenne. Nagyjából úgy, ahogyan egy kölcsön-Ferrarit sem lenne túl elegáns hasonlítgatnom a sokkal szerényebb autóparkomhoz.

img_0111.jpg
Tehát itt van ez a minden milliméterében jól átgondolt mérnöki alkotás. Szép nagy darab, mutatós kivitelezésű és a minőségét sem érheti szó: egyszerűbb és olcsóbb fegyverekhez szokott "műszaki szem" műremeket lát benne. Solocam technikás. Jobbkezes, természetesen ennek megfelelően van felszerelve. Minden 200 milliméterére jutott a saját, HDS Roller rezgéselnyelő moduljaiból - de erről majd később. A karok megtámasztása sem a szokásos, a kábelvezetője is szögben áll, ami eléggé logikus - viszont általában szokatlan és igényes megoldás. A méretes karok ellenére azok alsó- és felső irányban rúgnak, hiszen eléggé íveltek. A fekete középrész eloxált, a karok természetesen szintetikus anyagúak és festettek. Alapállásban ez egy komoly vadászfegyver, így az utóbbiak természetesen álcafestéssel díszelegnek.
img_0115.jpg
Ez a modell itt egyszerűen-, mégis nagyon praktikusan van felszerelve, sportcéllal természetesen. Van rajta egy szerény scope, széles spektrumokban állítható szerelékével. Az idegben egy peep, benne szintén lencse. Kifutója sima villás modell, abból viszont egy elég combos és szabályozható darab. Új markolat van rajta azzal a céllal, hogy a tartása máshogyan alakuljon. Két stabilizátort kaptam hozzá, a hosszanti viszonylag rövid de nehéz produktum, illetve a szögben oldalra visszahajló stabi' egy szintén szerény ám már csak közepes súlyú cső. Húzáshossza 29" (sőt, inkább 28.5"), ez sajnos nem állítható - szóval ha ennél hosszabban húznád, akkor a fegyvert be kell szorítani egy présbe és kicserélni a modult. 60 font húzóerőre van beállítva, a letoff 80%-os: akár ásítozva is megtarthatod kihúzva. Kaptam hozzá hangolt vesszőket is, Easton csőből és márkás alkatrészekből kreálva - így legalább hozzájuk tudtam mérni a fullkínai anyagú, saját gyártású lövedékeimet is. Sok legyet egy csapásra!
img_0114.jpg
Szerintem minden technikai rizsát elmondtam, szóval jöjjenek a tapasztalatok. A húzáshossza nekem kényelmetlenül rövid, a peep meg kicsit magasan van. Ezek lényeges kellemetlenségek, de ki fogom iktatni az összegzésből, hiszen a gazdájára van beállítva minden - itt nekem kell igazodni. Másik modullal és új helyre fűzött peep-pel minden kézre állna. Engedélyt kaptam a teljes elállítgatáshoz és átszereléshez is, de nem élek vele: magam sem szeretném, ha a cuccaimat hangolgatnák. Ezek az előzmények fontosak, mert a kezdeti bénázásom egy részének okozói.
img_0113.jpg
Szóval méretes, könnyű, tetszetős darab. Méretéből adódóan több előnyt élvez a zsebtársaival szemben, mint hátrányt. Ha tetszenek a határozott és szépen letört precíz élek meg az ilyen műszaki attrakciók, akkor egy pillanat alatt megszereted. Az íj hangja... szóval az íj hangja hogy is mondjam, nem számottevő. Ordas nagy hazugság lenne azt írni, hogy nincs - viszont kis túlzással mégsem sokkal nagyobb, mint a legcsendesebb tradis íjamé. Tudom, hogy ez most hihetetlen, meg almát hasonlítok a körtéhez kólásüveghez: alul csiga, felül kerék forog - középen a kábelvezetőben is csapágyak vannak, melyek nyilván zajt termelnek. Maga az ideg is hangot kell adjon, végül még neki is csapódik a baknak alul-felül. De valamiért ebből fülre nem sokat fogsz érezni. Nagyon durva. Részben ezért is lenne méltatlan hasonlítgatni, hiszen pl. a kínai ikercam agresszív csigásom ehhez képest egy felszálló Boeing. Dehát az ehhez mérten játékszer, nem egy pályán játszanak. Nos, ha a hangok témáján végre túljutunk, akkor a rúgása és rezgése lesz érdekes. Anélkül, hogy az idegre majomfarok- vagy a karokra bármilyen limb-silencer lenne utólag eszkábálva, a rezgése a legjobb tradis íjammal vetekszik. Nem viccelek: ezzel reggeltől estig lőhetsz. Az ízületeid csak lesnek majd, hogy most mi van? Történik egyáltalán valami? Szóval a beépített féltucatnyi rezgéscsillapító kütyü nem hiába van ott, ahol van, ezt piszok jól kitalálták.
img_0112.jpg
A fő attrakció csak ezután jön: ez a fegyver gyors. Nagyon-nagyon gyors, rögtön le is sántult egy vesszőm: tollazatának végéig szaladt a vesszőfogóba úgy, hogy a gyakorlóhegyre rá is sült egy filmrétegnyi geotextil. Nem túlzok, semmit nem nagyítok. Szóval a 320FPS (IBO) adat kicsit sem túlzás. És eközben mégis nyugodt marad a szerkezet egésze. Hagyjam már abba igaz? Mi vagyok én, valami marketingrobot? Okés, mindjárt bele is rondítok a képbe, mégse legyen ennyire csupaszív boldogság minden. Legalábbis feltétel nélkül ne.
img_0110.jpg
Először is azt kell leírnom, hogy a Mathews Drenalin minden felületességet megbüntet. Így ahogyan írom, mindegyiket megtorolja. Egy mikronnyit is belecsavarsz? Nem tartod elég lazán? Úsztatod a célon? Feszültséget adsz az oldásba? Akkor lesz mit tréningezni... Már majdnem rá kellett feszülnöm, hogy feszültségmentesen tudjak lőni. Azért ez elég hülyén hangzik, igaz? Ami egyébként nem is sikerült az első napon, de ezt simán betudom a csigás-képzettségem hiányának, és a nem nekem passzoló beállításoknak. Viszont így első kézből le tudom írni, hogy nem a kezdők fegyvere, mert a képzetlenséget és gyakorlatlanságot kiteszi a szégyenfalra. Jó nagy betűkkel. Simán el tudok érni olyan oldást (szándékosan), ami pukkanósra sikerül. Legfőképp marok elsütővel, de akár csuklópántos csipesszel is. Szándékosság nélkül el tudok érni olyan szórásképet, ami már nincs nagy előnyben egy középkategóriás vadászreflexhez képest sem. Sőt, összevissza is tudok lőni vele: balra-jobbra, meg a jóég tudja hová. Csak annyi kell hozzá, hogy nagy arccal álljak oda és flegmán kezdjek szórakozni. Nah, ez itt nem fog menni, már most szólok mindenkinek. Nem kezdőknek való vadász/sporteszköz, ki mit keres benne. Eszedbe ne jusson elsőre ezt vásárolni a kertvégi lövésekhez, mert megfialsz amíg megtanulod használni, ráadásul a személyedre szabott beállítások (kezdve a húzáshosszal) nem egyszerűen kivitelezhetők. Kell hozzá valamennyi tapasztalat, de ha mégsem hallgatsz rám és mindenképp ezzel kezded a csigás "karriered" akkor nem fogod tudni elkerülni az egyesületi tréningeket - ahol hozzáértő személyzet fog irányítani jó hosszú ideig.
img_0116.jpg
Annyi összegzést tudok leírni, hogy ez egy döbbenetes fegyver. Döbbenetesen jó. De ez az élmény képzettség nélkül nem megtapasztalható, gyakorlottság nélkül ugyanígy nem. Viszont ha tudod hogyan kell kezelni a csigásokat, és lőttél már párezret valamivel, akkor mindenképpen érdemes kipróbálni. Ha nem vagy hozzászokva a Rolls Royce érzéshez, akkor borítékolhatóan megvesz az első 5-10 lövés élményével. Utána meg a lőképpel. Nekem egy nap kellett a megfelelő lőképhez - egy collal hosszabbra húzva és jól belőtt peep-pel remélem hamarabb megtaláltam volna... Szóval egy hét múlva nagyon utálni fogom azt a napot, amikor vissza kell adjam a gazdájának.
img_0117.jpg
A vesszőkre visszatérve, az én amatőr szintemen semmilyen különbség nem mérhető a [brand alkatrészekből profikéz általi]| és a [kínai alkatrészekből saját kezem és szabályaim általi] nyilak között. A képeken hosszú fehér-naracs tollazatúak a sajátjaim, a lila-fekete a profi cucc. Mindkettő SP400-as. Azonban a dolgot kicsit árnyalja, hogy 25 méteren túl nem tudtam ellépni a vesszőfogótól. Több okból is, bár a legfontosabb most a második hullámban hátráltató influenza volt: a lövések ideje alatt éppcsak kint voltam az újabb lázas állapotból. Két vessző eltérése ilyen gyors csigásnál pedig 35-40 méteren (és ennél távolabb) látszik meg igazán, az pedig most kimaradt a szaknévsorból.

Egyébként ezt a Mathews modellt már nem gyártják, szóval csak használt forgalomban fogod fellelni. Ott felszerelés nélkül valamivel 100e Ft feletti az ára, ami teljesen reális. A hozzá méltó szerelékekre és a hozzá készített vesszőkre nagyjából egy további százas fog kelleni, bár ez utóbbit felfelé kerekítettem. Ennyiből viszont prémium eszközöd lesz, aminek az eredményes használatához már "csak" a képletből hiányzó 70-80%-ot kell hoznod a mentális és technikai felkészültségeddel. Ha nem éreznéd a szarkazmust, akkor most mondanám, hogy piti ügy, dehát nem lenne igaz :)

Szóval Gyakorlásra fel, éljenek a kiváló fegyverek!

https://www.mathewsinc.com/

A bejegyzés trackback címe:

https://nemmozog.blog.hu/api/trackback/id/tr2914619104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása