Néhány kép, huszonharmadik rész
2021. július 28. írta: ami.nem.mozog

Néhány kép, huszonharmadik rész

Néhány érdekes vagy tanulságos képet lökök ide, némelyikük önálló témaként fog felböffenni később.
img_0427.jpg
Íme, a híres-neves Zrínyi íj.. Illetve annak nyomott oldala, leajzva, kézben tartva. Mónus Józsi munkája természetesen.
img_1356.jpgA gyulai vár előtt beindult közösségi programok részeként egy kislányt tanítanak lőni.
img_1326.jpgUgyanitt egy szép jurtában ez a kompozíció fogadott az íjászathoz kapcsolódó felületen. Tematikusan nagyon helytelenül kivitelezett, viszont középkori formájú- ámde nemezelt tegez felkeltette az érdeklődésem. Egy ilyet lehet kipróbálok majd. Remélem a kislányom megcsinálja nekem :)
img_1389.jpgEz a kép azért érdekes, mert egy nyirkos bálából (egy hónapnyi bujkálás után) kihúzott vessző van rajta.. nyilván szárítás és takarítás után. A tollazat cserés lesz, de a gyertyántest erejét mutatja, ahogyan kisebb-nagyobb meleg-egyengetés után tovább fog repülni. A lenolajzott gyertyán extra-tartós (a felületkezelés módját a nyílvesszős összefoglalóba tettem).
img_1481.jpgFurcsa volt, ahogyan a lányom íjával érzésre nem stimmelt valami. Hmm, a felső húrakasztó részén lásd a 4-5 milliméterrel csálén álló ideghurkot. Huhh de jó lennék már, ha zsigerből és mindig ráéreznék az ilyesmire :) ezt most véletlenül vettem észre.
tab1.jpgFontos megállapítás volt az előbbi, hiszen idén is foglalkoztam egy rövid időre gyerekekkel. Mind szerényebb környezetben, de azt hiszem sikeres projekt volt ez is. Nézzétek ezt a pici lányt, apró segítséggel hogyan húz: mint a lovasíjászok. Nagyon pici, és nagyon nagyon ügyes. Neki már alig tudtam olyan íjat a kezébe adni, ami nem ér le a földre feszítetlenül :)
img_1484.jpgA hajdúnánási Kendereskert központi kompozíciója. Ez elég szép mű.
img_1497.jpgÉpp egy szép cincér vizsgálgatja a kezem. Úgy kapaszkodott belém, hogy később alig bírtam letenni egy tölgyfa tövébe. A pontos megnevezése a nagy hőscincér. Védett bogár. Elég impozáns megjelenése van, bár ez itt egy lány - akinek a csápjai nem annyira hosszúak.
img_1573.jpgA Muhi csata emlékhelye. Ha már ott jártunk, természetesen hagytunk egy emlékkoszorút magunk után, a csapat nevében.
img_3317.jpgEz egy érdekes nyílhegy, általam tervezve. Nyéltüskés kivitel, 316L-ből kihúzva. 6.5 gramm, veszélyes, és pusztítóan kemény (a kereskedelmi sporthegyekhez képest)
img_1578.jpgEzek pedig a saját használatú vesszőim, átépítés alatt. Szeretném keményebb viselkedésűnek tudni őket, így az (átlag) 6.5 grammos hegyekről lentebb szereltem (átlag) 5.0 grammos hegyekre. Mivel a súlypontot eleve erre készülve állítottam be először, így most lesznek majd igazán jók.

Szép nyarat, majd jövök!

A bejegyzés trackback címe:

https://nemmozog.blog.hu/api/trackback/id/tr4016640824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása